H φροντίδα των παιδιών σε κρίση

Nέα έκθεση του ΟΟΣΑ για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊου διαπιστώνει ότι ενώ οι γυναίκες έχουν πληγεί δυσανάλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενες μητέρες επλήγησαν περισσότερο όσον αφορά το εργατικό δυναμικό και τα αποτελέσματα της μη αμειβόμενης εργασίας. Αποκαλύπτει ότι όταν έκλεισαν τα σχολεία και οι εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών, οι μητέρες ανέλαβαν το κύριο βάρος της πρόσθετης μη αμειβόμενης εργασίας φροντίδας – και, αντίστοιχα, βίωσαν κυρώσεις στην αγορά εργασίας.

Μερικά από τα ευρήματα είναι τα εξής:

-Οι μητέρες είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες από τους πατέρες να αναφέρουν ότι ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο της πρόσθετης μη αμειβόμενης εργασίας φροντίδας που σχετίζεται με το κλείσιμο σχολείων ή εγκαταστάσεων φροντίδας παιδιών: Το 61,5% των μητέρων παιδιών κάτω των 12 ετών δηλώνουν ότι ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο της πρόσθετης εργασίας φροντίδας, ενώ το 22,4% των πατέρων αναφέρουν ότι το έκαναν. Οι πατέρες συμφωνούν επίσης ότι οι μητέρες έκαναν περισσότερα.

Οι μητέρες παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών ήταν η ομάδα με τις περισσότερες πιθανότητες να μετακινηθούν από την κατάσταση του εργαζόμενου στην κατάσταση του μη εργαζόμενου μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2019 και του τρίτου τριμήνου του 2020, κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες.

-Οι διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη μη αμειβόμενη φροντίδα ήταν μεγαλύτερες, κατά μέσο όρο, όταν ο πατέρας συνέχιζε να απασχολείται, ενώ η μητέρα όχι. Η σχέση αυτή δεν ήταν αμοιβαία στον ίδιο βαθμό στα νοικοκυριά όπου ο πατέρας ήταν εκτός μισθωτής εργασίας και η μητέρα ήταν μισθωτή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή των μητέρων στην αμειβόμενη απασχόληση μετρίαζε ελάχιστα την ανισότητα στις συνθήκες μη αμειβόμενης εργασίας.

-Οι δημόσιες ενισχύσεις μείωσαν την ανισότητα των φύλων στο σπίτι. Οι χώρες που ήταν σε θέση να περιορίσουν τις ημέρες κλεισίματος των σχολείων έτειναν να έχουν μικρότερες διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη μη αμειβόμενη εργασία. Οι χώρες με ιστορικά υψηλότερα επίπεδα δαπανών για οικογενειακές ενισχύσεις, επίσης, παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα ανισότητας στη μη αμειβόμενη εργασία όταν χτύπησε το COVID.

Translated with http://www.DeepL.com/Translator (free version)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.