1 τρισ. ευρώ οι επενδύσεις για την ενέργεια

Τα επόμενα δέκα χρόνια οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας θα ανέλθουν στο 1 τρις. ευρώ ο ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Hull, Christopher H. Bovis, μιλώντας σε διάλεξη με θέμα την «Ενεργειακή Πολιτική και το Γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Cyprus International Institute of Management. 

Οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν σε υποδομές διαφοροποίησης των υφιστάμενων πηγών ενέργειας, με την αντικατάσταση των παλαιών τεχνολογιών, αλλά και για να τροποποιηθούν οι σημερινές ενεργειακές ανάγκες.

H ενέργεια έχει αναδειχθεί ωs η πιο σημαντική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η εξασφάλιση σταθερής προμήθειας ενέργειας, η οποία θα μπορεί  να συνάδει με την αειφόρο ανάπτυξη και την κατανάλωση, κυριαρχεί σήμερα στις πολιτικές και νομικές αντιπαραθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Bovis.

Η ενέργεια είναι για την κοινωνία όπως το αίμα για τη ζωή, τόνισε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής, συμπληρώνοντας πώς η ευημερία των πολιτών, η βιομηχανία και η οικονομία βασίζονται απόλυτα στην ύπαρξη της, όταν παρέχεται  βέβαια αδιάλειπτα, με ασφάλεια και σε ανεκτές οικονομικές τιμές.

Την ίδια ώρα, είπε ο κ. Bovis, οι εκπομπές που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας, αποτελούν το 80% των θερμοκηπιακών αερίων, που εκλύονται στην Ευρώπη, γι αυτό άλλωστε η ενεργειακή πρόκληση είναι από τα μέγιστα προβλήματα, που καλείται η ίδια να αντιμετωπίσει.

Επιπλέον ο διακεκριμένος καθηγητής σημείωσε, ότι θα χρειασθούν  δεκαετίες για να οδηγήσουμε το ευρύτερο σύστημα ενέργειας σε ένα πιο ασφαλή και αειφόρο προσανατολισμό. Εντούτοις οι αποφάσεις για να οδηγηθούμε στο σωστό δρόμο πρέπει να ληφθούν  επειγόντως, ώστε να επιτύχουμε μια καλά οργανωμένη και αποδοτική Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Αγορά, γιατί η  αποτυχία θα αυξήσει τα κόστα για τους καταναλωτές και θα θέσει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα συμπλήρωσε.

Ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου        

Τέλος αναφερόμενος στην Κύπρο είπε, πώς το νησί μας αναδεικνύεται ως βασικό μέρος των μελλοντικών επιλογών ενεργειακής πολιτικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη της γεωπολιτικής σημασίας της, σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.