Δέκα βήματα οδηγούν στο «κούρεμα»

Μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η Ελλάδα σπρώχνεται σε ένα μεγάλο «κούρεμα» τους χρέους της, με αμφίβολο, όμως, το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή την επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και αύξησης εισοδημάτων.
Η παρέμβαση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, είναι αποκαλυπτική των έντονων διεργασιών, με την κάθε πλευρά να επιχειρεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αλλαγές, όσο επώδυνες και αν είναι», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από τις Βρυξέλλες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κινείται προς τα εμπρός με μεγάλες μεταρρυθμίσεις και έχει μεγάλες δυνατότητες, τις οποίες είχε κακοδιαχειριστεί στο παρελθόν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγορές δείχνουν τα δόντια τους και απαιτούν μια οριστική λύση.

1ον Οι γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται για ζημιές μέχρι 60% επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν καθώς οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι πιέζουν για μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη διάσωση της υπερχρεωμένης Ελλάδας, αναφέρει  η εφημερίδα Irish Examiner.

2ον Στο στόχαστρο του οίκου Fitch μπαίνουν 12 τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, η βρετανική Barclays και οι γαλλικές BNP Paribas και Societe General, ενώ την ίδια στιγμή υποβαθμίζονται δύο μικρότερες γερμανικές τράπεζες.

3ον Οι προβλέψεις των γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων μιλούν ξεκάθαρη γλώσσα. Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα πέσει κάτω από το 1% το 2012, ενώ φέτος θα αγγίξει τελικά το 3%.

4ον Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ  μιλώντας στους Finacial Times δήλωσε πως η EKT έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία σημείωσε είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και πλέον η ευθύνη περνά στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης. «Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση πλέον να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή», είπε.

5ον Κατά μία βαθμίδα, από AA σε AA-, υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας,  εξαιτίαςτης ασθενούς ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας και του υψηλού χρέους στον ιδιωτικό τομέα.

6ον Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας του να προετοιμαστούν για μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες το επόμενο έτος, καθώς η Πορτογαλία αγωνίζεται να βγει από την κρίση χρέους.

7ον Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 70% βλέπει o Σάντρο Μερίνο, υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS ως μόνο δρόμο για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

8ον Οι ελληνικές τράπεζες αντέχουν haircut έως 30% στα ελληνικά ομόλογα, δηλώνουν στο Reuters τραπεζικές πηγές.

9ον Η Ελλάδα μάλλον θα αποφύγει μια κανονική χρεοκοπία, όμως, οι ομολογιούχοι αναμένεται να αναγκαστούν να αποδεχτούν haircut 50%, προβλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

10ον Την επιδείνωση της κρίσης χρέους «βλέπουν» γερμανικά ινστιτούτα αν δεν δημιουργηθεί ένας μηχανισμός χρεοκοπίας για τα κράτη αλλά και ένα συγκεκριμένο σύστημα επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ακόμα και ελεγχόμενης χρεοκοπίας των τραπεζών..

Διαβάστε:

Απομένει ένας μήνας, του Στέφανου Μάνου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.