Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων με σκοπό την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και το άνοιγμα νέων προορισμών οι φορείς του τουρισμού ήταν άκρως επιφυλακτικοί για την πορεία του κυπριακού τουριστικού προϊόντος τη νέα χρονιά. Οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής βομβάρδιζαν την αγορά της Ευρώπης με δελεαστικά πακέτα και κίνητρα σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τα μερίδια που έχασαν το περσινό καλοκαίρι, συνέπεια των ταραχών της Αραβικής Άνοιξης. Οι τιμές έπεσαν σε επίπεδα που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί η κυπριακή τουριστική βιομηχανία.
Το πακέτο των κινήτρων της Κύπρου αν και ανακοινώθηκε αργά, στην εκπνοή του 2011, έδωσε ώθηση στις διαπραγματεύσεις της Hermes Airport με αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους και γρήγορα, σε δύο εβδομάδες, ήρθε το πρώτο αποτέλεσμα, με την ανακοίνωση της Ryanair ότι το αεροδρόμιο της Πάφου αποτελεί την 50η βάση της εταιρίας στην Ευρώπη -με τη μόνιμη στάθμευση δύο αεροπλάνων- και την έναρξη 14 νέων δρομολογίων, με σχεδόν 80 πτήσεις την εβδομάδα. Οι νέοι προορισμοί αφορούν τόσο σε παραδοσιακές αγορές για την Κύπρο (Αγγλία, Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία), αλλά και νέους στηρίζοντας το άνοιγμα προς Ιταλία, Γερμανία και ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Λιθουανία). Οι νέες πτήσεις δημιουργούν ετησίως 600.000 αεροπορικές θέσεις από και προς Κύπρο.
«Η συμφωνία θα μας βοηθήσει», εκτιμά στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του ΣΤΕΚ, Φειδίας Καρής. «Διανοίγονται νέες προοπτικές, μπορούν να χτιστούν νέοι προορισμοί και να αντιμετωπίσει η μεγάλη πληγή του κυπριακού τουρισμού, η εποχικότητά του. Η μόνιμη ροή τουριστών θα επιτρέψει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», συμπλήρωσε.
Σε απόλυτους αριθμούς μπορούν να μετακινηθούν επιπλέον 300.000 επιβάτες, από τους οποίους οι 200.000 εκτιμάται ότι θα είναι ξένοι τουρίστες, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν από Κύπριους. Πέρα από την προσθήκη νέων θέσεων η Κύπρος μπαίνει σε μια νέα αγορά ταξιδιωτών, οι οποίοι αναζητούν φθηνά εισιτήρια για να ταξιδέψουν σε νέα μέρη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Πέρα από τη Ryanair διεξάγονται συζητήσεις με άλλες δύο αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, την easyjet και την Wizz Air. Και οι δύο πετούν ήδη από και προς Λάρνακα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πτητικό πρόγραμμα της δεύτερης, καθώς δίνει έμφαση στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολική Ευρώπη. Έχει βάση σε 15 πόλεις και εκτελεί 220 δρομολόγια.
Θετικές προοπτικές
Η πρόβλεψη για προσέλκυση 200.000 επιπλέον τουριστών αποτελεί μια καλή αρχή ώστε η Κύπρος να διατηρήσει, αλλά και να αυξήσει τις αφίξεις τουριστών. Αν και οι τουρίστες που προτιμούν τις εταιρίες χαμηλού κόστους δεν είναι υψηλής εισοδηματικής τάξης, η εν λόγω κατηγορία τουριστών είναι απαραίτητη για να στηριχτεί ένα σημαντικό κομμάτι της υφιστάμενης τουριστικής υποδομής. Τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων εξαιτίας των παροχών που προσφέρουν κινούνται καλύτερα από την υπόλοιπη αγορά, καθώς προσελκύουν το μεγάλο ρεύμα των ρώσων τουριστών.
Στις τάξεις της τουριστικής βιομηχανίας επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Η ζήτηση από Ρωσία εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί η αγγλική αγορά, λόγω των αβεβαιοτήτων στη οικονομία, αλλά οι πτήσεις της Ryanair έρχονται να προσθέσουν θέσεις από Ιταλία, Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες.
Στα θετικά καταγράφεται το ενδιαφέρον της Easyjet να κάνει χρήση των κινήτρων, ενώ και η Ryanair δεν αποκλείει σε επόμενο στάδιο την αύξηση των θέσεων και των προορισμών.
Η εικόνα για το πώς θα κινηθεί η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη το Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης ΙΤΒ στο Βερολίνο.
Το μεγαλύτερο ερωτηματικό της συγκυρίας είναι η πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών. Μια ένταση της κρίσης, που θα επιβαρύνει τη ψυχολογία και θα μειώνει την αγοραστική δύναμη των ευρωπαίων θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία του τουρισμού. Μάλιστα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η διατήρηση του κόστους των μετακινήσεων σε χαμηλά επίπεδα είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν οι αφίξεις στα περσινά επίπεδα.
Οι τουριστικοί φορείς υπογραμμίζουν ότι στην όλη προσπάθεια δεν βοηθά η περικοπή του προϋπολογισμού του ΚΟΤ.
Τα κίνητρα
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τρία σχέδια για την παροχή κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο.
Τα σχέδια αυτά είναι:
Α) Σχέδιο κινήτρων νέων προορισμών. Απευθύνεται σε αεροπορικές εταιρείες που θα αυξήσουν τη συνολική τους χωρητικότητα και θα εισαγάγουν νέους προορισμούς στα πτητικά τους προγράμματα.
Β) Σχέδιο κινήτρων χειμερινής περιόδου (Νοέμβριος – Μάρτιος) καλύπτει αεροπορικές εταιρείες που θα αυξήσουν τον αριθμό της επιβατικής τους κίνησης σε υφιστάμενους προορισμούς, με εξαίρεση τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και «Heathrow» του Λονδίνου.
Γ) Σχέδιο κινήτρων ανάπτυξης επιβατικής κίνησης μεγάλης διάρκειας (5 έτη). Απευθύνεται σε αεροπορικές εταιρείες που θα εγκαθιδρύσουν τη βάση τους στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου και θα υποβάλλουν σχέδιο ανάπτυξης νέων προορισμών ή για αύξηση της επιβατικής κίνηση από υφιστάμενους προορισμούς.
Τα σχέδια απευθύνονται προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και στηρίζονται στην κλιμακωτή μείωση τελών, ανάλογα με την αύξηση της επιβατικής κίνησης. Αεροπορική εταιρεία που θα μεταφέρει ετησίως πέραν των 250.000 επιπλέον επιβατών, θα κερδίζει έκπτωση 25 ευρώ επί των τελών, αφικνούμενο επιβάτη.
Το κόστος της μείωσης θα κατανέμεται κατά 64,48% στη Hermes και κατά 35,52% το κράτος.
Δημισιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 15 Ιανουαρίου 2012