Ξεκίνησε η τρίτη αξιολόγηση του κυπριακού μνημονίου

Στην ανασκόπηση των εξελίξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στο εποπτικό πλαίσιο επικεντρώθηκε η πρώτη συνάντηση τεχνοκρατών της Τρόικα με την Κεντρική Τράπεζα. Η πρωινή σύσκεψη άνοιξε τον κύκλο των συναντήσεων της τρίτης αξιολόγησης του κυπριακού μνημονίου.

Θα ακολουθήσουν, εντός της ημέρας, συναντήσεις με τη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου και στη συνέχεια με τους νέους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας.

Η συνάντηση με τη διοίκηση της Τρ. Κύπρου θα επικεντρωθεί στη διαχείριση των μη εξυηρετούμενων δανείων, ενώ αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει η απελευθέρωση δεσμευμένων καταθέσεων ύψους 900 εκατ. ευρώ και η πώληση της θυγατρικής στην Ουκρανία (με προσδωκόμενο αντίτιμο τα 250 εκατ. ευρώ).

«Έχει καθοριστεί η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων για τις επόμενες δύο βδομάδες σε επίπεδο Τρόικα και Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα τυγχάνει αναπροσαρμογής σε καθημερινή βάση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη βδομάδα οι συναντήσεις είναι καθαρά τεχνοκρατικές, ενώ οι επικεφαλείς της Τρόικα θα βρίσκονται στην Κύπρο από την ερχόμενη βδομάδα μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, οπότε και θα αποχωρήσει η αποστολή.

Αύριο οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στα θέματα που αφορούν τον Συνεργατικό τομέα και την Παρασκευή θα γίνει και πάλι ανασκόπηση και συναντήσεις για τη γενικότερη κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ σε τρία επίπεδα άρχισαν οι επαφές μεταξύ τεχνοκρατών της Τρόικα και των κυπριακών Αρχών.

Τα ζητήματα που αφορούν τα δημόσια οικονομικά εξετάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών, οι διαρθρωτικές αλλαγές στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (Γραφείο Προγραμματισμού), ενώ τα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα εξετάζονται στην Κεντρική Τράπεζα.

Τεχνοκράτες της Τρόικα με τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της Νομικής Υπηρεσίας συζήτησαν σε πρωινή συνάντηση θέματα διαχείρισης δημοσίων εσόδων, η συνολική στρατηγική σε θέματα συμμόρφωσης με το φορολογικό πλαίσιο, καθώς και τα επόμενα βήματα ενσωμάτωης του Τμηματος Εσωτερικών Προσόδων και της Υπηρεσίας ΦΠΑ.

Παράλληλα, στο ΥΠΟΙΚ, θα γίνει ανασκόπηση του βαθμού υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της απόδοσης των σημαντικότερων δημοσιονομικών μέτρων.

Σε παράλληλη χωριστή συνάντηση αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ  μαζί με αξιωματούχους της Τρόικα θα εξετάσουν το τρέχων ισοζύγιο πληρωμών (εξαγωγές, εισαγωγές, αγαθά και υπηρεσίες) .

Στις συναντήσεις στο Γραφείο Προγραμματισμού τεχνοκράτες της Τρόικα και η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημοσίας Υπηρεσίας Εμανουέλλα Λαμπριανίδου Μουσιούττα μαζί με τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ θα συζητήσουν την πορεία της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας με ιδιαίτερη έμφαση στη μισθοδοσία και τις εργασιακές συνθήκες, το θέμα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων βάσει της απόδοσης, καθώς και τις μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του εμπειρογνωμόνων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μικροσκόπιο των Τροϊκανών θα τεθεί επίσης το θέμα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (καταγραφή και νομικό πλαίσιο), ενώ σε χωριστή συνάντηση θα εξεταστεί η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.

Εξάλλου, στην ΚΤΚ, τεχνοκράτες της Τρόικας μαζί με τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ θα συζητήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος, αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν επί των επισημάνσεων του ελεγκτικού οίκου Deloitte.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.