Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ύψους 87,1 εκατ. ευρώ για το 2010, μειωμένα κατά 50% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η Marfin Popular Bank. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους, αναπροσαρμοσμένα για την έκτακτη φορολογική εισφορά που έχει επιβάλει η Ελλάδα, σημείωσαν 45% μείωση σε ετήσια βάση, σε 95,3 εκατ. ευρώ για το 2010, έχοντας επηρεαστεί κυρίως από τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έσοδα που κατέγραψε ο Όμιλος την ίδια περίοδο.
Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η διοίκηση της Marfin Popular Bank αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία του ομίλου που είναι:
-Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση 488.2 εκατ. ευρώ και η πώληση της θυγατρικής του Ομίλου στην Αυστραλία, ενισχύουν το δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σε 12% και το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 13.7%, τοποθετώντας τον Όμιλο ανάμεσα στους πιο ισχυρούς κεφαλαιακά στην Ευρωζώνη.
-Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 709,5 εκατ. ευρώ το 2010, ενισχυμένα κατά 12% σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης του ενεργητικού σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου κατά 10 μ.β. σε ετήσια βάση. Η βελτίωση του περιθωρίου
οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού στην Ελλάδα.
-Τα οργανικά έσοδα από τραπεζικές εργασίες διατήρησαν την ανοδική τους πορεία, καθώς αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 910 εκατ. ευρώ το 2010, αντικατοπτρίζοντας τη συνεχιζόμενη βελτίωση στην ποιότητα των εσόδων. Το σύνολο των
εσόδων παρουσίασε 6% μείωση σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της μείωσης των χρηματοοικονομικών και άλλων εσόδων κατά 52%, και διαμορφώθηκε σε 1,012 δις. ευρώ. το 2010.
-Το σύνολο των δανείων και των καταθέσεων του Ομίλου ενισχύθηκε κατά 6% και 7% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης του συστήματος στον Ελλαδικό χώρο, βελτιώνοντας περαιτέρω το δείκτη δανείων προς καταθέσεις κατά 100 μονάδες βάσης σε 104%.
-Η ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού παρουσιάζεται βελτιωμένη στην Κύπρο και στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ρυθμού αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κατά 21% σε ετήσια βάση. Ο
δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 7.3% το 2010, ενώ ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχει διατηρηθεί σταθερά στο 51% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.
«Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank πέτυχε άλλη μία χρονιά ισχυρής λειτουργικής κερδοφορίας, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες», σχολίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2010, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank, Ευθύμιος Μπουλούτας.
«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μας, που είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ από εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής μας στην Αυστραλία, ενίσχυσε περαιτέρω τα πρωτοβάθμια κεφάλαιά μας (Tier I) και τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια σε €3.3 δισ. και €3.7 δισ. αντίστοιχα, διαμορφώνοντας τους δείκτες πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας σε 12.0% και 13.7% αντίστοιχα, αναμορφωμένα στοιχεία βάσει των μεγεθών στις 31 Δεκεμβρίου 2010, κατατάσσοντας τη Marfin Popular Bank, μεταξύ των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρωζώνης».
Ο κ. Μπουλούτας σημειώνει ότι οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης επιτρέπουν στον Όμιλο να ευθυγραμμίσει πλήρως την κεφαλαιακή του δομή με τους στρατηγικούς επιχειρηματικούς του στόχους, καθώς και με τις προσεχείς κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών του Ομίλου.
Δάνεια – καταθέσεις
Το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου σημείωσε αύξηση 6% σε ετήσια βάση το 2010, ξεπερνώντας το ρυθμό αύξησης του συστήματος στον Ελλαδικό χώρο. Οι κύριοι μοχλοί αύξησης του
χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Ομίλου είναι ανά κατηγορία προϊόντος, τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, και ανά γεωγραφική περιοχή η Κύπρος και οι διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, ιδιαίτερα στη Σερβία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε οριακά σε ετήσια βάση ακολουθώντας τη μεταβολή της Ελληνικής αγοράς. Στην Κύπρο, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ενισχύθηκε κατά 12%, ξεπερνώντας σημαντικά την Κυπριακή αγορά που κινήθηκε ανοδικά κατά 6%, κυρίως λόγω της αύξησης των επιχειρηματικών και των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο κατά 16%.
Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου αποτελείται από 69% δάνεια προς επιχειρήσεις και 31% δάνεια προς νοικοκυριά. Τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων το 2010, σε σχέση με 17% το γ’ τρίμηνο 2010. Το ποσοστό των καταναλωτικών δανείων στο σύνολο των χορηγήσεων υποχώρησε σε 13% το 2010 έναντι 14% το γ΄ τρίμηνο 2010.
Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση 7% και ανήλθαν σε €25.5 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των καταθέσεων της μονάδας της Διεθνούς Τραπεζικής του Ομίλου στην Κύπρο (άνοδος 35% σε ετήσια βάση), όπως και της σημαντικής αύξησης των καταθέσεων των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου (άνοδος 18% σε ετήσια βάση).