Τα τρία ορόσημα για την Κύπρου και ο ρόλος της Κεντρικής Tράπεζας

Η σύγκλιση γενικής συνέλευσης, η εκλογή νέας διοίκησης και η οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης αποτελούν τα τρία νέα ορόσημα για την Τράπεζα Κύπρου. Το πρώτο αποτελεί και το πιο εύκολο κομμάτι των εξελίξεων, ενώ τα άλλα δύο έχουν δημιουργήσει εστίες έντασης μεταξύ κομμάτων, κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας. Η διαδικασία του bail in έχει δημιουργήσει μια ιδιόμορφη κατάσταση, η διαχείριση της οποίας κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Στις 10 Σεπτεμβρίου οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου (πρόκειται για περίπου 22.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, που αποτελούν τους ανασφάλιστους καταθέτες που είδαν τα χρήματά τους να μετατρέπονται σε μετοχές) θα κληθούν να εκλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο. Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων για εκλογή στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
IMG_20130327_115417

Ρόλο κλειδί έχει η «κακή» Λαϊκή Τράπεζα, η οποία ως αντιστάθμισμα για τα αυξημένα στοιχεία ενεργητικού που δόθηκαν στην «καλή» Λαϊκή για να συγχωνευτεί με την Τράπεζα Κύπρου έλαβε το 18% των μετοχών του νέου σχήματος. Οι υπόλοιποι μέτοχοι έχουν ποσοστό κάτω του 5%.

Ο «κυρίαρχος»

Σε αυτές τις συνθήκες η «κακή» Λαϊκή αποτελεί τον κυρίαρχο του παιχνιδιού, καθώς μπορεί να εκλέξει διοίκηση. Εδώ έχουν εγερθεί διάφορα ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς η «κακή» Λαϊκή, μέχρι την εκκαθάρισή της, διοικείται από Ειδική Διαχειρίστρια, η οποία έχει οριστεί από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος λειτουργεί ως Αρχή Εξυγίανσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι Αρχή Εξυγίανσης είναι ο διοικητής και όχι η Κεντρική Τράπεζα.

Το προφανές ζήτημα που τίθεται είναι το ηθικό. Ο επόπτης θα είναι και εποπτευόμενος; Πίσω, όμως, από αυτό το εύλογο ζήτημα βρίσκεται και η ουσία: ποιος θα ελέγχει το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί άμεσα να αποφασίσει επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης;

Το σχέδιο, που πρέπει να παραδοθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει και σενάριο διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε δύο νέες οντότητες. Η μία θα είναι καθαρά εμπορική και η δεύτερη επενδυτική – κτηματική. Στην τελευταία θα μεταφερθούν όλες οι μεγάλες εταιρικές δανειοδοτήσεις (ως επί το πλείστον σε επιχειρήσεις ανάπτυξης γης) και μέρος του ELA μαζί με καταθέσεις.

Ο διαχωρισμός, που σε πρώτη φάση δεν έχει απορριφθεί από την τρόικα, η οποία ζήτησε αναλυτική μελέτη, έχει ως στόχο να μπει ένας φραγμός στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συνακόλουθα στην ανάγκη για νέες μεγάλες προβλέψεις και νέες ζημίες. Τελικός στόχος είναι να διαφυλαχτεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου.

Η Κεντρική Τράπεζα

Η στάση της Κεντρικής Τράπεζας είναι διαλλακτική και αναγνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε την περασμένη εβδομάδα σειρά επαφών με τα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν τους ξένους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 12% των μετοχών ανήκει αθροιστικά σε Ρώσους και Ουκρανούς μεγαλοκαταθέτες που «κουρεύτηκαν», οι οποίοι εκπροσωπούνται από πέντε μεγάλα δικηγορικά γραφεία – Αναστασιάδη, Βασιλειάδη, Νεοκλέους, Σκορδή, Παπαπέτρου. Το 29% ανήκει σε Κυπρίους, ενώ το υπόλοιπο 41% ανήκει επίσης σε ξένους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, με τη διασπορά να είναι μεγάλη.

Επαφές έγιναν και με τους εκπροσώπους των ανασφάλιστων καταθετών της «κακής» Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι αρχικά ζητούσαν να τους διανεμηθεί το 18% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, ενώ τώρα συζητούν τρόπο εκπροσώπησής τους στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Ενα από τα σχέδια που εξετάζεται είναι να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο διαχείρισης της «κακής» Λαϊκής Τράπεζας, στο οποίο θα μετέχουν και οι πιστωτές της τράπεζας.

Οι επαφές του κ. Δημητριάδη με εκπροσώπους καταθετών και μετόχων θα επαναληφθούν στις 20 Αυγούστου.

Η πλευρά της κυβέρνησης θέλει να δει τους καταθέτες της Λαϊκής να έχουν λόγο και ρόλο στη διαχείριση του 18% της Τράπεζας Κύπρου, ενώ παρασκηνιακά γίνονται διεργασίες για σύγκλιση έκτακτη ολομέλειας της Βουλής πριν από το τέλος Αυγούστου.

Ο στόχος είναι να τροποποιηθεί ο νομός περί εξυγίανσης των τραπεζών και να περιοριστούν οι εξουσίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας…

Το κείμενο είναι του Γιάννη Σεϊτανίδη, seitanid@gmail.com, @seitanidis

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 18 Αυγούστου 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.