Moody’s: Διατηρούνται οι δυσκολίες για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα

Τη μακρά πορεία εξυγίανσης που έχει μπροστά του ο κυπριακός τραπεζικός τομέας περιγράφει έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s. Ο οίκος, εκτελώντας ένα δυσμενές σενάριο για να εκπονήσει την αξιολόγησή του, διατηρεί τον τομέα σε αρνητική προοπτική, καθώς προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους επόμενους δώδεκα με 18 μήνες, εξέλιξη που θα πλήξει την κερδοφορία και θα διαβρώσει την κεφαλαιακή δομή.
Μάλιστα θεωρεί πιθανό ο Συνεργατισμός να κάνει χρήση του χρηματοδοτικού αποθέματος που έχει προβλεφθεί στο μνημόνιο, αν και στελέχη του τομέα επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω.
Μετριασμός και καλυτέρευση της κατάστασης μπορεί να υπάρξει με την εφαρμογή, μέχρι το τέλος του 2014, των νέων νόμων που θα υποστηρίξουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων και την ευκολότερη απόκτηση υποθηκών. Ο Moody’s αναφέρεται στον νόμο για τις εκποιήσεις και στο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα…
Πέρα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο τομέας καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα χρηματοδότησης από τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει εύθραυστη.

Στην έκθεση «Κύπρος: Προοπτικές τραπεζικού συστήματος» οι δυσχέρειες δεν σταματούν εδώ: τα περιορισμένα εταιρικά κέρδη, η μείωση του πλούτου των νοικοκυριών, η υψηλή ανεργία και η πτώση των τιμών των ακινήτων μπορούν να διαβρώσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών τραπεζών.

Υπάρχει ελπίδα;

Παρά τις δυσκολίες ο τομέας μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια, ενώ ο Συνεργατισμός έχει το μαξιλάρι του μνημονίου. Αν και ο οίκος αναμένει ότι θα υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίου, ο κύριος όγκος θα καλυφθεί από ιδιωτικούς πόρους.

«Μετά την αύξηση 1 δισ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, τον Αύγουστο του 2014, εκτιμούμε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου, λόγω ζημιών από δάνεια και κρατικά ομόλογα, είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια μέσω ιδιωτικών πόρων», τονίζεται στην έκθεση.
«Η αρνητική προοπτική μας για το τραπεζικό σύστημα επικεντρώνεται στις υποκείμενες πιστωτικές συνθήκες και το αδύναμο λειτουργικό περιβάλλον. Διατηρούμε σταθερή προοπτική για τις αξιολογήσεις των δύο τραπεζών (σ.σ. Ελληνική και RCB) και στις 2 Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε μια κριτική για αναβάθμιση της μεγαλύτερης τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου, μετά την πρόσφατη αύξηση του κεφαλαίου της. Η διαφορά μεταξύ των προοπτικών του συστήματος και των τραπεζών αντανακλούν τις πολύ χαμηλές βαθμολογίες που αντιστοιχούσαν στις τρεις τράπεζες, οι οποίες είναι κοντά στο κάτω μέρος της κλίμακας αξιολόγησης του Moody’s», αναφέρει ο οίκος για να εξηγήσει την αντίφαση που υπάρχει μεταξύ των αξιολογήσεων των τριών τραπεζών που καλύπτει (Κύπρου, Ελληνική, RCB) και της γενικότερης αξιολόγησης του συστήματος.

Ακίνητα
Ειδικά για τα ακίνητα ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να μειώνονται κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, λόγω της μειωμένης οικονομικής ικανότητας, της περιορισμένης προσφοράς πιστώσεων (καθώς οι τράπεζες προχωρούν σε απομόχλευση) και της υποτονικής ζήτησης από ξένους. Οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν κατά 27% από το πρώτο τρίμηνο του 2014, μετά την κορύφωσή των τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η έλλειψη βάθους της αγοράς και ο περιορισμένος αριθμός των συναλλαγών απέτρεψε μια πιο απότομη πτώση.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πολίτης» στις 17 Σεπτεμβρίου 2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.