Κύπρος: Δομικές αλλαγές στα εμπορικά ακίνητα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Ζήτηση για αποκεντρωμένους χώρους λιανικού εμπορίου, κυρίως από λιανέμπορους του εξωτερικού, καταγράφει έκθεση της Danos – BNP Baribas Real Estate για την κυπριακή αγορά ακινήτων.

«Το άνοιγμα του Εμπορικού Πάρκου Σιακόλα, καθώς και το Έγκωμη Mall, έχουν δείξει τις ισχυρές δυνατότητες της αγοράς», τονίζει η Danos.

Η έκθεση σημειώνει ότι στην Κύπρο υπάρχει ταχεία ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός της λιανικής αγορά, ιδίως όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα και τα σούπερ μάρκετ.

Επιπλέον, στην αγορά έχουν εισέλθει σημαντικά brand names του εξωτερικού, όπως τα Zara, Mango, Max Mara, Gucci, Tommy
Hilfiger, Hugo Boss, Luis Vuitton. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η συνεχής εισροή ελλήνων εμπόρων λιανικής πώλησης. Η λιανική ανάπτυξη συγκεντρώνεται στις τέσσερις κύριες πόλεις (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφος).

Στο λιανικό εμπόριο το κέντρο της Λευκωσίας παραμένει ισχυρό, με την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη στάθμευση να εξακολουθούν, κατά την Danos, ν’ αποτελούν τις βασικές προκλήσεις.
Στα τρέχοντα, η έκθεση σημειώνει κάμψη 2,5% το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010, στις τιμές των εμπορικών ακινήτων στην Κύπρο.
Η Μακαρίου, στη Λευκωσία, με τιμές αγοράς 9.000 ευρώ το τ.μ. και ενοικίασης μεταξύ 60 και 70 ευρώ το τ.μ., μηνιαίως, παραμένει ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος της Κύπρου. Ακολουθούν η Στασικράτους (7.000 το τ.μ. η τιμή πώληση και 50 ως 60 ευρώ το τ.μ., μηνιαίως, η ενοικίαση), η Αθαλάσσας (5.000 ευρώ το τ.μ. η πώληση και 20 ως 25 ευρώ το τ.μ., μηνιαίως, η ενοικίαση) και η Κένεντι (5.000 ευρώ το τ.μ. η πώληση και 20 ως 25 ευρώ το τ.μ. η ενοικίαση.

Σε ό,τι αφορά τα γραφεία οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 10 ως 20 ευρώ το τ.μ. στη Λευκωσία, από 10 ως 24 ευρώ το τ.μ. στη Λεμεσός και από 8 ως 13 ευρώ το τ.μ. σε Πάφο και Λάρνακα.

Η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχει σημαντική ζήτηση στην αγορά εμπορικών ακινήτων της Λευκωσίας, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτεται ικανοποιητικά από την υπάρχουσα προσφορά. Γίνεται όμως η υποσημείωση ότι η προσφορά μπορεί να υπερβεί τη ζήτηση σε κάποιο σημείο, οδηγώντας σε μείωση τις υφιστάμενες τιμές των ακινήτων. Η Danos στην έκθεσή της σημειώνει τη σημαντική ανάπτυξη νέων επιμέρους αγορών, όπως αυτή του Στροβόλου.
Αποδόσεις
Οι αποδόσεις των επενδύσεων σε εμπορικά ακίνητα είναι της τάξης του 5,5% – 6,5% (μικτό) και τα τρέχοντα επίπεδα ενοικίου θεωρούνται βιώσιμα. Στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας οι αποδόσεις επενδύσεων για καταστήματα και γραφεία κυμαίνονται μεταξύ 5% και 6%.
Οι τιμές αγοράς για τα καταστήματα που βρίσκονται εκτός του  κέντρου της Λευκωσίας φαίνεται να είναι χαμηλότερες, αλλά σε πολλές περιοχές μπορεί να είναι τόσο υψηλές όσο αυτές που στο κέντρο.

