Η Κύπρος εφαρμόζει το Μνημόνιο πριν το υπογράψει

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένει η Κύπρος την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου από την Τρόικα, με την κυβέρνηση να προχωρά από το Δεκέμβριο στην εφαρμογή των μέτρων περιστολής στο κρατικό μισθολόγιο και τις συντάξεις του δημοσίου, χωρίς στο μεταξύ να έχει ψηφιστεί το Μνημόνιο.

Ο μισθός του Δεκεμβρίου και ο 13ος μισθός  που θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα είναι ψαλιδισμένοι ως και 15%, εισάγοντας και την Κύπρο στην λογική της αυστηρής λιτότητας. Οι αλλαγές που έρχονται με την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου από τη νέα χρονιά είναι σαρωτικές για τα δεδομένα της Κύπρου. Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, μείωση του αφορολόγητου, αύξηση ΦΠΑ και φόρων στα καύσιμα, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, μείωση του προσωπικού στο δημόσιου, αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και αλλαγές στο σύστημα δωρεάν πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μειώνοντας τον αριθμό των δικαιούχων.

Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής αφορά το δημόσιο τομέα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας πλήττεται ήδη (οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τον Οκτώβριο τους 34.752, από 26.947 πέρυσι, το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 13%, 12.000 επιχειρήσεις έκλεισαν την τελευταία τετραετία και πλέον κάθε ημέρα κλείνουν πέντε επιχειρήσεις) από την αβεβαιότητα που έφερε στην πραγματική οικονομία το μακρύ διάστημα που μεσολάβησε από την υποβολή του αιτήματος στο Eurogroup στις 25 Ιουνίου, για παροχή βοήθειας, μέχρι την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας πριν μια εβδομάδα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη χώρα είναι ότι 57% θα ήθελε το Μνημόνιο να είχε υπογραφεί το καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυπριακής έκδοσης της «Καθημερινής». Επίσης η πλειοψηφία των συνδικάτων αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και να μην ανεβάσει τους τόνους προκειμένου να διατηρηθεί η ηρεμία στην οικονομία. Γίνεται, πάντως, η υπόμνηση ότι η στάση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία, γι’ αυτό και όπου υπάρχει εκτροχιασμός της κατάστασης, όπως στην οικοδομή, έχουν προγραμματιστεί απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης έκτακτοι υπάλληλοι, που φοβούνται ότι θα απολυθούν, εισέβαλαν την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.
Αυστηρή εφαρμογή

Σε αυτό  το κλίμα οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται δύσκολες, με τη Λευκωσία να έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Υπάρχει μεν συμφωνία με την Τρόικα για το περιεχόμενο του Μνημονίου, αλλά λείπει το ποσό της δανειακής διευκόλυνσης, το οποίο εξαρτάται από το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα. Η Pimco, που έχει αναλάβει το διαγνωστικό έλεγχο των τραπεζών, θα παραδώσει μια προκαταρκτική έκθεση της στις 7  Δεκεμβρίου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, θα παρουσιάσει αύριο, Δευτέρα, στο Eurogroup, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις επαφές με την Τρόικα. Η έκθεση της Pimco θα κρίνει το βαθμό της βιωσιμότητας του χρέους της Κύπρου. Αν οι ανάγκες των τραπεζών είναι πράγματι στα 10 δις. ευρώ θα ζητηθεί η πώληση του κρατικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών, της Cyta, για να αντληθεί 1 δις. ευρώ. Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα προκαλεί εντάσεις σε πολιτικό επίπεδο, για το ποιος ή ποιοι ευθύνονται για τη δυσχερή θέση της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας (Marfin Egnatia στην Ελλάδα).

Επί του παρόντος στο αυριανό Eurogroup δεν θα υπάρξει απόφαση για την Κύπρο, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 12 ή 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης του Μνημονίου από την κυπριακή Βουλή και τα κοινοβούλια των άλλων κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν κρύβει ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι δύσκολη για την Κύπρο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, μιλώντας στην Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, περιέγραψε το δύσκολο μονόδρομο τον οποίο καλείται διαβεί η Κύπρος.

«Η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί την ισχυρή βάση για σταδιακή ανατροπή των αρνητικών εξελίξεων που σημειώθηκαν στην κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια ως απότοκο της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

Τα αποτέλεσμα της Τράπεζας Κύπρου (ζημιές 211 εκατ. ευρώ) και της Λαϊκής Τράπεζας (1,7 δις. ευρώ) για το εννιάμηνο του 2012 και οι ανησυχίες που εξέφρασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες που απειλούν την Κύπρο, αποτυπώνουν τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Μεγαλόνησος.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει εις βάθος ανάλυση της μακροοικονομικής κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, καθώς εντοπίζει σημαντικούς κινδύνους (ανεργία, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αυξανόμενο χρέος) που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει ανάγκη η χώρα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 2 Δεκεμβρίου 2012.

Επικοινωνήστε με το συντάκτη του κειμένου στο seitanid@gmail.com, @seitanidis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.