Κλειδί για τις αγορές το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Στην Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου τα  25 κράτη-μέλη της Ε.Ε. οριστικοποίησαν και ενέκριναν το δημοσιονομικό συμβόλαιο: μία νέα Συνθήκη για τη σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση. Στόχος είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η θέσπιση περισσότερο αυτόματων κυρώσεων και αυστηρότερης επιτήρησης εντός της ζώνης του ευρώ, ειδικότερα με την εισαγωγή ενός κανόνα περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (ή «φρένο χρέους»).
Παράλληλα, εγκρίθηκε η Συνθήκη για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων που θα διαθέτει ευρύ φάσμα μέσων και ισχυρή χρηματοπιστωτική βάση προς διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Η εκτίμηση είναι ότι η νέα Δημοσιονομική Συνθήκη θα αποτελέσει την κατάλληλη αφορμή για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκτήσει ενεργότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Εκτιμάται ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να διαθέσει από το καλοκαίρι 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, χάρη στην παράλληλη λειτουργία όλων των μηχανισμών διάσωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times», ιθύνων νους του σχεδίου είναι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ. Το δημοσίευμα αναφέρει πως το εν λόγω σχέδιο προϋποθέτει επίλυση του ελληνικού προβλήματος «εντός επτά ώς δέκα ημερών», χρονοδιάγραμμα στο οποίο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει πως το σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Μαρτίου, οπότε και θα εξεταστεί κατά πόσον μπορούν να λειτουργούν παράλληλα ο προσωρινός και ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, EFSF και ESM, που από κοινού υπολογίζεται ότι θα μπορούν να διαθέτουν έως και το ποσό του ενός τρισ. ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.