Παράταση μέχρι τις αρχές Μαρτίου στην αγωνία για τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank, που θίγονται από το εθελοντικό πρόγραμμα απομείωσης των ελληνικών ομολόγων (PSI+).
Η εκκρεμότητα με το ελληνικό πρόγραμμα οδήγησε την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) να ανακοινώσει ότι οι τράπεζες θα ενημερωθούν για την επάρκεια των σχεδίων που έχουν υποβάλει σε περίπου ένα μήνα, ενώ έγινε γνωστό ότι νέο stress test θα πραγματοποιηθεί το 2013. Η σε βάθος αξιολόγηση των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης γίνεται από την Κεντρική Τράπεζα τη Κύπρου, σε συνεργασία με την ΕΒΑ.
Η ανάλυση που είναι σε εξέλιξη αξιολογεί την αξιοπιστία των μέτρων που έχουν υποβληθεί, όπως τις προβλέψεις των κερδών και την αξιοπιστία των παραδοχών που έχουν ληφθεί για τον σχεδιασμό της ανακεφαλαιοποίησης.
Η Αρχή αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα σχέδια μπορεί να αμφισβητηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να αναθεωρηθούν, αν κάποιες υποθέσεις ή προβλέψεις φαίνονται αισιόδοξες.
Τα μόνα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αρχή αφορούν το σύνολο των τραπεζών. Η προκαταρκτική επισκόπηση των προτεινόμενων μέτρων δείχνει:
-Οι συνολικές δράσεις δίνουν ένα πλεόνασμα κεφαλαίου ύψους περίπου 26%, δημιουργώντας ένα περιθώριο ασφαλείας σε περίπτωση που ορισμένες από τις ενέργειες των τραπεζών δεν υλοποιηθούν.
-Οι προτεινόμενες ενέργειες των ευρωπαϊκών τραπεζών επικεντρώνονται σε άμεσες δράσεις ενίσχυσης κεφαλαίου. Η πλειοψηφία των ενεργειών (77%) αφορούν στην άντληση κεφαλαίων, στη μη διανομή κερδών και στη μετατροπή υβριδικών ομολόγων σε κοινές μετοχές. Μέτρα που αφορούν τον κίνδυνο σε σταθμισμένα στοιχεία του ενεργητικού (RWAs) αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 23% του συνολικού ποσού των δράσεων.
-Ο αντίκτυπος των ενεργειών μείωσης δανεισμού στην πραγματική οικονομία θα είναι λιγότερο από το 1% του συνολικού ποσού.
Άντληση ρευστότητας
Στο μεταξύ, στην Κύπρο οι τράπεζες τελούν εν αναμονή και προσπαθούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Δεν είναι, όμως, εύκολο. Η ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ότι υποβαθμίζει τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank σε «ΒΒΒ-», από «ΒΒΒ», ήταν άλλη μια μαχαιριά στις πληγές που έχουν ανοίξει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Οι καλυμμένες ομολογίες (με εγγύηση στεγαστικά δάνεια) ήταν μία από τις ελάχιστες πηγές άντλησης ρευστότητας, πέραν των πανάκριβων καταθέσεων.
Τα κυπριακά καλυμμένα ομόλογα των δύο τραπεζών ανέρχονται συνολικά σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αφορούν ομόλογα αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκαν από τη Marfin στο πλαίσιο του προγράμματος 1, καλυμμένα ομόλογα αξίας 1,5 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν από τη Marfin στο πλαίσιο του προγράμματος 2 και τα καλυμμένα ομόλογα αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου.
Την πληγή απάλυνε, κάπως, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσουν τα κριτήρια με τα οποία οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ίδια, έναντι εγγυήσεων, για τη στήριξη της ρευστότητάς τους. Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της ΕΚΤ για τη στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να καταθέσουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα χαμηλότερης διαβάθμισης και να λάβουν ρευστό.
Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα έκανε γνωστό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε συγκεκριμένα εθνικά κριτήρια καταλληλότητας και μέτρα ελέγχου κινδύνων, αναφορικά με την προσωρινή αποδοχή πρόσθετων δανειακών απαιτήσεων ως ασφαλειών στις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.
Αυτά αφορούν επτά εθνικές κεντρικές τράπεζες, που είχαν υποβάλει σχετικές προτάσεις, και συγκεκριμένα Ιρλανδίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Κύπρου, Αυστρίας και Πορτογαλίας.
Οι Συνεργατικές
Απάντηση στις ανησυχίες των οίκων αξιολόγησης για την ποιότητα των κεφαλαίων των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων δίνει ο νόμος που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή για την κεφαλαιακή ενίσχυση του Συνεργατισμού, εισάγοντας την έννοια της αμφίδρομης εγγύησης μεταξύ συνεργατικών ιδρυμάτων και Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.
Η νέα ρύθμιση επιτρέπει τη συμπερίληψη των πλεονασμάτων κεφαλαίου των συνδεδεμένων ΣΠΙ, στον υπολογισμό της συγκεντρωτικής κεφαλαιακής βάσης, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (Κύπρου) στις 12 Φεβρουαρίου 2012 .