Ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια μέσα από τον έλεγχο

Οι καιροί αλλάζουν και το επιχειρηματικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από νέα και αναπτυσσόμενα μοντέλα παράδοσης προϊόντων και υπηρεσιών. Μοντέλα που αφορούν την ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους, την χρήση υπολογιστικού νέφους ή κέντρων παροχής κοινών υπηρεσιών, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, γεγονός που ενισχύει παράλληλα την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Πρόκληση αποτελούν επίσης οι ανησυχίες αναφορικά με ζητήματα προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας στο χειρισμό των πληροφοριών. Ταυτόχρονα, στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η πρόσθετη πίεση που προκύπτει από τις ρυθμιστικές αλλαγές ενισχύει τη ζήτηση για μεγαλύτερο και συχνότερο έλεγχο.

Οι οργανισμοί καλούνται ή υποχρεώνονται να παρέχουν αναφορές για τους εσωτερικούς τους ελέγχους σε ένα φάσμα εμπλεκόμενων φορέων. Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε δεν έχει τον έλεγχο ή την άμεση επίβλεψη των πληροφοριών, της επεξεργασίας δεδομένων ή άλλων παραδοτέων που τυγχάνουν διαχείρισης από τρίτους, ενδέχεται να αναζητήσει διασφαλίσεις ότι τα εν λόγω δεδομένα, η επεξεργασία δεδομένων και τα παραδοτέα, ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του.

Οι οργανισμοί οι οποίοι παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες και που το περιβάλλον ελέγχου των πελατών τους εξαρτάται από τα συστήματα, τις διαδικασίες και τους ελέγχους τους πολύ πιθανόν να χρειάζεται να παρέχουν αναφορές για τους εσωτερικούς τους ελέγχους. Μέσα από αυτές τις αναφορές θα είναι σε θέση να τεκμηριώσουν ότι διαθέτουν ένα κατάλληλο πλαίσιο ελέγχου το οποίο διασφαλίζει την προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Επίσης, στον κόσμο του σήμερα, με τις ραγδαίες αλλαγές και την ολοένα και μεγαλύτερη ρύθμιση, οι σχετικές αναφορές μπορεί να αποτελούν απαίτηση των υφιστάμενων ή μελλοντικών πελατών τους.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Τσολάκη, Συνέταιρο στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Κινδύνων(RAC) στην PwC Κύπρου «Μέσα από τις αναφορές εσωτερικού ελέγχου όπως οι ISAE 3402 και ISAE3000, οι οργανισμοί μπορούν εύκολα να διασφαλίζουν τη διαφάνεια του εσωτερικού τους ελέγχου εξασφαλίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πελατών τους».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.