Πέντε τομείς ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Οι υπουργοί Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης, της Αιγύπτου κ. Sherif Ismail και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκαν την Τρίτη (25/11), στη Λευκωσία, όπου είχαν μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση, σχετικά με τις προοπτικές της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεών τους στον τομέα της ενέργειας.

Οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, κ. Γιάννης Μανιάτης και κ. Sherif Ismail προβαίνουν σε δηλώσεις στον Τύπο.  Stavros Ioannides / Press and Information Office

Οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, κ. Γιάννης Μανιάτης και κ. Sherif Ismail προβαίνουν σε δηλώσεις στον Τύπο.
Stavros Ioannides / Press and Information Office

Η συνάντηση των τριών Υπουργών αποτελεί την πρώτη τριμερή υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών Κυβερνήσεων, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων του Καΐρου, στις 8 Νοεμβρίου, η οποία αποτελεί ορόσημο. Εν προκειμένω, οι τρεις Υπουργοί επανέλαβαν την κοινή θέση των χωρών τους, όπως αυτή διατυπώνεται στη Διακήρυξη της τριμερούς Συνόδου Κορυφής του Καΐρου, και εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία να αξιοποιήσουν τη δυναμική της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεών τους, σύμφωνα και με τη Διακήρυξη του Καΐρου της 8 ης Νοεμβρίου.

Οι τρεις Υπουργοί συμφώνησαν για τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα διέπει τις τριμερείς διαβουλεύσεις, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της μεταξύ τους τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς όφελος των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής. Εξέφρασαν, επίσης, την ετοιμότητά τους να εξετάσουν τους τρόπους και τα μέσα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων.

Οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών υδρογονανθρακικών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί, επιθυμώντας την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων προς όφελος και ευημερία των λαών των χωρών τους και αναγνωρίζοντας την πιθανότητα για διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες των χωρών τους, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία:

  •     περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων,
  •     μέθοδοι για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων,
  •     ενεργειακές υποδομές,
  •     έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και
  •     ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων.

Τόνισαν, τέλος, ότι αυτή η συνεργασία θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της συμμόρφωσης των χωρών της περιοχής, με τις εδραιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισαν τη δέσμευση και τον σεβασμό των χωρών τους προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα κράτη.

http://www.pio.gov.cy

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.