Εξαιρέσεις από την καταβολή του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας

Ευνοϊκότερο γίνεται το ειδικό τέλος ακινήτων για ανέργους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τις αλλαγές που κατέθεσε με στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα:

-Εξαιρούνται απ την καταβολή του τέλους για ακίνητο που ιδιοκατοικούν (έχουν την κυριότητα ή επικαρπία) οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και οι άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον μήνες από τους δώδεκα που προηγούνται κάθε φορά από το έτος υπολογισμού του τέλους.

-Η απαλλαγή αυτή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

-Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου ( με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2008), υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ή οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ για κάθε παιδί μέχρι 200 τ.μ.

-Ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ ή σε ανάπηρο.

Διαβάστε εδώ για τις νέες εξαιρέσεις.

8 σκέψεις σχετικά με το “Εξαιρέσεις από την καταβολή του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας

  1. Παράθεμα: Πως θα υπολογιστεί το ειδικό τέλος ακινήτων « Ελληνική Οικονομία Blog

  2. Παράθεμα: Με sms η απαλλαγή από το ειδικό τέλος ακινήτων « Ελληνική Οικονομία Blog

  3. ΕΑΝ Η ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ,ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟ -ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ 1-1-11 , ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΟΝΕΑ (ΒΑΣΕΙ ΦΟΡΟΛ.ΔΗΛΩΣΗΣ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ Η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ,ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ / ΜΕΙΩΣΕΙΣ ???

  4. ΑΝΕΡΓΗ ΑΠΟ 4-11 ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΑΙ,ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ Δ.Ε.Η ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ,ΑΗΚΩ ΣΤΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ΄?ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟ ΔΕΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 250 ΕΥΡΩ,ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΑΔΙΚΑ ΕΞΟΔΑ?????????

  5. Ανεργος εγω απο 15 σεπτεμβριου 2010 συζυγος ανεργη+ινσουλινοεξαρτωμενη.. τελευτεα μερα πληρωμης ταμειου ανεργιας 01,10,2011 ονομα στην Δεη σε μενα και το σπιτη ειναι δυστυχως μετα την απωλεια του πεθερου μου σε πεθερα και παιδια σε αυτην την περιπτωση τη γινεται ρε παιδια? δεν υπαρχει σαλιο ουτε για τα βασικα! σε λιγο δεν θα εχω ουτε ασφαλεια για τα φαρμακα της γυναικας ελεος με αυτο το κρατος!! το σπιτι παντως εχει 72 τετραγωνικα και ειναι ιδια σειρα με μενα 33 ετων συντελεστης τιμης ζωνης 1.0 το βγαζω στα 360 ευρω τα οποια δεν τα εχω δυστυχως…,Υπαρχει καμια περιπτωση να πληρωσω με συντελεστη 0,50 και να πληρωσω μονο τα 36 ευρω?οποιαδηποτε απαντηση ευπροσδεκτη..

    • Από τη στιγμή που είσαι άνεργος από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2010 τότε ανήκεις στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων (νοουμένου ότι είσαι γραμμένος στον ΟΑΕΔ) και αν το σπίτι ήταν δικό σου θα είχες απαλλαγή από το ειδικό τέλος ακινήτων. Το τέλος αφορά τον ιδιοκτήτη και όχι τον χρήστη (πχ. ενοικιαστή).

  6. Παράθεμα: Επτά λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων « Ελληνική Οικονομία Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.