Μακρά περίοδος πιέσεων στην κυπριακή κτηματαγορά

Είμαστε πλησίον του χαμηλότερου σημείου όσο αφορά την οικονομική κρίση, αλλά το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας θα έχει επιπτώσεις στη ζήτηση και τις αξίες των ακινήτων για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστο, τονίζει σε ανάλυσή της η Leaf Research, η κυπριακή εταιρεία συμβούλων και ερευνών, εξειδικευμένη σε ζητήματα ακίνητης περιουσίας.

Σε σχέση με το 2008, αναμένεται ότι η συνολική μείωση στις αξίες των ακινήτων ως το χαμηλότερο τους σημείο θα είναι: 45-55% στα εμπορικά ακίνητα, 40-50% στα οικιστικά ακίνητα, και 60-70% στην αξία της γης.

«Το χαμηλότερο σημείο στις τιμές στο σύνολο της κτηματαγοράς αναμένεται να είναι το 2015/2016», εξηγεί ο επικεφαλής της Leaf Research, Παύλος Λοϊζου.
Οι προβλέψεις
Η εκτίμηση της Leaf Research είναι ότι τα ακίνητα παραμένουν υπερ-τιμολογημένα και οι τιμές τους είναι εκτός της αγοραστικής δύναμης της εγχώριας αγοράς (νοικοκυριών και επιχειρήσεων).

Με βάση της προβλέψεις:

-Οι τιμές σε περιοχές δεύτερης επιλογής και η τιμή της γης θα μειωθούν περαιτέρω και θα αργήσουν να ανακάμψουν. Η ζήτηση για ακίνητα σε κεντρικές περιοχές θα μειωθεί, αλλά η μείωση στις τιμές θα είναι σε μικρότερο επίπεδο.
-Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα βρεθούν κάτω από επιπρόσθετη πίεση λόγω των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και θα αναγκαστούν να διαχειριστούν τα ακίνητα τα οποία έχουν ως εγγύηση ή να τα διοχετεύσουν στην αγορά (αυξάνοντας την πίεση στις τιμές).
-Η αγορά ακινήτων πολυτελείας θα συνεχίσει να κινείται στα ίδια υψηλά επίπεδα, όσο η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται.
-Υπάρχει αυξημένη διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων, των ζητούμενων τιμών και των τιμών συναλλαγής, η οποία προκύπτει από το ότι οι εκτιμητές βασίζονται σε ολοκληρωμένες συναλλαγές (που δεν υπάρχουν ή είναι από προηγούμενα χρόνια) ενώ η αγορά κινείτε καθοδικά.

Ανά επαρχεία

Ο όγκος συναλλαγών σε όλες τις επαρχίες παραμένει στο ίδιο, χαμηλό, επίπεδο, με μειώσεις στη Λευκωσία και Λεμεσό, κυρίως από τη εγχώρια ζήτηση, δηλαδή τους ντόπιους αγοραστές. Οι δύο αυτές αγορές βασίζονται σε σημαντικό βαθμός σε ντόπιους και αυτό δείχνει, κατά την ανάλυση της Leaf Research, ότι βρισκόμαστε στην αρχή σημαντικότερων μειώσεων στις αξίες.
Μέχρι σήμερα –όπως δείχνουν και τα διαγράμματα- στη Λευκωσία παρατηρείται σημαντική μείωση στον όγκο συναλλαγών από ντόπιους και όμοια μείωση στις τιμές. Στη Λεμεσό έχουμε μείωση στον όγκο συναλλαγών από ντόπιους και όμοια μείωση στις τιμές. Στη Λάρνακα υπάρχει σταθερή ζήτηση με τις τιμές να μειώνονται σταδιακά, ενώ στην Πάφο παρατηρούνται διακυμάνσεις στον όγκο συναλλαγών, χωρίς όμως η αγορά να έχει αποκτήσει κάποια κατεύθυνση. Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί – προς το παρόν.

Στην Αμμόχωστο παρατηρούνται επίσης διακυμάνσεις στον όγκο συναλλαγών, χωρίς επίσης η αγορά να έχει αποκτήσει κάποια κατεύθυνση. Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί – προς το παρόν – αλλά υπάρχει σημαντική μείωση από ντόπιους αγοραστές.

 

Δευτερεύουσες περιοχές και Γη
Η ζήτηση έχει περιοριστεί σε κεντρικές περιοχές και σε ακίνητα για άμεση χρήση, γεγονός που επηρεάζει την κατάσταση σε δευτερεύουσες περιοχές.
Οι τιμές έχουν μειωθεί ήδη κατά 20% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, αλλά η μείωση σε ακίνητα σε δευτερεύοντες περιοχές είναι σημαντικά μεγαλύτερη (30-50%).
Επιπρόσθετα η μείωση στις τιμές του τελικού προϊόντος, δηλαδή των διαμερισμάτων, γραφείων κτλ, οδηγεί σε μείωση και στην αξία της γης, λόγω του ότι η αξία της γης αποτελεί αποτέλεσμα της τιμής πώλησης του «προϊόντος» (ακινήτων) που αναπτύσσονται ή μπορούν να αναπτυχθούν πάνω της. Αφού η τιμή των ακινήτων θα μειώνεται, τότε η αξία της γης θα μειωθεί περισσότερο για να αντικατοπτρίσει τόσο αυτή την μείωση αλλά και το αυξημένο ρίσκο του επενδυτή/ developer.

Info:

Η Leaf Research είναι εξειδικευμένοι σύμβουλοι ακίνητης περιουσίας, που παρέχουν έρευνες αγοράς ακινήτων, οικονομική μοντελοποίηση και στρατηγική ανάλυση, εκτιμήσεις και μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας. Υλοποιούμε μελέτες στους τομείς του τουρισμού και αναψυχής, της υγείας και ευεξίας, στον τομέα της εκπαίδευσης, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε ιδιώτες σχετικά με τα ακίνητα ή την αναδιάρθρωση των δανείων τους.

§Η Leaf Research έχει ένα εκτενές δίκτυο συνεργατών οι οποίοι παρέχουν γνώσεις και εμπειρία μέσω των εξειδικευμένων υπηρεσιών τους.

Η Leaf Research είναι εξειδικευμένοι σύμβουλοι ακίνητης περιουσίας, που παρέχουν έρευνες αγοράς ακινήτων, οικονομική μοντελοποίηση και στρατηγική ανάλυση, εκτιμήσεις και μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας. Υλοποιούμε μελέτες στους τομείς του τουρισμού και αναψυχής, της υγείας και ευεξίας, στον τομέα της εκπαίδευσης, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε ιδιώτες σχετικά με τα ακίνητα ή την αναδιάρθρωση των δανείων τους.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (έκδοση Κύπρου) στις 3 Μαρτίου 2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.