Κύπρος: Ανάσα στην αγορά ακινήτων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Το μόνο αναπτυξιακό μέτρο που δείχνει να κινείται είναι αυτό που αφορά την αγορά οικιστικών ακινήτων. Η μείωση του ΦΠΑ και των μεταβιβαστικών τελών στις συναλλαγές έφερε αποτέλεσμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τον Ιανουάριο σε όλο τα κτηματολογικό γραφεία κατατέθηκαν 803 πωλητήρια έγγραφα, έναντι 522 τον Ιανουάριου του 2011, αύξηση της τάξης του 54%. Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφηκε στις παραλιακές περιοχές, ενώ εξακολουθούν να απέχουν οι αλλοδαποί. Από τα 803 πωλητήρια έγγραφα, από ξένους κατατέθηκαν 106 (168 τον Ιανουάριο του 2011).

Πέραν της μείωσης των φόρων και των τελών σημαντικά συνέβαλαν και οι εκπτώσεις στις οποίες προβαίνουν οι κατασκευαστές. Η πλειοψηφία πιέζεται από τις τράπεζες και προκειμένου να καταβληθεί μέρος των οφειλόμενων δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε γενναίες εκπτώσεις. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των συναλλαγών, καθώς τα επίπεδα των τιμών πέφτουν σε επίπεδα που μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα νοικοκυριά, ενώ είναι σαφώς μικρότερο το όποιο κεφάλαιο πρέπει να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός τομέας είναι ο διαρκώς μειούμενος αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 εκδόθηκαν 6.946 άδειες οικοδομής, παρουσιάζοντας μείωση 13,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 23,4% και το συνολικό εμβαδόν κατά 24,5%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 38,3%. Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα και θα μιλάμε για ανάπτυξη μόνο όταν το πρόσημο αλλάξει σε θετικό, έστω και με μονοψήφιους αριθμούς μεγέθυνσης. Επί του παρόντος η θετική πορεία τον Ιανουάριο είναι μια ένδειξη και όχι τάση.

Οι πωλήσεις

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων τον Ιανουάριο σημειώθηκε στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου. Στην Πάφο κατατέθηκαν 209 πωλητήρια έγγραφα από 101 το 2001 (αύξηση 107%) και στην Αμμόχωστο 86 έναντι 42 (αύξηση 105%). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου έχουν δεχθεί μεγάλες πιέσεις τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών. Λόγω αυτού του μεγάλου αποθέματος οι κατασκευαστές είχαν προχωρήσει σε προσφορές από το καλοκαίρι.

Στη Λεμεσό η αύξηση είναι της τάξης του 57% (209 πωλητήρια από 133), ενώ η μικρότερη αύξηση κατεγράφη στη Λευκωσία, μόλις 5%. Το μικρό ποσοστό της Λευκωσίας δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς η Λευκωσία είναι η περιοχή που δέχθηκε τις μικρότερες επιπτώσεις από την ύφεση στην αγορά κατοικίας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (Κύπρου) στις 12 Φεβρουαρίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.