Αξίας από 12 ως 16 δισ. δολαρίων το πρώτο κυπριακό κοίτασμα φυσικού αερίου

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble για τις ποσότητες φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη του οικοπέδου 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μπορεί να μην επιβεβαιώνουν τις αρχικές προσδοκίες, αλλά τα ευρήματα δείχνουν την ύπαρξη φυσικού αερίου μεγάλης αξίας. Ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, εκτίμησε τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από 12 ως 16 δισ. δολάρια σε ένα βάθος 14 ετών.

Σύμφωνα με τις επίσημες, ανακοινώσεις, σε Νέα Υόρκη, Λευκωσία και Τέλ Αβίβ οι ποσότητες του κοιτάσματος Αφροδίτη κυμαίνονται από 3,6 έως και 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και οι αδειούχοι στο Τεμάχιο αρ. 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership, ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης Α-2, η οποία ανορύχθηκε από την πλατφόρμα ENSCO 5006 σε απόσταση πέραν των έξι χιλιομέτρων βορειοανατολικά της αρχικής ερευνητικής γεώτρησης Α-1 και έφθασε σε τελικό βάθος 5.751 μέτρων.

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη, στο Τεμάχιο αρ. 12, με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε καθαρό πάχος ταμιευτήρα περίπου 120 ποδών σε στρώματα του ανώτερου μειόκαινου, ενώ η παραγωγική δοκιμή της γεώτρησης κατέγραψε υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα. Επιπλέον επιβεβαιώνεται η υψηλή ποιότητα του φυσικού αερίου, όπως είχε καταδειχθεί και κατά την πρώτη ερευνητική γεώτρηση  Α-1.

Μετά από την αρχική αξιολόγηση των δειγμάτων και δεδομένων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης Α-2, οι προκαταρκτικές εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη κυμαίνονται από 3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Το εν λόγω κοίτασμα θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο που επιβεβαιώθηκε μέχρι σήμερα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση καθόρισε επιτυχώς τις ποσότητες στο βόρειο τομέα του κοιτάσματος και τα αποτελέσματά της οδηγούν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται η ανόρυξη και δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο εν λόγω κοίτασμα.

Η Νoble Energy διαχειρίζεται το Τεμάχιο αρ. 12 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ΑΟΖ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μερίδιο που της αναλογεί από το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής με τη Δημοκρατία κατανέμεται ως εξής: Noble Energy 70%, Delek Drilling και Ανner Oil Exploration από 15%.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη, με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής.

Το εύρος επιβεβαίωσης είναι πολύ μεγάλο, με τα αποτελέσματα της παρούσας γεώτρησης να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται η ανόρυξη και δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο εν λόγω κοίτασμα. Η δεύτερη αυτή επιβεβαιωτική γεώτρηση θα καταδείξει πιο συγκεκριμένα τις ποσότητες του κοιτάσματος και διαβουλευόμαστε σήμερα με τους συνεργάτες μας στο τεμάχιο 12 προκειμένου να προγραμματιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα ο χρόνος ανόρυξής της.

«Είναι θεωρώ σημαντικό να τονιστεί ευθύς εξαρχής ότι, παρά τις μειωμένες ποσότητες που ανακοινώνουμε σήμερα, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της ερευνητικής γεώτρησης του 2011, τα επιβεβαιωμένα αποθέματα καταδεικνύουν ένα ιδιαίτεραση μαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου. Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το μέγεθος, να αναφέρω ενδεικτικά ότι κάθε μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αντιστοιχεί σε 25 χρόνια ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα και με τις σημερινές της ανάγκες σε φυσικό αέριο», προσέθεσε.

Η όποια διαφοροποίηση πάντως σε μελλοντικά συμπεράσματα αναμένεται να είναι μικρή, με την
Noble Energy να προγραμματίζει την ετοιμασία, εντός των επόμενων δύο μηνών, και ανεξάρτητης αξιολόγησης για πιστοποίηση των ποσοτήτων του κοιτάσματος. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν αναμένεται να επηρεάσει την απόφαση για ανόρυξη δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, η οποία κρίνεται σκόπιμη για να μειωθεί το εύρος εκτίμησης του κοιτάσματος.

Η κυπριακή κυβέρνηση τονίζει ότι η στρατηγική για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μέσω του χερσαίου Τερματικού Υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη.

Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές το Τερματικό Υγροποίησης αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή όσον αφορά την κερδοφορία, την ελευθερία επιλογής των πιο ελκυστικών αγορών παγκόσμια και την καλύτερη διαχείριση των πόρων της κυπριακής ΑΟΖ. Η ευελιξία που προσφέρει η επιλογή του Τερματικού Υγροποίησης είναι υψίστης σημασίας, ως επίσης και οι προοπτικές που θα προδιαγράψει η επιλογή αυτή, προκειμένου η Κύπρος να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και οι μελλοντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου τόσο στο τεμάχιο 12 όσο και σε άλλα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης. Η Noble, στο πρόγραμμα έρευνας της για το τεμάχιο 12, έχει συμπεριλάβει την πραγματοποίηση νέας ερευνητικής γεώτρησης σε νέο κοίτασμα, η οποία ανάλογα με τη διαθεσιμότητα γεωτρύπανου αναμένεται να γίνει εντός του 2014.

Επίσης, η κοινοπραξία των εταιρειών ENI και KOGAS, καθώς και η εταιρεία TOTAL, προχωρούν κανονικά τα ερευνητικά τους προγράμματα, με τη διεξαγωγή και ανάλυση σεισμικών ερευνών και με στόχο την έναρξη γεωτρήσεων στο τρίτο τρίμηνο του 2014 και το πρώτο του 2015 αντίστοιχα.

Ο διευθυντής Noble, John Tomich, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης.

«Στόχος να βρούμε τον τρόπο εμπορικής εκμετάλλευσης του ΦΑ το γρηγορότερο δυνατόν. Το τερματικό υγροποίησης παραμένει για μας ύψιστη προτεραιότητα».

Μια πρώτη εκτίμηση είναι οι εργασίες για την δεύτερη επιβεβαιωτική να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάρτιο. Παράλληλα με την επιβεβαιωτική η Κύπρος έχει μπροστά της άλλα πέντε κοιτάσματα, που  που έχουν εντοπιστεί εντός του οικοπέδου 12.

Παράλληλα υπάρχουν και τα υπόλοιπα οικόπεδα και οι άδεις που έχουν δοθεί για έρευνες στις εταιρείες ENI και KOGAS καθώς και στην γαλλική εταιρεία TOTAL. Έρευνες που εκτιμάτε ότι θα αρχίσουν το πρώτο τρίμηνο του 2014 και το πρώτο του 2015 αντίστοιχα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.