Υψηλές αποδόσεις στα εμπορικά ακίνητα της Λευκωσίας

Στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας οι αποδόσεις επενδύσεων για καταστήματα και γραφεία κυμαίνονται μεταξύ 5,5% και 8%, σύμφωνα με έρευνα της  «Δανός – Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων». Η Μακαρίου εξακολουθεί να είναι ο ακριβότερος δρόμος, με τιμές ενοικίων από 20 έως 30 ευρώ ανά (τ.μ.) την ώρα, ενώ στη Στασικράτους τα ενοίκια κυμαίνονται από 25 έως 35 ευρώ.

Ωστόσο η ίδια η έρευνα καταγράφει και την αλλαγή στάσης του καταναλωτικού κοινού.

«Η Λήδρας και η Ονασαγόρου βρίσκονται μέσα στα Ενετικά τείχη της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Τον τελευταίο χρόνο μια σειρά από νέα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ έχουν ανοίξει στους δύο δρόμους, φέρνοντας έτσι νέα ζωή σε μία προηγουμένως εγκατελειμένη περιοχή», τονίζεται στην έρευνα.

«Η Λεωφ. Μακαρίου η οποία είναι από τους πιο σημαντικούς δρόμους της Λευκωσίας έχει δει μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Η μείωση των πελατών και τα υψηλά μισθώματα προκάλεσαν ιδιοκτήτες καταστημάτων να κλείσουν και να κινηθούν έξω. Η λιανική αγορά υποφέρει λόγω του κορεσμού και την χαμηλή κατανάλωση», αναφέρει.

Υπάρχουν, όμως, και κάποια καλά νέα. Εταιρείες όπως η H & M αναζητούν να επεκταθούν στη Κύπρο με ιδιαίτερη προτίμηση τα Εμπορικά Κέντρα, ενώ η Eurobank πρόσφατα ενοικίασε κατάστημα επί της Λεωφόρου Μακαρίου, στη Λευκωσία.

Οι τιμές της αγοράς για τα καταστήματα που βρίσκονται έξω από το κέντρο της Λευκωσίας φαίνεται να είναι χαμηλότερες. Σε Κένετι και Αθαλάσσας διαθέτουν καταστήματα προς ενοικίαση με τιμές από 10 έως 12 ευρώ το τ.μ.
Οι τιμές για αγορά καταστήματος στη Μακαρίου κυμαίνονται μεταξύ 4.500 και 5.000 ευρώ, ενώ οι τιμές στη Στασικράτους είναι από 3.500 έως 4.000 ευρώ. Τιμές της τάξης των 2.500 μέχρι 3.000 προσφέρονται στην Αθαλάσσας και οι τιμές στην Κένετι είναι από 2.000 έως και 3.000 ευρώ.

Η λιανική ανάπτυξη συγκεντρώνεται στις 4 κύριες πόλεις (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος).

Η αγορά
Στην ίδια έρευνα γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση της αγοράς ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2013, ειδικά μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

«Η επιδεινούμενη κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας και η αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, οδήγησε σε μια έντονη επιβράδυνση των στεγαστικών και των εταιρικών δανείων», τονίζεται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2013 ανήλθε στις 486 σε σύγκριση με 555 που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2012. Πτώση της τάξης του 16,9%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Υπηρεσία Στατιστικής Κύπρου.

Οι εγχώριες πωλήσεις το Μάρτιο του 2013 μειώθηκαν κατά 51%, δηλαδή σε 214 από τις 434 που πουλήθηκαν τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Εκτός από την Πάφο, όπου ο αριθμός των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 16% (από 28 το 2012 σε 44 το 2013), οι πωλήσεις σε όλες τις άλλες περιοχές μειώθηκαν. Οι πωλήσεις στην Αμμόχωστο μειώθηκαν κατά 79% και οι πωλήσεις στη Λεμεσό μειώθηκαν κατά 74%. Οι πωλήσεις στη Λευκωσία μειώθηκαν 48%, ενώ οι πωλήσεις στη Λάρνακα μειώθηκαν κατά 31%. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους οι εγχώριες πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 49% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Παρά την αναμενόμενη ζήτηση από Κινέζους επενδυτές, οι συνολικές πωλήσεις στην ξένη αγορά μειώθηκε κατά 44%, στο 72 σε σύγκριση με 129 τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Εκτός από την Αμμόχωστο, όπου ο αριθμός των ακινήτων που πωλήθηκαν αυξήθηκε κατά 2 (+40%), οι πωλήσεις μειώθηκαν σε όλες τις άλλες πόλεις. Η Λευκωσία επλήγη περισσότερο με 22 λιγότερα ακίνητα που πωλήθηκαν (-84%). Οι πωλήσεις στη Λάρνακα μειώθηκαν κατά 15 (-68%), ενώ στη Λεμεσό 10 λιγότερα ακίνητα πωλήθηκαν (-42%) και οι πωλήσεις στην Πάφο μειώθηκαν κατά 12 (-23%).

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, οι πωλήσεις σε ξένους αγοραστές έχουν μειωθεί κατά 45% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σε ολόκληρη τη Κύπρο, κατά το 1ο τρίμηνο του 2013 οι τιμές των κατοικιών και διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 1,1% και 3,1% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη πτώση να είναι στην Αμμόχωστο (7,0% για τα διαμερίσματα) και στη Λεμεσό (2,5% για κατοικίες). Οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 3,8%, ενώ εκείνες των γραφείων και αποθηκών μειώθηκαν κατά 1,8% και 1,6% αντίστοιχα.

Δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», έκδοση Κύπρου, στις 28 Ιουλίου 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.