Εμπορικά κέντρα

Ιδιαίτερο στοιχείο της έκθεσης αποτελεί η καταγραφή αυξανόμενου ενδιαφέροντος λιανοπωλητών για εγκατάσταση σε αποκεντρωμένους εμπορικούς χώρους.
Το The Mall of Cyprus, το πρώτο εμπορικό κέντρο στην Κύπρο με διεθνείς προδιαγραφές, όπου ο πελάτης μπορεί να συνδυάζει το shopping με ελεύθερο χρόνο, και εγκαινιάσθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2007.
Το The Mall of Cyprus αποτελεί μέρος του Εμπορικού Πάρκου Σιακόλα που περιλαμβάνει και το πρώτο ΙΚΕΑ, το οποίο οποία είναι σε πλήρη λειτουργία από τις 6 Σεπτεμβρίου 2007. Από τον Απρίλιο 2008 έχουν αναπτυχθεί νέες εμπορικές εγκαταστάσεις κα προσφέρει χώρους λιανικών πωλήσεων έκτασης 26.859 τ.μ. Ο χώρος αναβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο με τα εγκαίνια του νέου Madisons, πριν από το τέλος του 2009. Η ιδιοκτήτρια του Madisons, AD Shopping Galleries, έχει ανακοινώσει συμφωνίες με τις εταιρείες Sun Tower Home Center και Nandos Cyprus. Στην ενδιάμεση κατάσταση αποτελεσμάτων σημειώνεται πως σύντομα το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την αλλαγή χρήσης του χώρου από ανάπτυξη χονδρικού εμπορίου σε σύνθετου τύπου εμπορική ανάπτυξη αναψυχής και ψυχαγωγίας. Οι αλλαγές στο εμπορικό κέντρο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2011.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε έργο της K. Athienitis Contractors Developers για την ανέγερση ενός οργανωμένου Κέντρου Εμπορίου, με δικό του εσωτερικό οδικό δίκτυο, σε οικόπεδο με επιφάνεια 61.261 τ.μ. Το εμπορικό κέντρο θα αναπτυχθεί στα δυτικά προάστια της Λευκωσίας, στην ενορία του Αρχαγγέλου / Ανθούπολη. Η ωφέλιμη στεγασμένη επιφάνεια θα είναι 20.000 τ.μ.

 

Νέα έργα

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα που θα αυξήσουν αισθητά τους διαθέσιμους εμπορικούς χώρους, σε όλες τις πόλεις.

Ο Ορφανίδης προχωρά στη ριζική ανακαίνιση του Nicosia City Mall, ενώ στην Πάφο έχουν ξεκινήσει οι εργασίες οικοδόμησης του πολυχώρου εμπορικών δραστηριοτήτων και αναψυχής από τις εταιρείες Aristo Developers και K. Athienitis Contractors – Developers Ltd. Πρόκειται για το Kings Avenue Mall, στη συμβολή των Λεωφόρων Τάφοι των Βασιλέων και Απ. Παύλου, και θα αναπτυχθεί σε έκταση μεγέθους πέραν των 46.000 τ.μ. Θα περιλαμβάνει καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, funpark, επτά κινηματογραφικές αίθουσες, υπεραγορά και πολλά άλλα, ενώ παράλληλα θα διαθέτει χώρους πρασίνου και πέραν των 1.000 θέσεων στάθμευσης.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τόσο «οι εργασίες ανέγερσης όσο και η μετέπειτα λειτουργία του Kings Avenue Mall, θα αποτελέσουν αναμφίβολα ενεργό πυλώνα στήριξης της οικονομίας της Πάφου αλλά και της Κύπρου γενικότερα, καθώς θα δημιουργηθούν και θα διατηρηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ήδη, το Kings Avenue Mall έχει προσελκύσει πολύ έντονο εμπορικό ενδιαφέρον από Κύπριους επιχειρηματίες αλλά και διεθνείς εμπορικές αλυσίδες».

seitanidisi@kathimerini.com.cy

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 28 Αυγούστου 2011

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.