Τι φοβούνται οι επιχειρηματίες της Κύπρου

Ο κύκλος των καθιερωμένων ετήσιων γενικών συνελεύσεων των κυπριακών εισηγμένων εταιρειών  και οι ανακοινώσεις για προειδοποιήσεις αποτελεσμάτων αποκαλύπτουν τις σκέψεις, αλλά και τις αγωνίες της επιχειρηματικής κοινότητας για τις δυσκολίες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και την αβεβαιότητα για το αύριο. Ταυτόχρονα αποκαλύπτονται και οι ζημιές από την εφαρμογή του Μνημονίου και ειδικότερα από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία υπέστη σοκ. Ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Χονδρικού και λιανικού εμπορίου και επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 μειώθηκε κατά 12,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο τρίμηνο και 26,3% σε ετήσια βάση.
Ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Χονδρικού Εμπορίου εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 μειώθηκε κατά 14,9% σε σύγκριση με το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012 και 14,6% σε ετήσια βάση.
Οι εταιρείες

Ο Νίκος Σιακόλας, κατά την διάρκεια των ετήσιων γενικών συνελεύσεων των εταιρειών, CTC, Ermes Department Stores και Woolworth Properties κατέθεσε πέντε εισηγήσεις – προτάσεις προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των αναπτυξιακών προοπτικών. Ειδικότερα, ζήτησε

-Κατάργηση η αναστολή της πρόνοιας για υποχρεωτική καταβολή μερισμάτων από κέρδη που δημιουργούνται και δεν διανέμονται εντός δύο ετών, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

-Σε περιπτώσεις απόρριψης πολεοδομικής άδειας και παραπομπής στο συμβούλιο μελέτης παρεκκλίσεων να υπάρχει πρώτα η δυνατότητα, παραπομπής στην αρμόδια υπουργική Επιτροπή.

-Να το δικαίωμα στους ιδιώτες να εισακουστούν ενώπιον της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής όταν η πολεοδομική άδεια που υποβάλλουν απορρίπτεται από τον διευθυντή του τμήματος περιβάλλοντος.

-Τροποποίηση της νομοθεσία που αφορά περιπτώσεις συνιδιόκτητης γης, ώστε όταν συμφωνεί το 80% των ιδιοκτητών να προχωρά ο διαχωρισμός τεμαχιών γης.

-Επέκταση του τουριστικού ωραρίου και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Kythreotis, Πέτρος Κ. Κυθραιώτης, περιέγραψε μια δύσκολη πραγματικότητα και άσκησε κριτική για το γεγονός ότι ενώ η χώρα ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη τον περσινό Ιούνιο, δεν ελήφθησαν άμεσα «μέτρα ανακοπής της πορείας προς την ερήμωση στην οποία μας οδήγησαν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της Μνημονιακής Συμφωνίας με την Τρόικα».

Οι προβλέψεις για το 2013 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, προσθέτει ο κ.  Κυθραιώτης.

«Οι ώρες είναι δύσκολες, και το Κράτος οφείλει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της Οικονομίας, χωρίς ημίμετρα και ατολμία. Ήλθε η ώρα, να ελαττωθεί το κόστος των δαπανών συντήρησης της Δημόσιας Υπηρεσίας και να παύση η προστασία και διαφύλαξη του κατεστημένου του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα με τα δυσανάλογα προς τον ιδιωτικό τομέα μισθολογικά και άλλα ωφελήματα. Ήλθε η ώρα», αναφέρει, «που η συντήρηση των προβλημάτων, όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές και οι άνευ αντικειμένου ύπαρξης δημόσιοι οργανισμοί, με την πεπλανημένη αντίληψη ότι έτσι προστατεύονται τα συμφέροντα του Κράτους ή ασκείται κοινωνική πολιτική, δεν μπορεί να συνεχίσει. Η ώρα ήταν χθες, που επί τέλους πρέπει να παύσουμε να είμαστε μια κοινωνία ρουσφετιού, αναξιοκρατίας και εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων. Είναι η ώρα που όσα προβλέπονται από το μνημόνιο πρέπει να γίνουν πράξη, διότι όλοι γνωρίζουμε ή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ελπίδα σωτηρίας Είναι η ώρα που με θάρρος πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους, ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε κόστος», σημείωσε. «Αν όλα αυτά δεν γίνουν, το όνειρο μας, για αλλαγή και ευημερία είναι απατηλό, και τότε, μόνο τους εαυτούς μας πρέπει να κατηγορούμε για την αναπόφευκτη πλήρη κατάρρευση», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Lordos Hotels, Τάκης Κυριακίδης, ανέφερε, απευθυνόμενος τους μετόχους της εταιρείας ότι «μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το μεγάλο κακό, αλλά δεν τα καταφέραμε. Τώρα πρέπει να δούμε μπροστά. Η πιστή εφαρμογή του μνημονίου είναι μονόδρομος αλλά ίσως και να μην είναι αρκετή και να πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο στον τομέα της μείωσης των εξόδων, για να υπάρχει μαξιλάρι σε περίπτωση που δεν καλύψουμε τα προβλεπόμενα έσοδα. Μονόδρομος είναι και η παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη, σοβαρότατη οικονομική κρίση. Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό και η μισή Κύπρος υπό κατοχή. Η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη (ΑΟΖ) προσφέρει προσδοκίες αλλά δημιουργεί και κινδύνους.
Ο Κωστάκης Λοϊζου της Louis υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε να συνέλθουμε άμεσα από την κατάσταση σοκ στην οποία όλοι περιήλθαμε και έχουμε χρέος να ανασυνταχθούμε και να δουλέψουμε σκληρά και με ενότητα για να αναστήσουμε την Κύπρο μας. Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες, δυσκολότερες από αυτές που ζούμε σήμερα τόσο για την οικονομία  όσο και το εθνικό μας πρόβλημα» και ζήτησε συντονισμένη προσπάθεια για την ανασύνταξη του τουρισμού.

 

Αβεβαιότητα

Η Jupiter Portofolio Invesment σημειώνει ότι οποιεσδήποτε προβλέψεις για το 2013 δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα καθότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο, κατάσταση που επηρεάζει την αξία των μετοχών των κυπριακών τραπεζών και ομολόγων στις οποίες η εταιρεία έχει επενδύσει, αλλά και την πορεία των ακινήτων.

Η Phil. Andreou σημειώνει ότι λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για την πορεία της εταιρείας. Τα αποτελέσματα της πρώτης εξαμηνίας αναμένεται να παρουσιαστούν μειωμένα.

Η Apollo Investment έκανε γνωστό ότι θα παρουσιάσει αυξημένη ζημία το πρώτο εξάμηνο, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012, λόγω απομείωσης των ταμειακών διαθεσίμων, ως συνέπεια της εξυγίανσης της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στα αποτέλεσμα των Δήμητρα Επενδυτική, CyVenture Capital, Actibond Growth Fund, sfs Group, Top Kinisis, Harvest Capital, Φιλοκτηματική, Laiki Capital, Athienitis, Ellinas Finance.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (έκδοση Κύπρου) στις 7 Ιουλίου 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.