Ευκαιρίες στην Αθήνα ανιχνεύει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Μπαράζ επαφών με εκπροσώπους ελληνικών τραπεζών, αλλά και θεσμικών οργάνων της Ελλάδας έχει τις τελευταίες ημέρες ο ρώσος μεγιστάνας και μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ.

Η απόφαση του κ. Ριμπολόβλεβ να μην ασκήσει τα δικαιώματά του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου περιόρισε το ποσοστό του στο 5% (από 9,7%) και πυροδότησε σειρά σεναρίων για την επόμενη κίνησή του.

Η «απάντηση» που δίνει ο ίδιος, με το πυκνό πρόγραμμα επαφών στην Αθήνα, δείχνει ότι προς το παρόν διερευνά το έδαφος και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα εφαρμοστεί για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να έχει ως προίκα μια γενναία χρηματοδότηση ως και 50 δις. ευρώ, αλλά θα απαιτήσει και ιδιωτικά κεφάλαια. Τράπεζες που δεν θα ήθελαν να περάσουν υπό κρατικό έλεγχο θα ήθελαν έναν σύμμαχο όπως ο κ. Ριμπολόβλεβ, με την τεράστια ρευστότητα που διαθέτει.

Ο ρώσος μεγιστάνας δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του και φαίνεται ότι δρα αναγνωριστικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα χαμηλές και αποτελούν πράγματι μια ευκαιρία, με μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο το εκτενές δίκτυο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Ριμπολόβλεβ δεν έχει λάβει απόφαση για αποχώρησή του από την Τράπεζα Κύπρου –ή την Κύπρο– αλλά αντίθετα «τηρεί στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων».

Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές, ο κ. Ριμπολόβλεβ δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την επένδυσή του στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά αντίθετα, «όταν θα ξαναμπεί, θα βάλει «όσα χρειάζονται» για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία ενίσχυσης των κεφαλαίων.

Λαϊκή Τράπεζα
Σε αναζήτηση νέων κεφαλαίων βρίσκεται και η Λαϊκή Τράπεζα. Το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης που παρουσίασε στις αρχές Μαρτίου και θα επικυρωθεί στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση δεν μπορεί να περπατήσει αν δεν υπάρξει είσοδος νέων επενδυτών. Η εμπειρία της Τράπεζας Κύπρου είναι άκρως διδακτική.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας καλείται να αποφασίσει τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,3 δισ. ευρώ και τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής στα 10 λεπτά, από 85 λεπτά σήμερα. Παράλληλα θα διαγραφεί ζημιά1,8 δισ. ευρώ από το λογαριασμό υπεραξίας μετοχών.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει σταλεί στους μετόχους, ταυτόχρονα με τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου η τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση νέων μετοχών και υποχρεωτικά μετατρέψιμων (σε μετοχές) ομολόγων ή και στην έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης.  Το τελικό αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε 2,17 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε ψήφισμα που θα τεθεί ενώπιων της γενικής συνέλευσης αναφέρεται ότι το διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδοτείται όπως:

1ον Να εκδώσει και να διαθέσει σε επενδυτές της επιλογής του, μετοχές αντιστοιχούσες σε κεφάλαιο ως και 900 εκατ. ευρώ, με τιμή διάθεσης όχι κατώτερη των 0,30 ευρώ.

2ον Να εκδώσει και να διαθέσει επίσης σε επενδυτές της επιλογής του ομολογίες υποχρεωτικά μετατρέψιμες σε μετοχές εντός του έτους (μέχρι 31 Δεκεμβρίου), κεφαλαίου μέχρι και 900 εκατ. ευρώ, με τιμή μετατροπής όχι χαμηλότερη των 30 λεπτών.

Συμπληρωματικά ή εναλλακτικά προς τα παραπάνω η Τράπεζα μπορεί να εκδώσει κατά προτίμηση στους υφιστάμενους μετόχους δικαιώματα μετοχών, για ποσό μέχρι 1,8 δισ. ευρώ. Τα δικαιώματα θα διατεθούν σε τιμή κατώτερη των 30 λεπτών.

Πρακτικά οι νέες μετοχές και οι μετατρέψιμες ομολογίες προορίζονται για τους στρατηγικούς επενδυτές, ενώ τα δικαιώματα, εφόσον εκδοθούν, θα διατεθούν σε υφιστάμενους μετόχους.

Η διαδικασία αυτή «αποκαλύπτει» ότι η αύξηση δεν προσδοκάται να καλυφθεί από το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Σε ότι αφορά τα υφιστάμενα αξιόγραφα, το Ειδικό Ψήφισμα 5 της παρέχει την ευχέρεια στο Διοικητικό Συμβουλιο να εκδόσει νέες μετοχές ονομαστικής αξίας που δεν θα ξεπερνά το 50% των 737.753.000 ευρώ στους κατόχους αξιογράφων εκδόσεων 2008, 2009 και 2010 για εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων τους.
seitanidisi@kathimerini.com.cy
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρο την 1η Απριλίου 2012

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.