Κύπρος: Παραμένει η καθοδική τάση στις τιμές ακινήτων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Αν οι τιμές των ακινήτων στην κυπριακή αγορά ήταν χρηματιστηριακό προϊόν και ακολουθούσαμε τη μεθοδολογία της τεχνικής ανάλυσης για να προβλέψουμε την πορεία των τιμών, τότε το συμπέρασμα είναι ότι η τάση παραμένει αρνητική, χωρίς προοπτική ανόδου, στο άμεσο μέλλον.

Δημοσίευση στο ενημερωτικό δελτίο «Οικονομική Έρευνα» του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη σύνταξη των Δεικτών Τιμών Ακινήτων, γίνεται σαφές ότι οι τιμές ακολουθούν μία επιταχυνόμενη καθοδική πορεία. Η τάση δεν αναμένεται να αναστραφεί καθώς μετά την αύξηση 45% που καταγράφει στην κατάθεση πωλητηρίων εγγράφων που έχουν κατατεθεί στα Τμήματα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας –αποτέλεσμα της μείωσης των μεταβιβαστικών και του ΦΠΑ– τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις πωλητηρίων εγγράφων έκαναν βουτιά 19%. Με τις πωλήσεις να μειώνονται και άλλο σε σχέση με το ήδη κακό 2011, οι τιμές δεν είναι δυνατό να ανακάμψουν.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Πανεπιστημίου Κύπρου, από την αρχή δείγματος (σ.σ. για την κατάρτιση των δεικτών), παρατηρείται μία συνεχής πορεία στις τιμές σπιτιών στην κυπριακή αγορά, η οποία διακόπηκε το 2008, με τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία επηρέασε και την αγορά ακινήτων στην Κύπρο.

Η μέση ετήσια αύξηση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων, έως και την έναρξη της τελευταίας ύφεση στην Ευρωζώνη, είναι 14%. Το 2009 οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 1,6%, ενώ η αρνητική τάση συνεχίστηκε και για τα επόμενα δύο έτη.

Οι τιμές των αναγραφόμενων αρχικών τιμών πώλησης των οικιστικών ακινήτων μειώθηκε κατά 11% το 2011, σε σύγκριση με αυτές του 2010, το υψηλότερο ποσοστό από τη συγκέντρωση των στοιχείων.

Η μέση τιμή ανά τ.μ. για ένα σπίτι στην Κύπρο το 2011 έφτασε σε χαμηλότερο επίπεδο από την τιμή που θα είχε το αντίστοιχο σπίτι το 2007.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν προσπάθεια διόρθωσης μέσω της μείωσης των διαθέσιμων οικιστικών μονάδων, τάση που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στην έκδοση νέων αδειών. Το 2011 ήταν 7.500 από σχεδόν 10.000 το 2008. Η αγορά εισέρχεται σε τέταρτο χρόνο αποκλιμάκωσης των τιμών, με την τάση να είναι επιταχυνόμενη (μείωση 11% το 2011 σε σχέση με το 2010, έναντι μείωσης 1,6% το 2009 σε σχέση με το 2008).

 

To Πανεπιστήμιο

Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει προβεί στη δημιουργία ενός δείκτη τιμών ακινήτων με στόχο να προσφέρει μια αντικειμενική και αμερόληπτη μέτρηση της τάσης του μέσου επιπέδου τιμών των κατοικιών στην κυπριακή αγορά.

Ο δείκτης που κατασκευάζεται είναι τριμηνιαίος και παρουσιάζει ξεχωριστό δείκτη για το επίπεδο των τιμών ανά πόλη, αλλά και για το επίπεδο των τιμών στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί ένα ετήσιος ιστορικός δείκτης της αξίας των κατοικιών στην Κύπρο, ο οποίος παρουσιάζει τη διαχρονική τάση στο επίπεδο των τιμών, με στοιχεία από το 2000 ώς το 2011.

Η συλλογή των στοιχείων προέρχεται από αγγελίες εφημερίδων για την προσφορά κατοικιών και αναπτύχθηκε μοντέλο από το ίδιο το ΚΟΕ, με συνεχείς ελέγχους, για τη διασφάλιση της ποιότητας συλλογής των στοιχείων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 18 Μαρτίου 2012

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.