Δεύτερη έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα

Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, κ. Horst Reichenbach, παρουσίασε στις 15 Μαρτίου κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου τα αποτελέσματα της δεύτερης τριμηνιαίας Έκθεσης  για την Ελλάδα.

Η Ομάδα Δράσης συστάθηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα να εφαρμόσει το φιλόδοξο θεματολόγιο μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία απασχόλησης.

Η δεύτερη αυτή έκθεση περιγράφει την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την ταχύτερη απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ από την Ελλάδα (πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ) και την οργάνωση και εφαρμογή της τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα σε εννέα καίριους τομείς με την υποστήριξη είκοσι περίπου κρατών μελών, της Επιτροπής και του ΔΝΤ.

Ο Πρόεδρος Barroso προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Το μέλλον της Ελλάδας προϋποθέτει την αποκατάσταση τόσο της δημοσιονομικής σταθερότητας όσο και του δυναμικού ανάπτυξης της χώρας. Η στήριξη που παρέχει η Ομάδα Δράσης της Επιτροπής αποτελεί βασικό στοιχείο για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα. Η αλληλεγγύη που δείχνουν πολλά κράτη μέλη, η Επιτροπή και άλλοι διεθνείς οργανισμοί αποτελεί ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα προς τη χώρα. Ας οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα μέλλον για την Ελλάδα».

Ιστορικό

Στις 20 Ιουλίου 2011, μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Barroso συνέστησε την Ομάδα Δράσης με σκοπό την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την χώρα. Αυτή η πρωτοβουλία έχει την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (21 Ιουλίου παράγραφος 4) το οποίο δήλωσε ότι «…τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν άμεσα όλους τους απαιτούμενους πόρους για την παροχή έκτακτης τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της …».

Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece –TFGR) άρχισε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2011 και αποστολή της είναι να εντοπίζει και να συντονίζει την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Επιδιώκει επίσης να επιταχύνει την απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ με σκοπό την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Η Ομάδα Δράσης αναφέρεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής και τελεί υπό την πολιτική καθοδήγηση του Αντιπροέδρου Olli Rehn. Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις επί της προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή.

Η Ομάδα Δράσης περιλαμβάνει 45 περίπου άτομα και βάση της έχει τις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Το πλήρες κείμενο της Έκθεσης, στα ελληνικά και στα αγγλικά, μπορείτε να το αναζητήσετε από την ηλεκτρονική διεύθυνση :

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/taskforce-greece/index_en.htm

Επιπλέον, μπορείτε να ανατρέξετε στο κείμενο με «Ερωτήσεις-Απαντήσεις» σχετικά με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα και για την δεύτερη τριμηνιαία Έκθεσή της

http://ec.europa.eu/ellada/press-center/news/archives/news_20120315-2_el.htm

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.