Εαρινή αντεπίθεση από το Βερολίνο

Ο Άγγλος ήταν ένας σίγουρος πελάτης. Άλλωστε σχεδόν όλη η κυπριακή τουριστική βιομηχανία είχε φτιαχτεί για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του. Ο Πρωταράς θα μπορούσε να είναι ένα αγγλικό τουριστικό προάστιο. Η οικονομική κρίση μας δίδαξε ότι όταν ποντάρεις όλα σου τα λεφτά σε ένα χαρτί (σχεδόν οι μισές αφίξεις προέρχονται από την Αγγλία) κινδυνεύεις να χάσεις την παρτίδα. Το 2010 ο εισερχόμενος τουρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε κάτω από το ένα εκατομμύριο αφίξεις (996.046 για την ακρίβεια) πρώτη φορά από το 1997…
Τελικά η περσινή χρονιά έκλεισε οριακά θετικά για τον κυπριακό τουρισμό (άνοδο 1,5% στις αφίξεις και 3,8% στις εισπράξεις) χάρη στην αύξηση των αφίξεων από άλλες αγορές, με αιχμή τη Ρωσία, που έκλεισαν την τρύπα που άφησε η μείωση των αφίξεων κατά 6,8% από την αγγλική αγορά, κάμψη που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 73.150 λιγότερες αφίξεις.
Η κυπριακή συμμετοχή στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου «ITB Berlin», που πραγματοποιείται από 9 ως 13 Μαρτίου, οργανώνεται στη λογική της διαφοροποίησης των χωρών – αγορών προσέλκυσης τουριστών. Η έκθεση έχει εμβέλεια που καλύπτει την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, περιοχές που μπορούν να δώσουν μεγάλους αριθμούς τουριστών, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
Με εξαίρεση τη ρωσική αγορά, από την οποία οι ρυθμοί αύξησης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί τα τελευταία χρόνια (το 2010 οι αφίξεις ανήλθαν σε 223.861, 75.121 περισσότερες από το 2009) το χτίσιμο γεφυρών με τις υπόλοιπες μείζονες τουριστικές αγορές δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το παρακείμενο διάγραμμα αποτυπώνει το πρόβλημα και τις προοπτικές. Για παράδειγμα ο εξερχόμενος τουρισμός της Ιταλίας είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Αγγλίας, αλλά το μερίδιο της Κύπρου στην ιταλική αγορά το 2009 ήταν μόλις 0,02%. Η Γαλλία των 21,3 εκατ. ταξιδιωτών προσέφερε πέρυσι μόλις 28.749 τουρίστες.
Η Γερμανία αποτελεί τον κύριο τροφοδότη της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, προσφέροντας περισσότερους από 73 εκατομμύρια τουρίστες. Η άνθιση της γερμανικής οικονομίας και οι αυξήσεις στους μισθούς που πετυχαίνουν τα γερμανικά συνδικάτα θα αυξήσουν τα ταξίδια των Γερμανών. Αν η Κύπρος κατακτούσε στη γερμανική αγορά ένα μερίδιο ανάλογο με αυτό που έχει στην Αγγλία, θα προσέλκυε 1.314.000 επιπλέον τουρίστες! Το 2010 οι συνολικές αφίξεις στην Κύπρο ήταν 2.172.998 άτομα.
«Η εξάρτηση από την Αγγλία δεν είναι μια υγιής κατάσταση. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αλλαγές των μεριδίων. Στη Γερμανία δεν έχουμε διεισδύσει παρ’ όλο που υπάρχει δυναμική, η οποία εξελίσσεται. Οι αφίξεις της τάξης των 120.000 – 150.000 δεν είναι αριθμοί που πρέπει να μας κολακεύουν. Ξοδεύονται πολλά χρήματα στη Γερμανία χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα», σημειώνει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Φειδίας Καρής.

Η Eurocypria
Η επίτευξη αυξημένων αφίξεων από τη γερμανική αγορά απαιτεί καταρχήν και ανάλογες αεροπορικές συνδέσεις. Σε αυτό το κομμάτι το ξεκίνημα της φετινής καμπάνιας ήταν άσχημο, καθώς η διακοπή του πτητικού έργου της Eurocypria άφησε ένα μεγάλο κενό σε μια στιγμή ανόδου της ζήτησης.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΚΟΤ, Λεύκος Φυλακτίδης, διαβεβαιώνει στην «Κ» ότι το κενό όχι μόνο καλύφθηκε από άλλες εταιρείες (German Wings και Condor), αλλά υπάρχει και προσφορά άλλων 19.000 θέσεων σε ετήσια βάση με τη νέα σύνδεση της Ryanair προς το Ντίσελντορφ (από τις πλουσιότερες πόλεις της Γερμανίας).
«Πριν το καλοκαίρι αναμένουμε να ανακοινωθεί άλλο ένα δρομολόγιο της Ryanair προς Γερμανία. Η χώρα έχει πολλά μεγάλα αστικά κέντρα και η αύξηση των τουριστών απαιτεί ένα αυξημένο αριθμό αεροπορικών συνδέσεων», εξηγεί ο κ. Φυλακτίδης. «Υπάρχουν σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν τη γερμανική αγορά ελκυστική -όπως η καλή εποχιακή κατανομή, η αυξημένη δαπάνη και οι περισσότερες διανυκτερεύσεις- και γι’ αυτό περιλαμβάνεται στις προτεραιότητές μας».

Η Αίγυπτο
Ενισχυτικά λειτουργεί η κρίση σε Αίγυπτο και Τυνησία – 1,2 εκατ. Γερμανοί ταξιδεύουν στην πρώτη και 500.000 στη δεύτερη- καθώς μεγάλοι οργανωτές ταξιδίων, όπως η Tomas Cook, συζητούν για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών σε κυπριακά ξενοδοχεία, αλλά και θέσεις σε αεροπλάνα.
Ο ΣΤΕΚ, πάντως, ζητά να μην καλλιεργηθούν υψηλές προσδοκίες, καθώς οι Γερμανοί οργανωτές ταξιδίων έχουν επενδύσει στην Αίγυπτο και θα στηρίξουν την παρουσία τους ρίχνοντας τις τιμές.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.