ΣΕΒΕ: Εξάγουμε 33% περισσότερο και εισάγουμε 22% λιγότερο

Σύμφωνα με τη πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, Ιαν-Μάρτιος 2011, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν συνολική αύξηση κατά 20,2%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ συνολικά ανήλθαν σε περίπου €1,07 τρις. Οι εξαγωγές σε επίπεδο Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα σημείωσαν αύξηση κατά 18,7%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, κατέγραψαν άνοδο αρκετά πάνω το ευρωπαϊκού μέσου όρου και συγκεκριμένα κατά 33%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €4,5 δις. Έξι ευρωπαϊκές οικονομίες σημείωσαν ισχυρότερη άνοδο από τη χώρα μας το εξεταζόμενο διάστημα και συγκεκριμένα: Βουλγαρία (56%), Εσθονία (55%), Μάλτα (51%), Λιθουανία (50%), Λετονία (41%), Ρουμανία (40%). Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να καταλαμβάνει την 22η θέση στην εξαγωγική κατάταξη της ΕΕ-27 (μια θέση χαμηλότερα από πέρσι) και στην 13η θέση στην Ευρωζώνη των 17 χωρών μελών (μια θέση υψηλότερα από πέρσι). Ακόμα, επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία, είναι η μόνη που σημειώνει μείωση στις εισαγωγές της το εξεταζόμενο διάστημα κατά 22%.

O Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας σε ανάλυσή του τονίζει ότι «η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας για το πρώτο τρίμηνο του 2011 υπολογίζεται σε 8,1%, ποσοστό υψηλότερο κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το πρώτο τρίμηνο 2010. Με απουσία στοιχείων για τις 4 από τις 27 οικονομίες της ΕΕ-27, η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση στην κατάταξη εξαγωγικής επίδοσης της ΕΕ-27 για το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο που κατέχει την αμέσως υψηλότερη θέση στην κατάταξη, οι εξαγωγές της συνεισφέρουν με 19,3% στο ΑΕΠ. Ακόμα, σημειώνεται ότι συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2010, ο δείκτης εξαγωγικής επίδοσης έχει εμφανίσει αύξηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες (βλ. πίνακα 1).

Οι εξαγωγές προβάλλουν ως το μικρό θαύμα της ελληνικής οικονομίας σήμερα. Καθημερινά καταγράφεται σημαντική υποχώρηση των περισσότερων μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας, εξέλιξη η οποία αποτελεί και την αιτία για την τρέχουσα οικονομική ύφεση. Το μοναδικό μακροοικονομικό μέγεθος, που διαγράφει σταθερά θετική τροχιά τους τελευταίους μήνες και στηρίζει την ελληνική οικονομία σε αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι είναι οι ελληνικές εξαγωγές.

Το νέο οικονομικό μοντέλο με την άνοδο των εξαγωγών βασίζεται στην λογική ότι η πραγματικά υγιής οικονομική ανάπτυξη συμβαίνει όταν η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης συμβαδίζει με την μείωση του εμπορικού ελλείμματος, με βραχυπρόθεσμο στόχο τον ισοσκελισμό και μεσοπρόθεσμο το εμπορικό πλεόνασμα (χωρίς τα πετρελαιοειδή). «Παράγω και εξάγω» σημαίνει ότι έχοντας μια ανταγωνιστική παραγωγή και έχοντας θέσει τις σωστές βάσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε μερίδιο στις διεθνείς αγορές.

Για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών απαιτείται πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα. Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για κάποια ζητήματα που είναι καθοριστικά για την ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές. Οι Έλληνες εξαγωγείς ζητούμε γενναίες αποφάσεις για την μείωση του κράτους και την περιστολή των δαπανών του δημοσίου. Ζητούμε επίσης την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, την περιστολή της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την ορθολογικοποίηση της φορολογίας», καταλήγει η ανάλυση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.