Το μόνο καλό μακροοικονομικό νέο για την κυπριακή οικονομία προέρχεται από τον τουρισμό, ο οποίος καταγράφει ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο, κυρίως, και σε επίπεδο εισπράξεων.
«Η αυξητική τάση επεκτείνεται την περίοδο αιχμής μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ υπάρχουν κρατήσεις και για τον Νοέμβριο. Ξενοδοχεία που έκλειναν θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ειδικά στην ελεύθερη Αμμόχωστο», τονίζει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης.
«Η ρωσική αγορά κάνει τη διαφορά», προσθέτει και υπολογίζει ότι οι αφίξεις θα φτάσουν τις 300.000.
Η θετική πορεία του κυπριακού τουρισμού το φετινό καλοκαίρι οφείλεται στη μικρή ανάκαμψη των αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη σταθεροποίηση από τις Σκανδιναβικές χώρες και τη σημαντική αύξηση της κίνησης από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στην «Κ» η Hermes Airports, το τετράμηνο Απριλίου– Ιουλίου από τα δύο αεροδρόμια, της Λάρνακας και της Πάφου, διακινήθηκαν (αφίξεις – αναχωρήσεις) από και προς τις κύριες τουριστικές αγορές της Κύπρου 1.982.268 άτομα, έναντι 1.745.995 άτομα το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σημαντική είναι η τόνωση της κίνησης από και προς την Πάφο, με τις διακινήσεις ρώσων τουριστών να αυξάνονται το συγκεκριμένο τετράμηνο κατά 65%. Ο ρώσος τουρίστας είναι ένα ποιοτικός τουρίστας δαπανώντας 30% περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με τους πολυάριθμους Άγγλους.
Στα ποιοτικά δεδομένα στέκεται ο διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, Νάσος Χατζηεωργίου, κάνοντας ειδικά μνεία στο σύστημα all inclusive. Χαρακτηρίζει ικανοποιητική την τουριστική κίνηση στην επαρχία, αλλά την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής δυσκολεύει η μεγάλη εξάρτηση από την αγγλική αγορά. Ο κ. Χατζηεωργίου χαρακτηρίζει τον άγγλο επισκέπτη χαμηλής ποιότητας.
«Προσφέρουμε το φθηνό all inclusive και όχι το ακριβό, το πολυτελές», τονίζει, υπογραμμίζοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.
Τα έσοδα
Ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τον πρώτο μήνα αιχμής της τουριστικής περιόδου, τον Ιούνιο. Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 220 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 195,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας αύξηση 12,6%.
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 676,9 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 578,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σημειώνοντας αύξηση 17,1%.
Τα έσοδα επανήλθαν στα επίπεδα προ κρίσης, καταγράφοντας οριακή αύξηση 0,7% σε σύγκριση με τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2008.
Σε ότι αφορά τις αφίξεις, το πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι αυξημένες κατά 10,9% σε σύγκριση με πέρυσι και ελαφρά μειωμένες σε σύγκριση με το 2008 (-1,6%).
Τον Ιούνιο η κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών ανήλθε σε 731,2 ευρώ, με μέση διαμονή 9,4 ημέρες (78,1 ευρώ ημερησίως), από 709,5, με μέση διαμονή 9,6 ημέρες (73,8 ευρώ ημερησίως) τον Ιούνιο του 2010.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των τουριστών από τη Ρωσία, οι οποίο ξοδεύουν δαπανούν 925,9 ευρώ, έκαστος, με μέση διαμονή 9,5 ημέρες (97,3 ευρώ την ημέρα). Οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συνεισφέρουν ποσοτικά (αποτελούν το 43,3% των αφίξεων κατά το μήνα Ιούνιο) ωστόσο ποιοτικά υστερούν, καθώς η κατά κεφαλή δαπάνη είναι 67,7 ευρώ. Ποιοτικοί τουρίστες είναι και οι Ισραηλίτες, οι οποίοι διαμένουν λίγες ημέρες (3,2), αλλά η ημερήσια κατά κεφαλή δαπάνη τους είναι 102,3 ευρώ.
Το επτάμηνο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος η διακίνηση επιβατών από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου είναι αυξημένη κατά 5,6%σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Έχουμε εισέλθει στον Αύγουστο και με βάση τις ενδείξεις που έχουμε, παρατηρείται μια αξιόλογη αύξηση στη διακίνηση επιβατών από τα δύο Διεθνή Αεροδρόμια της Κύπρου, γεγονός που παραπέμπει και σε αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα», δήλωσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο διευθυντής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Hermes Airports Αδάμος Ασπρής.
Μεγαλύτερη συγκριτικά αύξηση καταγράφει η Πάφος με ποσοστό 9%. Αύξηση καταγράφει και η Λάρνακα με ποσοστό 5% σε σχέση πάντα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πολύ σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20% της αύξησης που παρατηρείται προέρχεται από νέους προορισμούς όπως είναι η Αγία Πετρούπολή, η Βαρκελώνη-Girona καθώς και περιφερειακά αεροδρόμια της Βρετανίας, όπως είναι το Μάντσεστερ και το Gatwick.
Αύξηση, καταγράφει φέτος η επιβατική κίνηση από τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία φαίνεται να ανακάμπτει. Στη διάρκεια του Αυγούστου αναμένεται να διακινηθούν πέραν του ενός εκατομμυρίου επιβατών από τα δύο διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου ενώ η κίνηση των αεροσκαφών θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας τις 175 κινήσεις ημερησίως.
Με βάση τα στοιχεία της Hermes Airports, φέτος υπάρχει αυξημένη ζήτηση για την Ελλάδα και κυρίως για τα νησιά της, ενώ αξιόλογη ζήτηση παρουσιάζεται για την Ισπανία, την Ιταλία την Γερμανία και άλλους προορισμούς της Κεντρικής Ευρώπης.
Αυτοσυγκράτηση
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων προεξοφλεί μια θετική πορεία και εκτιμά ότι τα έσοδα θα σημειώσουν αύξηση πέριξ του 10%, σε ετήσια βάση.
Η θετική εικόνα που επικρατεί στην τουριστική βιομηχανία ικανοποιεί τον ξενοδοχειακό κόσμο, ωστόσο ο ΠΑΣΥΞΕ επαναλαμβάνει τη θέση ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η αυξητική τάση στις αφίξεις να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Υποδεικνύει επίσης ότι για να υπάρξει συνέχεια στην πορεία ανάκαμψης του κυπριακού τουρισμού χρειάζεται σκληρή και συλλογική δουλειά, έργα υποδομής και σημαντικές πρωτοβουλίες.
«Αυτή τη δύσκολη ώρα χρειάζεται όλοι μας να περιφρουρήσουμε την τουριστική μας βιομηχανία, τον μεγαλύτερο πυλώνα της οικονομίας του τόπου, και το πρώτιστο που έχουμε να πράξουμε, είναι να στείλουμε στις αγορές το μήνυμα ότι η Κύπρος παραμένει ένας ασφαλής και ελκυστικός προορισμός» σημειώνει στο ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ κ. Χάρης Λοϊζίδης, σε εισαγωγικό του σημείωμα στο τελευταίος τεύχος του περιοδικού του ΠΑΣΥΞΕ «Ξενοδόχος».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 7 Αυγούστου 2011