Συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις: Βιωσιμότητα του συστήματος και επαρκείς συντάξεις

Τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους και την παροχή επαρκών συντάξεων για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων της ΕΕ, και παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση. Αυτά αναφέρονται στο ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, είναι και αυτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Επί του παρόντος, υπάρχουν τέσσερα άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο άνω των 65 ετών, μέχρι το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο», αναφέρει η Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής, στην οποία απαντά το εν λόγω ψήφισμα του ΕΚ.

Η εισηγήτρια Ria Oomen-Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία) σχολίασε ότι «αν και τα κράτη μέλη έχουν την κύρια αρμοδιότητα, υπάρχουν πτυχές στις οποίες ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντικός. Η γήρανση του πληθυσμού έχει σοβαρές επιπτώσεις, διότι δεν έχουν βάλει όλα τα κράτη μέλη χρήματα στην άκρη για τις συντάξεις τους. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες δαπάνες, οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις και επί του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η εποπτική αρχή θα πρέπει να παρακολουθεί τα συνταξιοδοτικά συστήματα και χρειάζεται να υπάρξει παρότρυνση ορισμένων κρατών μελών προκειμένου να θεσπίσουν ένα ασφαλές και κατάλληλο σύστημα συνταξιοδότησης».

Οικονομικές πιέσεις
Η  κύρια ευθύνη για τις συντάξεις βαρύνει τα κράτη μέλη, τα οποία προχωρούν σε επαναξιολόγηση και μεταρρύθμιση των συστημάτων τους υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και της γήρανσης των πληθυσμών τους. Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τις χώρες της ΕΕ να διατηρήσουν «σταθερά, αξιόπιστά και βιώσιμά” συνταξιοδοτικά συστήματα, καθώς και επαρκή επίπεδα συντάξεων για την καταπολέμηση της φτώχιας στα γηρατειά. Πριν από την πραγματοποίηση των οποιονδήποτε αλλαγών θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη διαβούλευση, προσθέτουν στο ψήφισμά τους.
Μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
Οι Ευρωπαίοι εργάζονται συνήθως για αρκετούς εργοδότες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, και πολλοί περνούν περιόδους εργασίας σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την άρση των εμποδίων στην εσωτερική και διασυνοριακή κινητικότητα, καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφορικά με τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων εντός ενός κράτους αλλά και μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών.

Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν το ευρύ χάσμα μεταξύ της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης (η οποία είναι υπό εξέταση σε ορισμένες χώρες) και την πραγματική ηλικία κατά την οποία πολλοί σταματούν να εργάζονται. Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την καλύτερη προσαρμογή των χώρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και από την καλύτερη προστασία από ενδεχόμενη απόλυση.

Η ανισότητα των δύο φύλων
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ισότητα των δύο φύλων. Οι ανισότητες στην αγορά εργασίας μεταφράζονται σε χαμηλότερες συντάξεις για τις γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο φτώχιας στα γηρατειά. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες. Είναι επίσης πιο πιθανό να εργάζονται με μερική απασχόληση και να διακόπτουν για μεγαλύτερο διάστημα τη σταδιοδρομία τους προκειμένου να φροντίσουν την οικογένεια τους. Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανισότητες και να λαμβάνουν υπόψη τους αυτούς τους παράγοντες στον καθορισμό των συνταξιοδοτικών παροχών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.