Ρευστότητα 150 εκατ. ευρώ στην κυπριακή αγορά

Η χρηματοδότηση ενός ειδικού ταμείου στήριξης επιχειρήσεων με 100 εκατ. ευρώ και η παροχή χρηματοδότησης της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας με 50 εκατ. ευρώ, για την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση, αποτελούν τις επόμενες πρωτοβουλίες για την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Πηγή των κεφαλαίων και για τις δύο δράσεις είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Werner Hoyer (αριστερά) υπέγραψε συμφωνία παροχής δανείου προς την  Κυπριακή Δημοκρατία. Θα χρηματοδοτηθούν εργαλεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων (ΓΤΠ)

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Werner Hoyer (αριστερά) υπέγραψε συμφωνία παροχής δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα χρηματοδοτηθούν εργαλεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων. (ΓΤΠ)

Πιο ώριμο είναι το δεύτερο πρόγραμμα –με τα δάνεια μέσω της Κεντρικής Συνεργατικής- καθώς βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την άρση του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί με τις κρατικές εγγυήσεις. Οι τελευταίες δεν πρέπει να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Τελικός στόχος και των δύο προγραμμάτων είναι η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η διοίκηση της ΕΤΕπ, κατά την παρουσία της στη Λευκωσία  (για την υπογραφή δανειακής σύμβασης με το υπουργείο Οικονομικών ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα) εξέφρασε την ετοιμότητα να τρέξει γρήγορα όποιες αποφάσεις ληφθούν για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο επισημάνθηκε ότι πολλά εξαρτώνται από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Η ΕΤΕπ δεν χορηγεί απευθείας δάνεια σε επιχειρήσεις, αλλά ενισχύει τράπεζες, οι οποίες με τραπεζικά κριτήρια επιλέγουν ποιες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτήσουν με τα κεφάλαια που τους χορηγεί η ΕΤΕπ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, υπογράμμισε να επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να ενισχυθεί η δράση της ΕΤΕπ στην Κύπρο.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ στη γρήγορη αναδιάρθρωση των τραπεζών και καλωσορίζουμε τους φιλόδοξους στόχους που τέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών για την αναδιάρθρωση των τραπεζών έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε άμεσους τραπεζικού συνεργάτες, πέραν της συνεργατικής (Κεντρικής) Τράπεζας. Αυτό είναι ένα ζήτημα- κλειδί», είπε.

«Χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει πουθενά στον κόσμο», προσέθεσε.

Τα συγχρηματοδοτούμενα
Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα θα αποτελέσουν τα επόμενα μια από τις κυριότερες πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων. Το δάνειο των 10ο0 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι συμβάσεις για την απορρόφηση των επαναπομείνοντων πόρων του τρέχοντος Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να αυξηθεί η χρηματοδότηση που θα δοθεί στην Κύπρο την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν εντολών του πρόεδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξετάζουν τρόπους ενίσχυσης των κονδυλίων για την Κύπρο. Μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί η επέκταση, έως και το 2015, της ενισχυμένης κοινοτικής συμμετοχής (έως και 95%) στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς της Επιτροπής, το μέτρο αυτό, θα συμβάλλει ώστε να εκταμιευθούν μέσα στο 2014, 20 εκατομμύρια ευρώ για την Κύπρο, από τις πολιτικές συνοχής. Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για νέα χρήματα, αλλά για χρήματα που ήδη είχαν προϋπολογιστεί από την υφιστάμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013), και τα οποία είτε κινδύνευαν να χαθούν, είτε θα εκταμιεύονταν με καθυστέρηση.

Το νέο δάνειο
Το νέο δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ θα επιτρέχει τη συγχρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 1,177 δισ. ευρώ σε τομείς όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης καθώς και την επένδυση σε δεξιότητες και στην καινοτομία. Με το νέο δάνειο, η συνολική χρηματοδοτική στήριξη της ΕΤΕπ προς σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των έργων που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνονται η βελτίωση της λειτουργίας 37 χωματερών στην περιοχή της Πάφου, η ανάπτυξη ενός Δικτύου Πράσινων Σημείων στην Κύπρο, η ανάπτυξη της τεχνολογικής υποδομής του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Κύπρου και η αναζωογόνηση του κέντρου πόλης της Λεμεσού. Το δάνειο συμπληρώνεται με τεχνική βοήθεια για την προετοιμασία έργων, η οποία παρέχεται μέσω της πρωτοβουλίας JASPERS.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα η Καθημερινή Κύπρου στις 2 Ιουνίου 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.