Αρνητικές οι εκτιμήσεις των Κύπριων κατασκευαστών

Νέα επιδείνωση παρουσίασε τον Ιούνιο το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα των κατασκευών, λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι  εκτιμήσεις των επιχειρήσεων τον Ιούνιο για τα υπό εξέλιξη έργα (current overall order books) παρουσιάζονται πιο αρνητικές. Στα ίδια περίπου επίπεδα με το Μάιο παραμένουν οι αξιολογήσεις τους για την οικοδομική δραστηριότητα το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και οι προσδοκίες τους για την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες. Λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα δήλωσαν ότι προτίθενται να μειώσουν τις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Η πορεία του κλάδου παρέμεινε αρνητική παρά το γεγονός ότι το γενικό οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να  αυξάνεται κατά 1,9 μονάδες σε σύγκριση με το Μάιο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο. Η καλυτέρευση στους δύο αυτούς τομείς προέρχεται από τις  λιγότερο αρνητικές αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση και τη ζήτηση/πωλήσεις των επιχειρήσεων  το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και από τις λιγότερο αρνητικές προσδοκίες για τη ζήτηση/πωλήσεις τους επόμενους τρεις μήνες.

Αντίθετα, το οικονομικό κλίμα στις κατασκευές και στους καταναλωτές παρουσίασε  επιδείνωση, ενώ το κλίμα στη μεταποίηση παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Μαΐου.

Αν και ο ΔΟΣ καταγράφει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξηση, μετά τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή που σημειώθηκε τον Απρίλιο, εξαιτίας των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων  και των καταναλωτών για τις πλείστες πτυχές παραμένουν ιδιαίτερα δυσμενείς. Ως εκ τούτου, ο ΔΟΣ συνεχίζει  να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προδιαγράφοντας επιδείνωση της ύφεσης. Κατά τους τελευταίους μήνες ο ΔΟΣ της Κύπρου καταγράφει τις χαμηλότερες τιμές από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζοντας τη μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία.

Βουτιά στις πωλήσεις

Η αίσθηση των κατασκευαστικών επιχειρήσεων για χειρότερες ημέρες επιβεβαιώνεται και από τη νέα μείωση, ύψους 51% στις πωλήσεις ακινήτων τον Ιούνιο. Η μείωση αφορά όλη την Κύπρο συμπεριλαμβανομένης και της επαρχίας Πάφου, η οποία είχε διαγράψει μια ιδιαίτερα θετική πορεία τους προηγούμενους μήνες, λόγω της ζήτησης από κινέζους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινεζική αγορά κινούνταν θετικά από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και τον Απρίλιο του 2013.
Ειδικότερα, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατεθεί στο Κτηματολόγιο τον Ιούνιο ανήλθαν σε 267 τεμάχια έναντι 543 τον Ιούνιο του 2012, μείωση 51%. Το Μάιο, η μείωση ήταν στο 75%.

Στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου τα πωλητήρια έγγραφα παρουσίασαν μείωση 52% και ανήλθαν σε 1.779 από 3.710 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε εξαμηνιαία βάση η μεγαλύτερη κάμψη παρατηρείται στη Λευκωσία (-71%) με 291 πωλήσεις από 1.008 πέρσι και στην Αμμόχωστο (-67%) με 112 πωλήσεις από 344 πέρυσι μειώθηκαν φέτος στα 112. Στην Πάφο η μείωση ανέρχεται στο 18% με τις πωλήσεις να φθάνουν τις 632 από 769, ενώ σε Λεμεσό και Λάρνακα οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 55% και 49%, αντίστοιχα.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 7 Ιουλίου 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.