Ρώσικη απόβαση στις τράπεζες

Μεσούσης της κρίσης χρέους κι ενώ οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται στο ναδίρ, οι ελληνικές τράπεζες γίνονται επενδυτικός στόχος διεθνών κεφαλαίων. Η «επίθεση» έρχεται αυτή τη φορά εξ ανατολών κι όχι από τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά κέντρα της Δύσης, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία. Μετά από μία 20ετία επιθετικής διείσδυσης του ελληνικού κεφαλαίου στις αγορές των πρώην κομμουνιστικών χωρών της Αν. Ευρώπης και των Βαλκανίων, τώρα σημειώνεται η αντίστροφη κίνηση:
χρήμα που συσσωρεύθηκε εκεί σε δύο δεκαετίες ανάπτυξης και ανοίγματος των αγορών, σπεύδει τώρα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση στην «παλιά Ευρώπη». Το ενδιαφέρον στρέφεται στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην ενέργεια και στον τουρισμό.
Πόλο έλξης αποτελούν και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν επεκταθεί διεθνώς, διαθέτουν ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και στην κεντροανατολική Ευρώπη – και επιπλέον δεν κοστίζουν ακριβά.
Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει μία σημερινή είδηση που προκάλεσε αίσθηση στην αγορά: Ο Ρώσος μεγιστάνας Alexander Nesis που ελεγχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα (Nomos Bank), απέκτησε πάνω από 5% της Τρ. Πειραιώς και μαζί με τον Τσέχο Petr Kellner εμφανίζονται ως οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της.
Το private equity fund ICT που ανήκει στον Al. Nesis, γνωστοποίησε επισήμως ότι κατέχει πάνω από 5% της Τρ. Πειραιώς, διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής του είναι «συγκρίσιμο» με το 5,7%που διαθέτει το PPF του Τσέχου πολυεκατομμυριούχου Petr Kellner.
Ετσι η Πειραιώς γίνεται η δεύτερη ελληνική τράπεζα με ανατολικοευρωπαίους βασικούς μετόχους. Ειχε προηγηθεί η Τρ. Κύπρου, στην οποία οποία προ μηνών εισήλθε ο Ρώσος μεγιστάνας Dmitry Rybolovlev, αποκτώντας 9,6%.
Επισημαίνεται ότι οι Ρώσοι μεγαλομέτοχοι της Πειραιώς και της Τρ. Κύπρου συνεργάζονταιεπιχειρηματικά, καθώς το ICT fund του Al. Nesis κατέχει μεγάλο ποσοστό της εταιρίας ορυχείων Uralkali, επιχειρηματικής ναυαρχίδας του Rybolovlev.
To ICT άρχισε να συγκεντρώνει μετοχές της Πειραιώς από το περασμένο έτος και είχε γνωστοποιήσει στη Διοίκηση της τράπεζας ότι προτίθεται να αυξήσει σταδιακά το ποσοστό του. Στο ΔΣ της τράπεζας συμμετέχει ήδη ως εκπρόσωπος του ο Κ. Yanakov.

http://www.sofokleousin.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.