Η Κύπρος μπορεί και καινοτομεί

Τα φετινά «Βραβεία Καινοτομίας» της ΟΕΒ απέδειξαν ότι το κυπριακό επιχειρείν μπορεί να καινοτομεί παράγοντας προϊόντα και υπηρεσίες με ευρωπαϊκή εμβέλεια. Το παγωτό χωρίς λακτόζη της «Παγωτά Παπαφιλίπου & Πατισερί Παναγιώτης», η δημιουργία ράβδων μπεντονίτη δια μέσου ξηράς συμπίεση από την Πελέτικο Πεντα και η ανάπτυξη επιστημονικού πρωτοκόλλου επεξεργασίας και φύλαξης βλαστοκυττάρων από τον ιστό του ομφάλιου λώρου από την C.B.B. Lifeline Biotech αποτελούν παραδείγματα υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης. Την έκπληξη φέτος έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας το οποίο βραβεύτηκε για την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Συστήματος
«Κάθε πρόοδος στην ανθρωπότητα ξεκινάει με μια ιδέα στο μυαλό ενός ανθρώπου, είπε κάποτε ο Bryan Tracy. Αυτή είναι η ιδέα που θα δημιουργήσει την καινοτομία και θα φέρει τη αλλαγή και τη διαφορετικότητα που συντείνει στην πρόοδο. Αυτό είναι καινοτομία. Να τολμάς να κάνεις κάτι που δεν έχει κάνει κάνεις μέχρι σήμερα, ανοίγοντας νέους δρόμους για το μέλλον. Στην πράξη, καινοτομία είναι η υλοποίηση μιας πρωτοποριακής ιδέας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ. Στόχος των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας είναι η συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσω της καινοτομίας.

Τα Βραβεία
Βραβείο Καινοτομίας για το Μεταποιητικό Τομέα απονεμήθηκε στην εταιρεία Παγωτά Παπαφιλίπου & Πατισερί Παναγιώτης για τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Κύπρο και στην Ευρώπη, παγωτού χωρίς λακτόζη. Είναι γνωστό πως η δυσανεξία στη λακτόζη ταλαιπωρεί το 66% των Κυπρίων και πολλά άτομα αποφεύγουν την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η εταιρεία εντοπίζοντας αυτό το πρόβλημα και μετά από έρευνες που διεξήγαγε, προχώρησε στο σχεδιασμό και ανάπτυξη μιας καινοτόμου σειράς οικογενειακού γκουρμέ παγωτού το οποίο ονόμασε Nostalgia, χωρίς λακτόζη.

Χρειάστηκαν περίπου δέκα μήνες για την ολοκλήρωση και τελειοποίηση των νέων προϊόντων, όπου συνέβαλαν καταναλωτές δυσανεκτικοí στη λακτόζη και όλο το προσωπικό της εταιρείας με γευστικές δοκιμές και εισηγήσεις. Το παγωτό χωρίς λακτόζη είναι αγνό 100%, φτιαγμένο από φρέσκο γάλα και φρέσκια κρέμα γάλακτος και διατίθεται σε δυο γεύσεις: Βανίλια Μαγαδασκάρης και OREO Cookies & Cream.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον Πρωτογενή Τομέα απονεμήθηκε αυτή τη χρονιά στην Πελέτικο Πεντα Λτδ για τη δημιουργία ράβδων μπεντονίτη δια μέσου ξηράς συμπίεσης (dry compaction). Η ξηρή συμπίεση μπεντονίτη αποτελεί καινοτόμο μέθοδο επειδή με την εφαρμογή της επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση του μπεντονίτη χωρίς τη χρήση σόδας, ενώ ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται τα λεπτομερή παραπροϊόντα της εξόρυξης και της παραγωγής τελικού προϊόντος. Με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης καινοτόμου μεθόδου έχουν παραχθεί νέα προϊόντα τα οποία έχουν προστεθεί στην υφιστάμενη γκάμα προϊόντων, με χαμηλότερο κόστος παραγωγής και βελτιωμένη ποιότητα.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον Τομέα των Υπηρεσιών, απονεμήθηκε στην εταιρεία C.B.B. Lifeline Biotech για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου επιστημονικού πρωτοκόλλου επεξεργασίας και φύλαξης βλαστοκυττάρων από τον ιστό του ομφάλιου λώρου. Με την πρωτοποριακή μέθοδο επεξεργασίας και φύλαξης ιστού, επιτυγχάνεται η κρυοσυντήρηση δύο ξεχωριστών μονάδων, αποτελούμενες η κάθε μία από διαφορετικό τύπο βλαστοκυττάρων. Η κυπριακής ιδιοκτησίας εταιρεία Lifeline, διασφάλισε τα πνευματικά δικαιώματα αυτής της καινοτομίας, με καταχώρηση αίτησης ευρεσιτεχνίας σε διεθνές επίπεδο.
Βραβείο Καινοτομίας για τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, απονεμήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Συμβάσεων e-procurement. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα αποτελεί πρότυπο, αφού είναι το μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που καλύπτει όλες τις αναθέτουσες αρχές (δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα) σε ένα Κράτος Μέλος. Το σύστημα καλύπτει όλες τις διαδικασίες προσφορών που προβλέπονται από τις Κοινοτικές Οδηγίες και την Κυπριακή Νομοθεσία, και προσφέρει τη δυνατότητα για ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των φάσεων ενός διαγωνισμού (προκήρυξη, δωρεάν διάθεση των εγγράφων και διευκρινίσεων, υποβολή προσφορών ηλεκτρονικά, ηλεκτρονική αξιολόγηση και ανάθεση).

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.