«Ψαλιδισμένες» προσδοκίες διαπιστώνει το «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ»

Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών της Θεσσαλονίκης, απαισιοδοξία των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας, πτώση των πωλήσεων και των παραγγελιών στη βιομηχανία και περαιτέρω μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας καταγράφει, μεταξύ άλλων, η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του νομού Θεσσαλονίκης («Βαρόμετρο» ΕΒΕΘ) που εκπονήθηκε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2012 από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Palmos Analysis.

Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά σφυγμομέτρηση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος στο νομό (το πρώτο «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» αφορούσε τον Μάρτιο του 2009) που διεξάγεται με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους υπευθύνους των επιχειρήσεων και με τη χρήση των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται από το ΙΟΒΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος αναφέρθηκε στη «σταθερή και βαθιά απαισιοδοξία» -που καταδεικνύεται από τις απαντήσεις, που δόθηκαν στην ad hoc έρευνα για τις αλλαγές της καταναλωτικής συμπεριφοράς- αλλά και στις ασφυκτικές πιέσεις τις οποίες βιώνουν οι επιχειρήσεις.

«Τα μηνύματα δεν είναι καλά. Τα λουκέτα θα συνεχιστούν με ακόμη πιο έντονο ρυθμό και μάλιστα άμεσα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Σημείωσε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες μεταβολές στις προσδοκίες όλων των ερωτηθέντων ομάδων (σ.σ. καταναλωτές, βιομήχανοι, έμποροι, κατασκευαστές και εκπρόσωποι του κλάδου των υπηρεσιών). Επίσης, παρατήρησε ότι αν και  ο τοπικός δείκτης δεν παρουσιάζει μεταβολές σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, ο εθνικός μέσος όρος παρουσιάζει μια μικρή επιδείνωση κάτι που εμφανιζόταν παλαιότερα μόνο στον τοπικό δείκτη. Ίσως, εξήγησε ο κ. Μπακατσέλος, «στη Θεσσαλονίκη έγινε νωρίτερα η προσαρμογή στην ύφεση».

Τα συμπεράσματα
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κωδικοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας ως ακολούθως:

1. Αμετάβλητη παραμένει η κακή εικόνα στην έρευνα κλίματος στους καταναλωτές. Σε τοπικό επίπεδο σχετικά λιγότεροι προβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας το προσεχές διάστημα. Η προσδοκία όμως των καταναλωτών αναφορικά με το επίπεδο τιμών διαφοροποιείται και από τον εθνικό και από τον ευρωπαϊκό δείκτη καθώς, για πρώτη φορά, περιμένουν μείωση τιμών. Παραμένει, βέβαια, ιδιαίτερα αρνητική η πρόθεσή τους να αγοράσουν καταναλωτικά αγαθά διαρκείας, αυτοκίνητα και  σπίτια.

2. Στη βιομηχανία ο τοπικός δείκτης έφθασε τον εθνικό δείκτη (-22), ενώ στις προηγούμενες έρευνες διαμορφωνόταν σε χαμηλότερα επίπεδα (-34). Συνεχίζει όμως να είναι αισθητά χειρότερος από τον ευρωπαϊκό (-7). Ο δείκτης εξέλιξης της παραγωγής του τελευταίου εξαμήνου επιδεινώνεται, ενώ αμετάβλητο παραμένει το επίπεδο παραγγελιών τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και το εξωτερικό. Το επόμενο εξάμηνο, όμως, τα στελέχη των βιομηχανικών επιχειρήσεων προβλέπουν μια σχετική βελτίωση της παραγωγής. Επίσης, προβλέπουν ότι οι τιμές πώλησης θα μειωθούν ελαφρά και η απασχόληση θα παραμείνει αμετάβλητη (μάλλον θα πιεστούν οι αποδοχές). Οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την πορεία των επιχειρήσεων είναι η περιορισμένη ζήτηση και ακολούθως η έλλειψη ρευστότητας ενώ το προηγούμενο εξάμηνο ήταν το αντίθετο.

3. Σταθερά αρνητική είναι η εικόνα στις υπηρεσίες, ενώ μόνο ο εθνικός μέσος όρος επιδεινώθηκε (σ.σ. και εδώ φαίνεται πως η προσαρμογή για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης είχε γίνει νωρίτερα). Επίσης, καταγράφεται επιδείνωση στην απασχόληση τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ προβλέπεται μείωση των τιμών κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.  Και στον τομέα των υπηρεσιών, η περιορισμένη ζήτηση είναι ο πρώτος περιοριστικός παράγοντας και ακολουθεί η έλλειψη ρευστότητας (με χαμηλότερο όμως ποσοστό από το προηγούμενο εξάμηνο).

4. Στο λιανικό εμπόριο η κατάσταση παραμένει σταθερά απαισιόδοξη. Λιγότερο αρνητική είναι η πρόβλεψη για τις πωλήσεις σε τοπικό επίπεδο σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο τη στιγμή που ο δείκτης σε εθνικό επίπεδο επιδεινώνεται. Σταθερά αρνητική διαγράφεται η εξέλιξη της απασχόλησης η οποία, όμως, επιδεινώνεται σε εθνικό επίπεδο. Στον τομέα του λιανεμπορίου προβλέπεται μείωση των τιμών, τάση που εκδηλώνεται εντονότερα σε εθνικό από ό,τι σε τοπικό επίπεδο.

5. Σταθερά άσχημες οι προσδοκίες στις κατασκευές με τη χαμηλή ρευστότητα να αποτελεί τον κυριότερο περιοριστικό παράγοντα.


Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Ψαλιδισμένες» προσδοκίες διαπιστώνει το «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ»

  1. Παράθεμα: Μείωση εισοδημάτων κατά 36% στη Θεσσαλονίκη « Ελληνική Οικονομία Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.