Κύπρος: Ελάχιστος φόρος 75 ευρώ σε όλα τα ακίνητα

Ελάχιστο τέλος 75 ευρώ ανα ιδιοκτήτη ακινήτου προβλέπει  το ψηφισθέν μνημονιακό νομοσχέδιο για την ακίνητη ιδιοκτησία. Η φορολόγηση θα αυξάνεται ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Το νομοσχέδιο, που αποτελεί προαπαιτούμενου για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από την Τρόικα,  πρόκειται να αποδώσει για το 2013 πρόσθετα έσοδα για το κράτος ύψους τουλάχιστον 75 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής εντάσσεται τροπολογία με την οποία η πρόσθετη επιβάρυνση την οποία θα υποχρεούνται να καταβάλλουν πέραν των τόκων υπερημερίας και των άλλων υφιστάμενων επιβαρύνσεων από 20% να μειωθεί στο 10%.
Με άλλη τροπολογία παρέχεται 10% έκπτωση σε όσους πληρώσουν το φόρο 30 ημερολογιακές μέρες πριν την ημερομηνία που εκπνέει η προθεσμία. Οι τροπολογίες είχαν γίνει δεκτές από την Τρόικα.


Αντιδράσεις
Έντονες ενστάσεις και επιφυλάξεις τόσο για τη διαδικασία όσο και για το περιεχόμενο των νέων προτάσεων για επιβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, διατύπωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ). Οι ενστάσεις και επιφυλάξεις του ΚΣΙΑ επικεντρώνονται στα εξής  σημαντικά θέματα:

1ον Αντί να γίνει μια σφαιρική ανάλυση όλων των δεδομένων και να επιδιωχθεί μια απλοποίηση του συστήματος φορολόγησης των ακινήτων (που άλλωστε προνοείται και στο Μνημόνιο) φαίνεται ότι για ακόμα μια φορά προχωρούμε σε μπαλωματικές λύσεις.  Η εισήγηση για ένα ενιαίο συντελεστή, χωρίς κλίμακες, έχει αγνοηθεί.  Επίσης η φορολογία αυτή έπρεπε να αντικαταστήσει άλλους φόρους και τέλη κατοχής, π.χ. δημοτικό τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας και αποχετευτικά.

2ον Για ένα μεγάλο ποσοστό των περιουσιών δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για εξακρίβωση των ιδιοκτητών. Άρα λοιπόν ο στόχος είναι ανέφικτος και ο ΚΣΙΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα ποσά δεν θα εισπραχθούν. Ως αποτέλεσμα θα έχουμε νέα μέτρα από την Τρόικα.

3ον Προσεγγίζοντας το θέμα μακροοικονομικά η πρόταση (δηλαδή η αύξηση φορολογιών) είναι προς την λανθασμένη κατεύθυνση και σπρώχνει την οικονομία βαθύτερα στην κρίση.

4ον Το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι  στιγμής δεν ανταποκρίθηκε στις απανωτές εκκλήσεις του ΚΣΙΑ για διαβούλευση.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (έκδοση Κύπρου), στις 5 Μαϊου 2013. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.