Νέοι και πτυχιούχοι δυσκολεύονται να βρουν εργασία

Ψηλά στην ατζέντα της οικονομικής πολιτικής την επόμενη περίοδο θα βρεθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Η αρνητική πορεία της κυπριακής αγοράς εργασίας παγιώνεται και η θετική πορεία του τουρισμού δεν φαίνεται ικανή να αναστρέψει τα ποσοστά της ανεργίας. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 27.314, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα, μετά την αποκλιμάκωση των μηνών Απριλίου (26.911) και Μαΐου (26.050) από το ιστορικό ρεκόρ των 29.806 ανέργων του Φεβρουαρίου. Παραδοσιακά μετά τον Απρίλιο η ανεργία υποχωρούσε.

Η κορύφωση της τουριστικής περιόδου δεν στάθηκε ικανή να αποκλιμακώσει τα επίπεδα της ανεργίας. Τον Ιούλιο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 19,3% (προστέθηκαν 4.415 άνεργοι) σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο.

Τα στοιχεία των εγγεγραμμένων ανέργων δείχνουν άλμα και τον Ιούλιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στασιμότητα σε σύγκριση με τον Ιούνιο και έκρηξη της ανεργίας μεταξύ νέων και πτυχιούχων.

Ένας στους τρεις ανέργους είναι ηλικίας κάτω των 29 χρόνων, ενώ ο αριθμός των πτυχιούχων ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ –7.706 άτομα τον Ιούλιο από 5.307 τον Ιανουάριο– και αποτελούν πλέον το 28,2% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Δεύτερο δεδομένο που επιβεβαιώνει το δομικό χαρακτήρα της ανεργίας είναι και η αύξηση των εργαζομένων με προσόντα και ειδίκευση που δεν μπορούν να βρουν απασχόληση. Ανήλθαν σε 3.308, υπερδιπλάσιοι σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, που ήταν 1.291.

Τρίτο ανησυχητικό δεδομένο είναι ότι αυξάνεται και η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή ο αριθμός των ανέργων που δεν μπορούν να βρουν εργασία σε διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Τον Ιούλιο ήταν 2.023, από 1.674 τον Ιανουάριο, καταγράφοντας αύξηση 17,2% μέσα σε ένα εξάμηνο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2010 σημειώθηκε αύξηση 4.415 προσώπων ή 19,3% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 1.178 ανέργων), των κατασκευών (αύξηση 870), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 347), της μεταποίησης (αύξηση 328), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 318), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (αύξηση 288), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όπου σημειώθηκε αύξηση 732 ανέργων.
Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιουλίου 2011, έφτασε τα 27.314 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις που δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο 2011 μειώθηκε οριακά στα 27.871 πρόσωπα σε σύγκριση με 27.935 τον προηγούμενο μήνα. Ένα χρόνο πριν ο αριθμός των ανέργων, με βάση στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, ήταν 23.203.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (Κύπρου) στις 7 Αυγούστου 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.