Μαραθώνιος για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

 

Ο «ξαφνικός θάνατος», όπως συνέβη με τη Malev είναι ο μεγαλύτερος φόβος που έχει μπροστά του το υπουργείο Οικονομικών στο χειρισμό της υπόθεσης των Κυπριακών Αερογραμμών. Η «Κ» είχε επισημαίνει με σειρά δημοσιευμάτων στις αρχές του 2012 ότι η τρέχουσα χρονιά είναι η πιο κρίσιμη στην ιστορία των Κυπριακών Αερογραμμών, εκτίμηση –δυστυχώς– που επαληθεύτηκε γρήγορα και με τρόπο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη διοίκηση της εταιρείας για να αποδώσουν οι σχεδιασμοί της για ελάφρυνση του κόστους και επικέντρωση στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας.

Η τρέχουσα χειμερινή περίοδος είναι η χειρότερη που βιώνει η αεροπορική εταιρεία. Η οικονομική κρίση έχει μειώσει τα ταξίδια, ενώ έχει στρέψει μεγάλο μέρος του κοινού στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Εταιρείες που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές, βλέπουν τα προβλήματά τους να λαμβάνουν από τη μια στιγμή στην άλλη μορφή χιονοστιβάδας. Ένα ατύχημα, ένα χρονικό σημείο χωρίς ρευστό, είναι ικανό να φέρει το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Πέρυσι τέτοια εποχή, οι Κυπριακές Αερογραμμές είχαν πάρει μια βαθιά ανάσα με την έγκριση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το σχέδιο αποζημίωσης λόγω των απαγορεύσεων των υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, με την καταβολή ποσού αποζημίωσης 20 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό συνέβαλε στο να ξεπεραστούν προσωρινά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε η εταιρεία, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, παρά την εφαρμογή σχεδίου δράσης (ανασχεδιασμός πτητικού προγράμματος, αντικατάσταση των δύο Airbus 330, μείωση του προσωπικού κατά 130 άτομα, μείωση μισθών κατά περίπου 10%) να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Σήμερα βρισκόμαστε, ξανά στο ίδιο σημείο, χωρίς το κράτος να μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (με σοβαρό κίνδυνο η συμμετοχή του κράτους να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ενώ ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών θα διαπραγματευτεί την πώληση μετοχών που κατέχει η Δημοκρατία, αναζητώντας στρατηγικό επενδυτή. Το ευκταίο είναι να υπάρξει το δεύτερο, πριν γίνει το πρώτο.

Χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν έχει τεθεί, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα είναι πιεστικό.

Επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές –κυρίως αερομεταφορείς εκτός Ευρώπης– έχουν γίνει, αλλά η συγκυρία, στην παρούσα φάση, είναι αρνητική. Η ισπανική Spanair έκλεισε όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με την Qatar Airways.
Την έλλειψη ενδιαφέροντος, με την έννοια κατάθεσης προσφοράς, το επιβεβαιώνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Σε ανακοίνωσή τους με την οποία σχολιάζουν δημοσιεύματα για επίδειξη ενδιαφέροντος από τις αεροπορικές εταιρείες Aeroflot και Middle East Airlines, καθώς και το κράτος του Κατάρ για εξαγορά της εταιρείας και/ή επένδυση σ’ αυτή, διευκρινίζουν «προς το επενδυτικό κοινό ότι μέχρι στιγμής καμία συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει τεθεί ενώπιόν της, είτε από τους πιο πάνω φερόμενους ως ενδιαφερόμενους είτε από οποιοδήποτε άλλο πιθανό επενδυτή».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 12 Φεβρουαρίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.