Ανακοίνωση που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών εξέδωσε η Fitch υποστηρίζοντας ότι το rollover ελληνικών ομολόγων θα αναγκάσει τον οίκο να υποβαθμίσει την Ελλάδα από το CCC σε C καθυστώντας ανέφικτη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Στην ουσία η Fitch δείχνει στην Ελλάδα τη διέξοδο της αναδιάρθρωσης χρέους μέσω του EFSF, από τη στιγμή που ο μηχανισμός θα αποκτήσει τη δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογεννή αγορά.
Σύμφωνα με τον οίκο, το εθελοντικό rollover αποτελεί εμπόδιο στην εμπιστοσύνη των αγορών για την Ελλάδα και κάνει την χώρα «άπιαστη» στον τομέα της φερεγγυότητας. Παρόλο που η μείωση των επιτοκίων και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ελλάδας, «οι νέες αξιολογήσεις πιθανότατα θα είναι low non-investment grade».
Επίσης, ο Fitch αναφέρεται στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τον Ιούλιο, στην αβεβαιότητα για το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών σε οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση, καθώς και στην περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας. Ωστόσο, κρίνει ότι μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, οι ανησυχίες έχουν αμβλυνθεί. Ο Fitch θεωρεί ακόμη ότι η αύξηση της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του στη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης. Σημειώνει, όμως, ότι μία σημαντική αύξηση των πόρων του ή η στήριξη με άλλα εργαλεία πολιτικής των προβληματικών χωρών θα βοηθήσει να μειωθούν τα spreads στις αποδόσεις των ομολόγων και να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς στην ευρωζώνη.