Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε έναν πανευρωπαϊκό διάλογο σχετικά με την αναδιάρθρωση των εταιρειών και την πρόβλεψη της αλλαγής. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου 2012.
Σκοπός του διαλόγου είναι να προσδιοριστούν οι επιτυχημένες πρακτικές και πολιτικές στον τομέα της αναδιάρθρωσης και της προσαρμογής στην αλλαγή.
Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα ενσωματωθούν στην προσεχή δέσμη μέτρων για την απασχόληση με σκοπό να συμβάλουν στη βελτίωση της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών, των κυβερνήσεων, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Η διαβούλευση θα βοηθήσει επίσης στον καθορισμό των μέτρων αναδιάρθρωσης που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της απασχόλησης και στον κοινωνικό τομέα, και να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω της καινοτομίας και της ταχείας αλλά ομαλής προσαρμογής στην αλλαγή.
Απαραίτητο στοιχείο
Η αναδιάρθρωση συνιστά τμήμα της επιχειρηματικής ζωής και έναν από τους σημαντικούς τρόπους για να βοηθηθεί η εταιρεία ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική. Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση ασκούν επιπλέον πίεση στις επιχειρήσεις: από το 2002 έως το 2010, καταγράφηκαν από το Ευρωπαϊκό Εποπτικό Όργανο Αναδιαρθρώσεων (European Restructuring Monitor) περισσότερες από 11. 000 περιπτώσεις αναδιάρθρωσης στις οποίες για κάθε δύο περίπου απολεσθείσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκε μία θέση εργασίας (αναλογία 1,8:1).
Κατά την περίοδο 2008/2010, η εν λόγω αναλογία αυξήθηκε σε 2,5:1. Πολλές εταιρείες και το εργατικό δυναμικό τους ανέπτυξαν καινοτόμες ρυθμίσεις για τον περιορισμό των απωλειών θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι κοινωνικοί εταίροι διαδραμάτισαν βασικό ρόλο. Οι πρωτοβουλίες αυτές διαφέρουν μεταξύ τους: μπορεί να αφορούν τις ώρες εργασίας, την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, τα μέτρα προσαρμογής ή την παρέμβαση των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης χαμηλής ζήτησης.
«Για να μπορέσουμε στο μέλλον να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να κατανοήσουμε τους λόγους της επιτυχίας ορισμένων μέτρων σε μερικές χώρες ή τομείς κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα, όπως π.χ. η μερική ανεργία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση των προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε κατά την προσεχή περίοδο», δήλωσε ο κ. László Andor, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης.
Ο κ. László Andor πρόσθεσε ότι ο διάλογος αποσκοπεί στη διερεύνηση του καλύτερου τρόπου πρόβλεψης των μελλοντικών αναγκών απασχόλησης και δεξιοτήτων, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις και τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες σε όλα τα κράτη μέλη.
Η χρηματοδότηση των μέτρων που θα αναδειχθούν θα γίνει μέσω της πολιτικής συνοχής, (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση).