Βγενόπουλος: Δεν ανησυχώ για τις δικαστικές εξελίξεις

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ 

Την ικανοποίησή του που η υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας θα κριθεί τελικά από τα Κυπριακά Δικαστήρια, αλλά και από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, δηλώνει ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Υποστηρίζει ότι δεν έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις και πιστεύει ότι η δικαστική διαδικασία είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθούν οι συκοφαντίες και η λασπολογία, που κατά την έκφρασή του, δέχεται τους τελευταίους μήνες.

Ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος.

«Δεν ανησυχώ για τις δικαστικές εξελίξεις, διότι γνωρίζω πολύ καλά τι έχει συμβεί,
στον βαθμό που με αφορά, και πιστεύω ότι θα δικαιωθώ», τονίζει.

Ο κ. Βγενόπουλος δεν αποδέχεται τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο εσωτερικού ελέγχου της Λαϊκής Τράπεζας που παρουσίασε την περασμένη Κυριακή η «Κ», δηλώνει ότι επί της ουσίας του περιεχομένου θα απαντήσει στα δικαστήρια, ενώ θεωρεί δείγμα αδυναμίας των εναγόντων το γεγονός ότι διαρρέουν τέτοιου είδους έγγραφα. Ο πρώην πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας επιρρίπτει τις ευθύνες για τα όσα έγιναν στην τράπεζα στις κρατικές διοικήσεις που ορίστηκαν μετά την αποχώρησή του από την τράπεζα και αναφέρεται ονομαστικά τον Μιχάλη Σαρρή.
Σε ό,τι αφορά τις δικές του ευθύνες παραδέχεται ότι προφανώς έγιναν λάθη, αλλά «η Τράπεζα καταστράφηκε 19 μήνες αφότου φύγαμε, αφού μεσολάβησε μια σειρά γεγονότων που μέχρι στιγμής καμία Αρχή δεν δείχνει διάθεση να ερευνήσει».

Υπενθυμίζει ότι επιχείρησε το 2009 να μεταφέρει την έδρα της τράπεζας στην Ελλάδα και μιλάει για τη δράση ενός πολιτικοοικονομικού κατεστημένου που τον σταμάτησε.

«Πώς είναι δυνατόν σε δύο Τράπεζες με παρεμφερή προβλήματα και κεφαλαιακές ανάγκες στη μία να έχουν δήθεν γίνει τόσα σκάνδαλα, ενώ η άλλη είχε περίπου τα ίδια αποτελέσματα χωρίς σκάνδαλα;», αναρωτιέται.

–Καταρχάς, επιτρέψτε μου μια παρατήρηση ψυχολογικού χαρακτήρα. Μετά τη δημοσιοποίηση των νομικών μέτρων έχετε χαμηλώσει τους τόνους και δηλώνετε σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις. Η δικαστική εξέλιξη σας ανησυχεί; Συνήθως τα δικαστήρια εκδίδουν προσωρινά μέτρα όταν έχουν ενώπιόν τους ισχυρές ενδείξεις.

Νομίζω ότι δεν κάνετε σωστές εκτιμήσεις. Εάν ερωτηθώ για το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Κύπρου, για το ολέθριο λάθος της αποδοχής του «κουρέματος» των Ελληνικών Ομολόγων από την Κυπριακή Δημοκρατία και για τα γεγονότα που ακολούθησαν την αποχώρησή μου και τα τραγικά λάθη που έγιναν και οδήγησαν στην καταστροφή της Λαϊκής, οι τόνοι μου θα είναι ακριβώς οι ίδιοι. Από την άλλη πλευρά, σχετικά με τις αγωγές που έχουν κατατεθεί, έχοντας υπηρετήσει ως δικηγόρος τη Δικαιοσύνη όλη μου τη ζωή έχω απόλυτο σεβασμό και στις διαδικασίες και στις δικαστικές αποφάσεις. Ως δε προς την εκτίμησή σας περί του πότε εκδίδονται προσωρινά μέτρα κάνετε λάθος και δεν νομίζω ότι οι αναγνώστες σας περιμένουν να τους εκθέσω εδώ νομική επιχειρηματολογία.

Θα σας πω μόνο ότι το Δικαστήριο έκρινε βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ex parte η ενάγουσα, χωρίς τον δικό μας αντίλογο και θα πρέπει να περιμένετε την τελεσίδικη απόφαση στη διαδικασία που θα ακουσθεί και η πλευρά των εναγομένων για να αρχίσετε να βγάζετε συμπεράσματα. Τέλος, για να σας απαντήσω και σ’ αυτό, δεν ανησυχώ για τις δικαστικές εξελίξεις, διότι γνωρίζω πολύ καλά τι έχει συμβεί, στον βαθμό που με αφορά, και πιστεύω ότι θα δικαιωθώ. Αντίθετα, έχω ήδη εκφράσει την ικανοποίησή μου που αυτή η υπόθεση θα κριθεί τελικά από τα Κυπριακά Δικαστήρια αλλά και από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθούν οι συκοφαντίες και η λασπολογία.

–Μιλήσατε για σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις. Έχετε συμμορφωθεί με το διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου; Είστε έτοιμος να αποκαλύψετε τα περιουσιακά σας στοιχεία; Στο παρελθόν, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είχατε πει ότι είστε έτοιμος για κάθε είδους έλεγχο.
Ο σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις είναι απόλυτος. Ό,τι υποχρεωθώ βάσει τελεσίδικων αποφάσεων να πράξω, φυσικά και θα το κάνω. Για να μη δημιουργούνται όμως λανθασμένα εντυπώσεις διά των ερωτήσεων πρέπει να γνωρίζετε ότι το πόθεν έσχες μου και όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία δηλώνονται κάθε χρόνο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είναι γνωστά.

–Σας αιφνιδίασε η έκδοση των διαταγμάτων; Πώς θα κινηθείτε στο εξής, σε νομικό επίπεδο;
Η ερώτησή σας αν με αιφνιδίασε η έκδοση των διαταγμάτων έχει προφανή απάντηση: Όλα αυτά που γίνονται είναι γνωστά από μακρού και μάλιστα σε τηλεοπτική μου συνέντευξη στην Κύπρο έχω αποκαλύψει ότι έχω στείλει και σχετική επιστολή στην τότε Διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας για τις αγωγές εδώ και τρεις μήνες! Σε νομικό επίπεδο προφανώς θα κινηθώ ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου ως εναγόμενος αλλά και ως ενάγων σε όλες τις σχετικές διαδικασίες.

–Υποστηρίζετε με συνέπεια ότι στο διάστημα που έχετε αποχωρήσει από τη διοίκηση της Λαϊκής δεν έχει αποκαλυφθεί εναντίον σας κανέναν στοιχείο δόλου ή προσωπικού οφέλους. Επιμένετε στη θέση ότι ως τραπεζίτης κινηθήκατε στα πλαίσια της συνήθους τραπεζικής πρακτικής;
Συνεχίζω να υποστηρίζω ακριβώς τα ίδια. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο δόλου ή προσωπικού οφέλους. Άσκησα τα καθήκοντά μου υπό την ιδιότητα του εκτελεστικού αντιπροέδρου και από το 2010 υπό την ιδιότητα του μη εκτελεστικού προέδρου στα πλαίσια της συνήθους τραπεζικής πρακτικής. Μάλιστα, παρά την τεράστια κρίση των τελευταίων ετών, εάν οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παρανομούσαν εις βάρος της Λαϊκής, η Λαϊκή θα ήταν σήμερα ζωντανή και με ιδιωτικό χαρακτήρα. Αν δε το 2009 με είχαν αφήσει να μεταφέρω την έδρα της Τράπεζας στην Ελλάδα, σήμερα η Λαϊκή θα ήταν στην ίδια κατάσταση με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

–Έχετε κινηθεί και εσείς εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημίωση για τις απώλειες που ισχυρίζεστε ότι είχατε από την επένδυσή σας στη Λαϊκή. Κινήστε προληπτικά; Επιδιώκετε κάποιο συμβιβασμό;
Εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κινηθεί η MIG και πιθανόν θα κινηθούν και άλλοι μέτοχοι, όπως και εγώ. Η προσφυγή έχει γίνει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο βάσει της νομοθεσίας περί προστασίας επενδύσεων και πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή, διότι η Τράπεζα καταστράφηκε και οι μέτοχοι χάσαμε τα χρήματά μας από παράνομες πράξεις και παραλείψεις εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η διαδικασία των αγωγών στην Κύπρο είναι αμυντική, διότι η κρατική Λαϊκή θέλει να ισχυρισθεί ότι η Τράπεζα καταστράφηκε από πράξεις και παραλείψεις Διοικητικών Συμβούλων. Όμως ο λόγος που ο Νόμος για την προστασία επενδύσεων παραπέμπει την επίλυση των διαφορών σε Διεθνή Διαιτησία είναι ακριβώς για να κρίνονται όλα τα πραγματικά περιστατικά έξω από τη δικαιοδοσία των συμβεβλημένων κρατών, εν προκειμένω της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι δύο διαδικασίες είναι ανεξάρτητες και δεν υφίσταται θέμα συμβιβασμού, απλώς εάν οι αποφάσεις είναι αντιφατικές η οποιαδήποτε απόφαση των Κυπριακών Δικαστηρίων θα κριθεί και εξ αυτού του λόγου από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

–Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να λάβετε κλήση για κατάθεση από την Ερευνητική Επιτροπή. Θα έρθετε στην Κύπρο;
Έχω ήδη αποστείλει επιστολή όπου έθεσα ερευνητέα θέματα και δήλωσα τη διάθεσή μου να συνεργασθώ. Βεβαίως δημιουργείται η απορία για τα θέματα της έρευνας, αφού η κατάθεση αγωγής στην περίπτωση της Λαϊκής φαίνεται να απαξιώνει το κύρος της σχετικής διαδικασίας.

–Έχετε μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για το διαπλεκόμενο κυπριακό κατεστημένο, στο οποίο και αποδίδετε την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Γιατί δεν κινηθήκατε έγκαιρα προληπτικά;
Προσπάθησα το 2009 να μεταφέρω την έδρα της Τράπεζας στην Ελλάδα, αλλά δεν με άφησαν. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο παρά να γίνω κι εγώ διαπλεκόμενος, κάτι που διαχρονικά αρνούμαι να το κάνω και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και αυτή η απόφασή μου έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και δυσφήμιση. Εσείς, όμως ως χώρα κινείσθε έγκαιρα και προληπτικά, ή έστω κατασταλτικά; Γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τι δάνεια έχουν πάρει από ποιες τράπεζες, ποιοι πολιτικοί και με τι όρους; Γιατί δεν έχουν γίνει γνωστά ποια δάνεια διαγράφηκαν υπέρ ποιων δανειοληπτών; Γιατί όπως κυκλοφορούν δάνεια στην Ελλάδα με ονόματα επιχειρηματιών κ.λπ. δεν κυκλοφορούν και τα δάνεια στην Κύπρο με τα αντίστοιχα ονόματα; Και πώς είναι δυνατόν σε δύο Τράπεζες με παρεμφερή προβλήματα και κεφαλαιακές ανάγκες στη μία να έχουν δήθεν γίνει τόσα σκάνδαλα, ενώ η άλλη είχε περίπου τα ίδια αποτελέσματα χωρίς σκάνδαλα;

Σαρρής και κρατική διοίκηση κατέστρεψαν τη Λαϊκή
–Στη ζωή τα περισσότερα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Η Τρόικα στοχοποίησε το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου, αλλά τα πράγματα θα είχαν άλλη πορεία αν η Λαϊκή δεν είχε καταστεί αφερέγγυα. Εσείς επιρρίπτετε τη βασική ευθύνη στις διοικήσεις που ανέλαβαν μετά τον Νοέμβριο του 2011. Η Τράπεζα, όμως, δεν ιδρύθηκε πριν από 19 μήνες. Δεν έγιναν λάθη από τη δική σας διοίκηση;
Η ευθύνη για την καταστροφή της Λαϊκής ανήκει εξ ολοκλήρου στον υποδειχθέντα από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Σαρρή και στην κρατική Διοίκηση που διορίσθηκε, εν συνεχεία, από την κυβέρνηση, καθώς και σε λανθασμένες πράξεις και παραλείψεις της Κεντρικής Τράπεζας και αρκετών πολιτικών. Προφανώς και οι παλαιότερες Διοικήσεις έκαναν λάθη, όμως τα λάθη αυτά δεν προκάλεσαν την καταστροφή της Τράπεζας. Η Τράπεζα καταστράφηκε 19 μήνες αφότου φύγαμε, αφού μεσολάβησε μια σειρά γεγονότων που μέχρι στιγμής καμία Αρχή δεν δείχνει διάθεση να ερευνήσει.

–Θα επιμένω στο ζήτημα της κατάστασης της τράπεζας το Νοέμβριο του 2011. Το γεγονός ότι είχε λάβει ELA δεν συνιστά δείγμα αδυναμίας; Οι άλλες τράπεζες δεν χρειάστηκαν ELA. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσατε να αντλήσετε ρευστότητα με άλλο τρόπο. Χωρίς το ELA, που δίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τιμωρητικό επιτόκιο, η τράπεζα απλώς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Το ELA που υπήρχε τον Νοέμβριο του 2011 ήταν μικρό, αλλά και αυτό θα το είχαμε αποφύγει, εάν δεν είχε γίνει μια επίθεση παράνομης συκοφαντίας με ευθύνη κρατικών λειτουργών που είχε σαν αποτέλεσμα μείωση καταθέσεων προς όφελος της Τράπεζας Κύπρου που ήταν στην ίδια, αν όχι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς. Όμως σε κάθε περίπτωση το ELA από μόνο του δεν είναι πρόβλημα και είναι προσωρινό σε μια ορθώς λειτουργούσα αγορά. Στην Ελλάδα κάποια στιγμή έφθασε περίπου στα 100 δισ. και μετά κατέβηκε στα 30 από Διοικήσεις που ενεργούσαν σωστά, ενώ το πολιτικό περιβάλλον και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τις υποστήριζε. Στην Κύπρο, που όλα ήταν αντίθετα, το ELA που αφήσαμε εμείς, στην συνέχεια τριπλασιάσθηκε!

Εσφαλμένη η έκθεση εσωτερικού ελέγχου

–Αμφισβητείτε την έκθεση εσωτερικού ελέγχου, που παρουσίασε η «Κ» την περασμένη εβδομάδα;
Ως προς την Έκθεση εσωτερικού ελέγχου που παρουσιάσατε την περασμένη εβδομάδα, πέραν του ότι προφανώς την αμφισβητώ, διότι είναι πλήρης ανακριβειών, παραλείψεων και εσφαλμένων συμπερασμάτων, θεωρώ ότι είναι αντιδεοντολογική η δημοσίευση τμημάτων μιας αγωγής που δεόντως θα απαντηθεί από τους εναγόμενους στο Δικαστήριο και όχι στις εφημερίδες. Ως δικηγόρος εδώ και πολλά χρόνια, γνωρίζω ότι εάν ένας ενάγων ή εναγόμενος διαρρέει τμήματα των ισχυρισμών του στα media και θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις, μάλλον ανησυχεί για την εκτίμηση αυτών των ισχυρισμών από τα Δικαστήρια.

Εγώ δεν πρόκειται να παίξω αυτό το παιχνίδι, να κάνουμε δηλαδή και μια παράλληλη δίκη μέσω των media, νομίζω δε ότι αυτή η συμπεριφορά της ενάγουσας θα προσληφθεί αρνητικά από το Δικαστήριο.

–Προκύπτουν, όμως, ορισμένα εύλογα ερωτήματα. Καταρχάς ποια είναι η σχέση σας με την IRF Investment; Δεν θεωρείτε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων όταν ο πρόεδρος της επιτροπής χορηγήσεων μιας τράπεζας εγκρίνει δανεισμό σε επιχείρηση με την οποία συνδέεται για να αγοραστούν μετοχές της Τράπεζας;
Τα γεγονότα δεν έχουν συμβεί έτσι, όμως όπως προείπα οι απαντήσεις θα δοθούν στα Δικαστήρια που είναι πλέον αρμόδια, και όχι στα media.

-Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της έκθεσης, η χρηματοδότηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της MIG δεν ήταν μια ενέργεια υψηλού ρίσκου για την τράπεζα; Εκτέθηκε σε αυξημένο κίνδυνο αγοράς. Στον χρόνο που έγινε η αύξηση η οικονομία κινούνταν ανοδικά, αλλά ως Τράπεζα δεν οφείλατε να σταθμίσετε τη χειρότερη εξέλιξη, λαμβάνοντας ισχυρές εξασφαλίσεις;
Επαναλαμβάνω την απάντηση που σας έδωσα στην προηγούμενη ερώτηση.

–Από την έκθεση προκύπτει –επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό– χαλαρότητα στο δανεισμό του Alter ή των επιχειρήσεων του κ. Πηλαδάκη. Αναφέρω τις εν λόγω περιπτώσεις, γιατί είναι γνωστές στην κοινή γνώμη. Αντικειμενικά, αν ήσασταν ένας τρίτος παρατηρητής και βλέπατε τα πράγματα από έξω, δεν θα είχατε εύλογες απορίες για τη διαχείριση κινδύνων και την πολιτική χορηγήσεων;
Όπως προείπα η έκθεση στην οποία αναφέρεσθε είναι απορριπτέα, δέχομαι όμως ότι από την παράνομη διαρροή και δημοσίευσή της δημιουργούνται εύλογες απορίες ενός τρίτου παρατηρητή. Δυστυχώς, εφόσον υπάρχουν πλέον δικαστικές διαδικασίες οι απαντήσεις θα δοθούν εκεί. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ζητήσω από τον «τρίτο παρατηρητή» να έχει λίγη υπομονή και η αλήθεια τελικά θα λάμψει.

Να ερευνηθεί πλήρως η υπόθεση Μιλόσεβιτς

–Σε τηλεοπτική σας εμφάνιση, στο Sigma, αφήσατε υπονοούμενα για τον χειρισμό της υπόθεσης Μιλόσεβιτς. Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή προς το εσωτερικό. Γιατί δεν ενημερώσατε άμεσα τις αρχές και πολύ περισσότερο τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη για όσα έχουν περιέλθει εις γνώση σας;
Ό,τι έχω να πω για την υπόθεση Μιλόσεβιτς το έχω ήδη πει αρμοδίως. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η υπόθεση, εάν ερευνηθεί πλήρως, θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για τις πράξεις και τη διάρθρωση του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου στην Κύπρο που είναι και υπεύθυνο για την καταστροφή των Τραπεζών και της οικονομίας.

Εάν, όμως, η Ερευνητική Επιτροπή έχει αντίθετη άποψη, από εμένα θα είναι σεβαστή. Ξέρετε, δεν αναζητώ εγώ την αλήθεια για το τι έχει συμβεί στην Κύπρο. Εγώ τη γνωρίζω. Ο κυπριακός λαός αναζητά την αλήθεια και θέλει να τη μάθει. Και όσο γίνονται παρανόμως σκληρές δυσφημιστικές επιθέσεις εναντίον των «κακών Ελλήνων» τόσο προφανές είναι ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού ώστε το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Κύπρου να βγει αλώβητο άλλη μία φορά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» έκδοση Κύπρου, στις 9 Ιουνίου 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.