Σχέδιο αντικινήτρων για τα υψηλά επιτόκια

Προσωρινό φρένο στην πρόταση νόμου, που προβλέπει τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, μέσω της παροχής αντικινήτρων προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε γνώμη που εξεδόθη σχετικά με την επιβολή ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος -και υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ζητείται η διενέργεια ολοκληρωμένης αξιολόγησης των επιπτώσεων του προτεινόμενου μέτρου, προκειμένου να  διασφαλισθεί ότι το δημόσιο όφελος που θα προκύψει από την εφαρμογή του θα αντισταθμίσει τις τυχόν δυσμενείς συνέπειές του για τις τράπεζες, τους πελάτες τους και την οικονομία, δεδομένων μάλιστα των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο, κατόπιν και των μέτρων εξυγίανσης που λήφθηκαν πρόσφατα στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Η ΕΚΤ παρατηρεί ότι ο σκοπός του σχεδίου νόμου διαφέρει από αυτόν του τροποποιούμενου νόμου, ο οποίος αρχικά θεσπίσθηκε με σκοπό: α) τη συμβολή στην επίτευξη των βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και β) τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του «Ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» στο πλαίσιο της εξυγίανσης των τραπεζών, ως πτυχή δημοσιονομικού αναχώματος έναντι κινδύνων για το τραπεζικό σύστημα.

Η γνώμη κλείνει με την επισήμανση ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν συστήματα επιβολής εισφορών και φόρων επί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς διασφάλιση της ισότιμης κατανομής των βαρών και προς παροχή κινήτρων για τον έλεγχο του συστημικού κινδύνου».

Στη Βουλή
Ο  πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα διενεργήσει μελέτη σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας ότι το μοντέλο των τραπεζών της Κύπρου με ψηλά καταθετικά επιτόκια έχει παρέλθει.

Προειδοποίησε ότι εάν δεν προχωρήσουν οι ίδιες οι τράπεζες στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, θα το πράξει η Βουλή.

«Κατανοούμε», είπε, «ότι στις δύσκολες συνθήκες της οικονομίας, θα πρέπει επιτακτικά να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια, για να δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Τα δεδομένα άλλαξαν και πρέπει να αλλάξει το μοντέλο του τραπεζικού συστήματος».

Πρόσθεσε ότι «παρόλο που βλέπουμε μικρή μείωση καταθετικών επιτοκίων, βλέπουμε παράλληλα αύξηση των δανειστικών επιτοκίων», σημειώνοντας πως «οι τράπεζες παρά ότι μειώνουν τα καταθετικά επιτόκια αυξάνουν δανειστικά, για να αυξάνουν το κέρδος».

Είπε ακόμα πως πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Οικονομικών σέβεται τις επιφυλάξεις του Συνδέσμου Τραπεζών ότι  είναι δύσκολα τα δεδομένα στις τράπεζες, ωστόσο, συμπλήρωσε «δεν μπορεί η Κύπρος να έχει τα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια».

Εξάλλου, η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει η ημερομηνία υπολογισμού των καταθέσεων επί των οποίων θα επιβληθεί το ειδικό τέλος επί των καταθέσεων, όπως είχε συμφωνηθεί με την Τρόικα κατά τις συνομιλίες, για το πρώτο μνημόνιο το φθινόπωρο του 2012.

Η συμφωνία κυβέρνησης – Τρόικας ήταν να αυξηθεί το τέλος από 0,11% σε 0,15%, ωστόσο η απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο επέφερε δραματικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην ανάγκη καθορισμού νέας ημερομηνίας υπολογισμού των καταθέσεων, που θα είναι η 31η Ιουλίου 2013.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα αναμενόμενα έσοδα του κράτους από την επιβολή του τέλους θα είναι μειωμένα από αυτά που προϋπολογίστηκαν, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα να στείλει γραπτώς στοιχεία, για τις απώλειες σε έσοδα για το κράτος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.