Τις προϋποθέσεις εξόδου από την ύφεση περιγράφει η Alpha Bank

Greek Euro Coin

Μια σειρά από δείκτες δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη δεν έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, μετά την καθίζηση που υπέστη πέρυσι το καλοκαίρι, έχει επιστρέψει στα επίπεδα του μέσου όρου της περιόδου 2000-2016 και είναι κατά πολύ υψηλότερος αυτού που επικράτησε στα χρόνια της κρίσης 2008-Ιούλιος 2016.

Η ταχύτητα της αναμενόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της χώρας να κινητοποιήσει εθνικούς πόρους και διεθνή κεφάλαια προς τις επενδύσεις. Στη διαπίστωση αυτή προβαίνουν οι αναλυτές της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί όρο επιβίωσης για την Ελλάδα, αλλά πρόκειται για ένα έργο που δεν είναι εύκολο.

Σήμερα η ενεργός ζήτηση στην ελληνική οικονομία διαμορφώνεται από την υποτονική εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ύφεσης και των αυξημένων φορολογικών
επιβαρύνσεων στην προσπάθεια δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς και από την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού.

«Δεδομένου ότι οι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν αυτό το σκηνικό, δεν αναμένεται να μεταβληθούν στο επόμενο έτος, καθίσταται σαφές ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δύναται να προέλθει κυρίως μέσω της εκκινήσεως νέων επενδυτικών σχεδίων και της προσελκύσεως κεφαλαίων από την αλλοδαπή έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σε δεύτερο χρόνο, η αυξημένη απασχόληση θα οδηγήσει σε αύξηση της ιδιωτικής καταναλώσεως ενεργοποιώντας εκ νέου την εγχώρια ζήτηση», αναφέρεται στην ανάλυση.

Πού πρέπει να στραφούν οι επενδύσεις; Οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εκτός κατοικιών, συνιστούν το βασικό πεδίο στο οποίο δύναται να διαμορφωθεί ισχυρή δυναμική ανάκαμψης, αποφαίνονται οι μελετητές.

«Η εξάλειψη της αβεβαιότητας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία είναι κομβικής σημασίας για τούτο», τονίζεται.

Εμπιστοσύνη
Μια σειρά από δείκτες δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη δεν έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, μετά την καθίζηση που υπέστη πέρυσι το καλοκαίρι, έχει επιστρέψει στα επίπεδα του μέσου όρου της περιόδου 2000-2016 και είναι κατά πολύ υψηλότερος αυτού που επικράτησε στα χρόνια της κρίσης 2008-Ιούλιος 2016.

Η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και κυρίως η επιτάχυνση της διαδικασίας για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μπορεί να τονώσει έτι περαιτέρω το οικονομικό κλίμα διαμορφώνοντας τις συνθήκες για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ. Παράλληλα, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, σε συνδυασμό με την τρέχουσα χαλαρή νομισματική πολιτική διευκολύνσεως που ακολουθεί η ΕΚΤ, επιδρά θετικά τόσο στη δυνατότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να στηρίξει χρηματοδοτικά τον ιδιωτικό τομέα όσο και στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τις προϋποθέσεις εξόδου από την ύφεση περιγράφει η Alpha Bank

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.