Η χαμένη ευκαιρία της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης

Η διαχείριση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης αναδεικνύεται ως μια χαμένη ευκαιρία για τις εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων

Νέα έρευνα της PwC διαπιστώνει ότι οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity firms) χάνουν την ευκαιρία να αποκομίσουν τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης για τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους.

Η έκθεση με τίτλο «Καθορίζοντας την τιμή της αξίας», η οποία βασίζεται στη μεγαλύτερη έρευνα για θέματα χειρισμού περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης που διεξήχθη στον κλάδο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, διαπιστώνει ότι ποσοστό μικρότερο του 15% των εν λόγω οργανισμών υπολογίζουν την αξία που δημιουργούν μέσα από τη δραστηριότητά τους σε θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης. Κι αυτό, παρά του γεγονότος ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι παρακολουθούν τις εν λόγω δραστηριότητες.

Αντίθετα, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων εστιάζουν περισσότερο τη δραστηριότητά τους σε θέματα που αφορούν τους κινδύνους διαχείρισης της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης, παρά στις ευκαιρίες, γεγονός που παρατηρείται ιδιαίτερα έντονα όταν επίκειται μια εξαγορά, καθώς οι οργανισμοί εύλογα προσπαθούν να εντοπίσουν τα πιθανά προβλήματα. Η έρευνα της PwC διαπιστώνει ότι ποσοστό της τάξης του 71% των οργανισμών περιλαμβάνει στις απαραίτητες ενέργειες θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης πριν από μια εξαγορά. Η έμφαση αφορά την παρακολούθηση παρά την αποτίμηση με αποτέλεσμα να χάνεται η όποια προστιθέμενη αξία προκύπτει από τη βελτίωση της απόδοσης, που είναι το αποτέλεσμα της επένδυσης σε θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ιωάννου, Επιχειρησιακό Διευθυντή στο τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Βελτίωσης Επιδόσεων της PwC:
«Τα πορίσματα αυτά καταδεικνύουν ότι οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων κατανοούν την αξία της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης, είτε πρόκειται για την προστασία της αξίας μέσω της διαχείρισης κινδύνων είτε για τη δημιουργία αξίας μέσα από την εκμετάλλευση σχετικών ευκαιριών. Ωστόσο, οι οργανισμοί αυτοί θα μπορούσαν όχι μόνο να δημιουργήσουν περισσότερη αξία μέσω μιας καλύτερης διαχείρισης της περιβαλλοντικής και κοινωνικής τους ευθύνης και διακυβέρνησης, αλλά θα ήταν δυνατό η αξία αυτή να ποσοτικοποιηθεί και να κοινοποιηθεί στους επενδυτές, τους αγοραστές και γενικότερα τους ενδιαφερόμενους φορείς.

O Σωκράτης Πασχάλης, Επιχειρησιακός Διευθυντής στο τμήμα Κεφαλαιουχικών Συναλλαγών της PwC δήλωσε:

«Τα τέσσερα πέμπτα των εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων πιστεύουν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και συνεπώς είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για ανάληψη δράσης. Η ποσοτικοποίηση, ωστόσο, του οφέλους από τη διαχείριση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Ακόμα και οι πιο εξειδικευμένες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων αντιλαμβάνονται τη δυσκολία στην κατανόηση, τον υπολογισμό και την επικοινωνία της αξίας που μπορεί να προσφέρει η αποτελεσματική διαχείριση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης. Απαιτούνται εξειδικευμένες δεξιότητες και πόροι αλλά και νέοι τρόποι σκέψης όσον αφορά τη διαχείριση των εταιρειών και την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης. Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση του ενδιαφέροντος εκ μέρους των επενδυτών, πρόκειται για έναν τομέα όπου οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μπορούν να αποδείξουν πως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια πραγματική και μετρήσιμη διαφορά».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.