Δεν μπήκε με το δεξί ο Νοέμβριος για την ελληνική οικονομία, καθώς ο διεθνής Τύπος επανήλθε δριμύτερος στο αγαπημένο θέμα της πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας.
Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα από 3 σε οκτώ χρόνια με αύξηση του επιτοκίου κατά 0,4% έως 0,7% προτείνει το ΔΝΤ, απορρίπτοντας τα σενάρια αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του athina984.gr.
Ο Ρουμπίνι
Κορωνίδα όλων των δημοσιευμάτων η δήλωση του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπίνι, στο οικονομικό περιοδικό «Capital», ότι η «πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου. Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, «πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω», αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ.
Το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Για αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε», τονίζει ο κ. Ρουμπίνι.
Εκτιμά δε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης εκείνο που ενδεχομένως κάνει είναι «να καθυστερεί την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων – στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το χρονικό σημείο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε καλύτερη κατάσταση», αναφέρει ο ίδιος.
Η Daily TelegraphΤην ανάγκη ελεγχόμενης χρεοκοπίας για την Ελλάδα υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία παράλληλα υπογραμμίζει την πρόταση Merkel σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει να μοιραστούν τα βάρη μιας πιθανής, μελλοντικής διάσωσης.
«Τι σκέφτονται οι επενδυτές όταν αγόραζαν ελληνικά δεκαετή ομόλογα στις 26 μονάδες βάσης πάνω από τα bunds το 2007;» αναρωτιέται σκωπτικά ο συντάκτης του άρθρου.
«Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι ομολογιούχοι θα έπρεπε να είχαν τιμωρηθεί για τα λάθη τους εδώ και πολύ καιρό… η δυσωδία του ηθικού κινδύνου είναι αποκρουστική, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού,» τονίζει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρει πως μια ελεγχόμενη πτώχευση με τον τρόπο που γίνεται συνήθως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα.
«Δεν έχει νόημα να βάλουμε την Ελλάδα πιο βαθιά σε ένα φαύλο κύκλο χρέους αυξάνοντας το δημόσιο χρέος από το 115% του ΑΕΠ στην αρχή της «διάσωσης» στο 150% στο τέλος της δοκιμασίας,» τονίζει.
«Το ελληνικό πακέτο επιτρέπει στις τράπεζες και τα funds να μεταφέρουν περίπου 150 δισ. ευρώ υποχρεώσεων στις κυβερνήσεις της ΕΕ, ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή το ΔΝΤ. Οι Έλληνες πολίτες υφίστανται τον πλήρη πόνο της λιτότητας με ψευδείς δικαιολογίες, χωρίς να τους προσφέρεται η θεραπεία της ελάφρυνσης του χρέους. Είναι στην πραγματικότητα μια διάσωση για τους επενδυτές,» υποστηρίζει ο συντάκτης, ενώ τονίζει πως η ελληνική Αριστερά το έχει κατανοήσει αυτό.
Αισιόδοξοι οι ξένοι οίκοι
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι αξιολογήσεις των ξένων τραπεζών.
Το πιθανό κόστος μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη, δηλώνουν οι αναλυτές της Barclays Capital. Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πέσει στο τραπέζι η προληπτική αναδιάρθρωση του χρέους, καταλήγουν, καθώς υπάρχουν ακόμα μεγάλες αβεβαιότητες ως προς την ικανότητα της χώρας να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά και τις δυνατότητές της να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
«Έως ότου αποσαφηνιστούν αυτά τα ζητήματα, δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς κατηγορηματικός για τη φερεγγυότητα (ή μη) της χώρας», τονίζουν οι αναλυτές.
Πάντως, στην περίπτωση που όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν και η χώρα καταφύγει στη λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους, τότε, η Barclays Capital εκτιμά ότι οι επενδυτές των ομολόγων θα έχαναν το 50% των χρημάτων τους (πρόκειται για haircut μικρότερο από αυτό που προέβλεπε ο οίκος πριν από έξι μήνες και αποτελεί το αποτέλεσμα της προόδου που έχει γίνει στη δημοσιονομική προσαρμογή).
Στο πλαίσιο αυτό, και με τα spreads να υποδηλώνουν πιθανότητες χρεοκοπίας 50% στα επόμενα 3-5 χρόνια, η Barclays Capital εκτιμά ότι η αγορά αποτιμά τώρα δίκαια το ρίσκο της Ελλάδας.
Απίθανη χαρακτηρίζει η Citigroup μια ελληνική παύση πληρωμών για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ωστόσο, τονίζει πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιθανότερη από το 2013 και μετά, ειδικά εάν οι Ευρωπαίοι καταλήξουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελεγχόμενων χρεοκοπιών στην Ευρωζώνη.
Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο οίκος τονίζει ότι βασική ανησυχία για την Ελλάδα αποτελούν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009, που θα ανακοινωθούν από τη Eurostat στα μέσα του Νοεμβρίου.
«Η μεγαλύτερη αναθεώρηση αναμένεται στο χρέος του 2009, που πιθανότατα θα είναι της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που ενδέχεται να πυροδοτήσει νέους φόβους για μια άμεση χρεοκοπία», αναφέρουν οι αναλυτές.
Δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα, υποστήριζει η Credit Suisse σε έκθεσή της τονίζοντας πως και στην περίπτωση που θα συνέβαινε αυτό, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και θα αντέξουν.
Οπως σημειώνει η Credit Suisse, ακόμη και η αναδιάρθρωση είναι απίθανή καθώς είναι και δύσκολη και ακριβή και πολιτικά μη επιθυμητή, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ. Πάντως, η Credit Suisse τονίζει πως, στην extreme περίπτωη που κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γινόταν αναπόφευκτη – και οι λόγοι που θα οδηγούσαν σε κάτι τέτοιο θα ήταν η ύφεση με διπλό πάτο ή η άρνηση εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής εφαρμογής – τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα κινδύνευαν καθώς οι περισσότερες θα είχαν επάρκεια κεφαλαίών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Κάνοντας λοιπόν το δικό της stress test ( χρησιμοποιώντας τις υποθέσεις του 30% haircut, 20% συντελεστή φορολογία και του 95 ως η μέση τιμή κτήσης των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες), η credit Suisse καταλήγει πως η Εθνική Τράπεζα, η Αlpha Bank και η Τράπεζα Κύπρου θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, με τον δείκτη Core Τier 1 πάνω του 7%. H Eurobank θα ( 6,2%) χρειαζόταν μία μικρή κεφαλαική ενίσχυση η οποία θα μπορούσε όμως να καλυφθεί μέσω της πώλησης της πολωνικής θυγατρικής της, Polbank, και η Τράπεζα Πειραιώς θα είχε Core Τier 1 στο 5%, όμως μία αύξηση κεφαλαιου ύψους 750 εκατ. ευρώ, θα διαμόρφωνε τον δείκτη της στο 7%.
Σε ενα πιο extreme stress test, όπου συμπεριλαμβανόταν και η υπόθεση της πρόσθετης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10% ( με δείκτη κάλυψης στο 50%), τότε όλες οι ελληνικές τράπεζες θα εμφάνιζαν Core Τier 1 άνω του 6% εκτός της Alpha Bank ( στο 5,4%).
Πηγές: http://www.capital.gr, http://www.euro2day.gr , http://www.kathimerini.com.cyr, http://www.reporter.gr, http://www.isotimia.gr