Πέντε προκλήσεις για τη νέα διοίκηση της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τη Γενική Ελέγκτρια κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Λευκωσία 13 Δεκεμβρίου 2013. @pio

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τη Γενική Ελέγκτρια κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Λευκωσία 13 Δεκεμβρίου 2013. @pio

Στις 16 Απριλίου, μόλις πέντε ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θα κληθεί να περάσει τη «βαριά» πόρτα της αίθουσας συνεδριάσεων του συμβουλίου κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη. Εκείνη τη μέρα, η κ. Χρυστάλα Γιωρκάτζη θα σπάσει ένα άβατο, καθώς θα είναι η μοναδική γυναίκα διοικητής Κεντρικής Τράπεζας στο Ευρωσύστημα. Παράλληλα, θα κληρονομεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη κατάσταση: ένα τραπεζικό σύστημα υπό ανάρρωση μετά το bail in.

Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας έχει ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ξεπερνούν το 40%, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ύφεση (ανάκαμψη προβλέπεται για το 2015), κρατούν τον μηχανισμό εποπτείας σε εγρήγορση. Η κ. Γιωρκάτζη στις πρώτες της δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο διοικητή, Πανίκο Δημητριάδη (θα παραμείνει στη θέση του διοικητή ώς τις 10 Απριλίου) εξέφρασε την εκτίμησή της ότι η Κύπρος μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία τόσο του τραπεζικού τομέα, όσο και της οικονομίας της.

Ωστόσο, η νέα διοικητής, καλείται να διαχειριστεί ένα δύσκολο έργο, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες μάχονται να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ήρθη ο περιορισμός στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, έχοντας κλείσει ένα ολόκληρο χρόνο εφαρμογής.

Συγκεκριμένα, η νέα διοικητής, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της, θα βρεθεί ενώπιον πέντε προκλήσεων:

1) Oπως σημειώνει και η ίδια η τρόικα πρέπει να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίηση του συνεταιριστικού τραπεζικού τομέα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι υλοποιούνται με αποτελεσματικό τρόπο τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Αυτό προϋποθέτει τη θέσπιση επαρκών πλαισίων διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και την προσεκτική παρακολούθηση της προόδου προς την κατεύθυνση της μείωσης των καθυστερούμενων δανείων.

2) Πρέπει να προχωρήσει στη θέσπιση πλαισίου αναδιάρθρωσης χρέους, προκειμένου να διευκολυνθούν η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η μείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καλείται να συμβάλει στη μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα των δανειοληπτών, έτσι ώστε να αποτραπούν δόλιες πτωχεύσεις και να διευκολυνθούν οι συνεργάσιμοι και βιώσιμοι δανειολήπτες.

3) Πρέπει να διευρύνει την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Ο οδικός χάρτης άρσης των περιορισμών έχει εγκριθεί και η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να παρακολουθεί στενά τις τράπεζες, και ειδικά την Τράπεζα Κύπρου, ώστε να καταστεί εφικτή, εντός του έτους, η άρση όλων των περιορισμών, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

4) Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ενίσχυσης της εφαρμογής κανονιστικών και εποπτικών ρυθμίσεων για τον τραπεζικό τομέα, με αιχμή το πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

5) Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχε διαμορφωθεί ένα πολεμικό κλίμα μέσα στην Κεντρική Τράπεζα. Ο απερχόμενος διοικητής στους λόγους που επικαλείται για την παραίτησή του, πέραν των προσωπικών και οικογενειακών (η οικογένειά του αναγκάστηκε για λόγους ασφαλείας να μετακομίσει στο Λονδίνο, καθώς μετά το «κούρεμα» υπήρχαν απειλές κατά της ζωής του) αναφέρει και την αδυναμία συνεργασίας με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δεν κατάφερε να βρει ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας με τον απερχόμενο διοικητή, ενώ δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το έργο του κ. Πανίκου Δημητριάδη, τον οποίο κατηγόρησε για πλημμελή άσκηση καθηκόντων.
Η κατηγορία αφορούσε τόσο τη διαχείριση της κρίσης τον περασμένο Μάρτιο, όσο και το γεγονός ότι η παροχή του ELA στη Λαϊκή Τράπεζα έφτασε στα 9,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα είχε διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση θα μεθόδευε την αντικατάστασή του, γεγονός που προκάλεσε την παρασκηνιακή παρέμβαση Φρανκφούρτης και Βρυξελλών, ώστε η κατάσταση να μη φτάσει στα άκρα.

Η νέα διοικητής καλείται να υπερβεί το πολεμικό κλίμα, το οποίο έχει διαπεράσει και το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 6 Απριλίου 2014.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.