Σε ιστορικά επίπεδα οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Ο Πλούταρχος Σακελλάρης

Με τη δραστηριότητά της το 2010 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ολοκλήρωσε την έκτακτη προσπάθεια που κατέβαλε κατά την τελευταία τριετία για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη.
Οι συνολικές χορηγήσεις της ΕΤΕπ το 2010 ανήλθαν σε 72 δισ. ευρώ. Το 2010 ήταν το τελευταίο έτος του έκτακτου τριετούς πακέτου της ΕΤΕπ για την καταπολέμηση της κρίσης. Προσαρμόζοντας τη δραστηριότητά της στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα που επικράτησε ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χορηγήσεις της Τράπεζας άρχισαν να επανέρχεται σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα (79 δισ. ευρώ το 2009, 58 δισ. ευρώ το 2008 και 48 δισ. ευρώ το 2007).

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα σήμερα δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το 2010 η ΕΤΕπ όχι μόνον επέτυχε, αλλά και υπερέβη τους στόχους της όσον αφορά τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Την τελευταία τριετία ενεργήσαμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και επιτύχαμε τους στόχους για την αναχαίτιση της κρίσης. Γι΄ αυτό και το 2010 είχαμε ελαφρά πτώση του συνολικού ύψους των χορηγήσεων μας. Στις χώρες όμως όπου η συμβολή μας παρέμεινε κρίσιμη επαυξήσαμε κατά πολύ την δραστηριότητά μας. Ειδικά για τις χρηματοδοτήσεις μας στην Ελλάδα, το 2010 είχαμε μια χρονιά ρεκόρ. Για φέτος, μια χρονιά που συνεχίζει να είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε αμέριστη την ενίσχυσή μας στην πραγματική οικονομία. Με καινοτόμα προϊόντα και ευνοϊκά επιτόκια θα είμαστε αρωγοί σε έργα πνοής που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Παράλληλα και επ’ ευκαιρία της 30ης επετείου από την Ένταξη, θα διοργανώσουμε στις 20 Οκτωβρίου στην Αθήνα Διεθνές Συνέδριο για την «Πράσινη Ανάπτυξη». Θα ανταλλάξουμε έτσι απόψεις για την προώθηση του στόχου αυτού όχι μόνο

στην Ελλάδα, αλλά και στην ΝΑ Ευρώπη, τον Εύξεινο Πόντο και την Μεσόγειο, θέτοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο και αναδεικνύοντας έτσι τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Επ’ ευκαιρία της 30ης επετείου βγάζουμε για πρώτη φορά εκτός των τειχών μέρος της συλλογής της Τράπεζας. Αποτελούμενη από έργα σύγχρονης τέχνης θα φιλοξενηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την ίδια περίοδο».

Οι χρηματοδοτήσεις
Το 2010 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2009 και 1,2 δισ. ευρώ το 2008 , και 755 εκατ. το 2007.

Τα κεφάλαια αυτά διοχετεύθηκαν στην πραγματική οικονομία, για να στηρίξουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

Στο πνεύμα αυτό το 2010 η ΕΤΕπ διοργάνωσε περιφερειακή υπουργική διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη, καθώς η χώρα στοχεύει να καταστεί μείζων ενεργειακός κόμβος και προάγει ενεργά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εφαρμόζοντας πολιτική «Πράσινης Οικονομίας και συμμετείχε ενεργά στην Πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για το Περιβάλλον στην Μεσόγειο τον περασμένο Οκτώβριο.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.