Τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης και η σημασία τους για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Τα αποτελέσματα της έρευνας με θέμα τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης (Career Transition Programs) και τη σπουδαιότητά τους για τους εργαζομένους που επωφελούνται από αυτά, αλλά και τις επιχειρήσεις που τα προσφέρουν, ανακοίνωσε η Adecco Ελλάδας.

Η έρευνα διεξήχθη online σε 427 υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών-πελατών της Adecco που κατέχουν θέσεις ιθυνόντων (decision makers) σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού. Από αυτήν προέκυψαν σημαντικά ευρήματα σχετικά με τη συνεισφορά των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Μετάβασης στη μακροπρόθεσμη στρατηγική των εταιριών που τα αξιοποιούν και, φυσικά, στην προετοιμασία, υποστήριξη και επανένταξη στην αγορά εργασίας των εργαζομένων που επηρεάζονται από μία αναδιοργάνωση.

Συγκεκριμένα, ερωτώμενοι για τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία μιας αναδιοργάνωσης, σχεδόν οι μισοί (48,7%) συμμετέχοντες στην έρευνα συμπεριέλαβαν τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης μεταξύ των τριών πιο σημαντικών ενεργειών/ παροχών που πρέπει να υλοποιήσει μια εταιρία στα πρώτα στάδια τυχόν αναδιοργάνωσής της. Στις άλλες δύο σημαντικές για τα πρώτα στάδια αναδιοργάνωσης ενέργειες συγκαταλέγονται η στήριξη της διοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης και η καθοδήγηση των στελεχών στην επικοινωνία της.

Όσον αφορά στα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης ως επένδυση από την πλευρά της εταιρίας που τα παρέχει στους εργαζομένους της, 47% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα θεωρούν πρωτίστως ως μια επένδυση που υπογραμμίζει την Κοινωνική Ευθύνη της υπό αναδιοργάνωση εταιρίας. Σημαντικό, ωστόσο, και με μικρή διαφορά από το πρώτο είναι και το ποσοστό (46%) που βλέπει τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης ως μια επένδυση που υποστηρίζει πρώην εργαζομένους και συνεργάτες να οργανώσουν μια συστηματική προσπάθεια, ώστε αμεσότερα να πραγματοποιήσουν τον επόμενο επιτυχημένο επαγγελματικό τους βήμα.

Σχετικά με το ρόλο των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Μετάβασης στη διαχείριση και διατήρηση του ταλαντούχου  προσωπικού (talent management) μιας εταιρίας, το 47% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν τη συμβολή των εν λόγω προγραμμάτων σημαντική, το 30% αρκετά σημαντική και το 17% πολύ σημαντική, ενώ μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 6% δεν θεωρεί πως τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακράτηση των ταλαντούχων στελεχών στην υπό αναδιοργάνωση εταιρία.

Αναφορικά, τώρα, με τους βασικούς λόγους για τους οποίους μια εταιρία επιλέγει να παράσχει Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης στους εργαζόμενους που επηρεάζονται από την αναδιοργάνωσή της, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι το 75% των ερωτηθέντων θεωρούν βασικότερο λόγο τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του ηθικού των εργαζομένων που παραμένουν στην εταιρία, ενώ ένα 13% εκφράζει την πεποίθηση πως το βασικότερο λόγο συνιστά η διατήρηση της καλής φήμης της εταιρίας ως εργοδότη επιλογής στην αγορά.

Το 74% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που λειτουργεί αποτρεπτικά για την παροχή Προγραμμάτων Επαγγελματικής Μετάβασης είναι το μειωμένο budget των εταιριών και ακολουθεί η έλλειψη στήριξης από την πλευρά της διοίκησης (14% των ερωτηθέντων).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης κερδίζουν έδαφος και στη χώρα μας, διαμορφώνοντας μία νέα κουλτούρα στην τοπική αγορά, με το 54% των συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι η εταιρία τους παρέχει προγράμματα του είδους σε εργαζομένους που απομακρύνθηκαν για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την εργασιακή τους απόδοση. Από αυτές, το 46% δίνει αυτή τη δυνατότητα σε όλους αδιακρίτως τους εργαζομένους, ενώ το 36% περιορίζει την παροχή των προγραμμάτων σε εργαζομένους που χρειάζονται υποστήριξη, με βάση ειδικά κριτήρια. Τέλος, όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν, με βάση την εμπειρία τους, την αποτελεσματικότητα των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Μετάβασης, το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα τα χαρακτήρισαν αποτελεσματικά και το 17% πολύ αποτελεσματικά.

Όπως καθίσταται σαφές και από τα συμπεράσματα της έρευνας, τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης προσδίδουν επιπρόσθετη αξία στις εταιρίες που τα προσφέρουν, ιδίως στις σημερινές οικονομικά δυσμενείς συνθήκες, που ωθούν αρκετές επιχειρήσεις σε κατάργηση θέσεων εργασίας και αναδιοργάνωση. Εκτός από τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του ηθικού των εργαζομένων που παραμένουν στην εταιρία, την προστασία της φήμης της εταιρίας στην αγορά και την προφανή υποστήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από την αναδιοργάνωση για την επιτυχή καθοδήγηση και επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης συνεισφέρουν στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση της αλλαγής και διευκολύνουν την επικοινωνία της επιχείρησης με τα εμπλεκόμενα μέρη και πρωτίστως τα σωματεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.