Σε σύγχηση το πολιτικό προσωπικό της Κύπρου

Αναμφίβολα ο τρόπος που επέλεξαν οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να παρέχουν οικονομική στήριξη στην Κύπρο ήταν σκληρός. Πρακτικά καταστράφηκε ένα σημαντικό κομμάτι της εγχώριας παραγωγής –οι τράπεζες- και αυτή η καταστροφή επιδεινώνει βραχυπρόθεσμα το οικονομικό περιβάλλον και τα επίπεδα της απασχόλησης.

Τίποτα δεν είναι πλέον ίδιο. Η αλλαγή πάντα ενοχλεί, πολύ περισσότερο όταν γίνεται βίαια, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Η χώρα χρεοκόπησε και ουδείς άλλος ήταν πρόθυμος να παρέχει στήριξη.

Η χρεοκοπία μιας χώρας δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής καταστροφής. Δεν έγινε ένας ισχυρός σεισμός που ισοπέδωσε μια καλοχτισμένη πόλη. Η πόλη, η Κύπρος, ήταν κατασκευασμένη με φθαρμένα υλικά και στο πρώτο ισχυρό ταρακούνημα κατέρρευσε. Τώρα η πόλη  πρέπει να ξαναχτιστεί, αλλά με άλλο τρόπο, με άλλες διαδικασίες και άλλα υλικά.

Δυστυχώς ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού προσωπικού δεν έχει αντιληφθεί τη νέα κατάσταση και πολιτεύεται δίνοντας ανούσιες «μάχες», προκαλεί σύγχυση στους πολίτες και στρέφει την προσοχή από την ουσία: την οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα φέρει πραγματική ανάπτυξη, θα ανοίξει νέες δουλειές και θα παραγάγει νέο πλούτο.Cυprus_flag

Το ενδιαφέρον για την πορεία ανασυγκρότησης του τραπεζικού τομέα είναι εύλογο, πρέπει να υπάρχει, αλλά η εμμονή και η υπερβολική ενασχόληση με τεχνικές λεπτομέρειες δεν βοηθούν. Αν οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής θεωρούν ότι αδικούνται ας προσφύγουν στα δικαστήρια. Πρόκειται για μια αυστηρά ιδιωτική διαφορά. Το ενδιαφέρον των δημόσιων προσώπων πρέπει να εστιάζεται στην αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στην μείωση της ανεργία, ώστε και οι τράπεζες να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους. Αν επαληθευτούν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι και η ύφεση παραταθεί, οι μετοχές των τραπεζών θα εξακολουθούν να είναι άχρηστα χαρτιά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τραπεζικό τομέα θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στην Τρόικα. Μπορεί να ενοχλεί αυτή η παρότρυνση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όσο η Κύπρος βρίσκεται υπό το προστατευτικό μανδύα της Τρόικα και οι κυπριακές αρχές τηρούν τις υποχρεώσεις τους, το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Η Τρόικα μπορεί να μην έχει απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, αλλά κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του.

Εν τέλει, τα πράγματα είναι πιο απλά, παρά την πολυπλοκότητα της όλης κατάστασης.

Κάποιοι εξακολουθούν να ονειρεύονται επιστροφή στις «καλές εποχές» του πρόσφατου παρελθόντος. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Είναι καιρός μετά το τραυματικό σοκ του Μαρτίου να ξεπεραστεί η φάση της άρνησης και να γίνει αποδεκτή η κατάσταση ως έχει, χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και χωρίς καταστροφολογία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.