Στο τέλος της χρονιάς η Κύπρος θα έχει μια νέα επιδοματική πολιτική, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα, αποκαλύπτει στην «Κ» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.
«Όταν ολοκληρωθεί ο εξορθολογισμός στην επιδοματική πολιτική θα καταφέρουμε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερες ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη ή να επανεξετάσουμε πολιτικές που αφορούν τους μακροχρόνια ανέργους, για να επεκταθεί περισσότερο –πιθανά– ο χρόνος λήψης του επιδόματος ανεργίας», τονίζει η κυρία Αιμιλιανίδου και διευκρινίζει ότι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιδόματα που δικαιούνται.
Μία πρώτη αλλαγή στα επιδόματα θα εφαρμοστεί άμεσα και θα αφορά τον τρόπο χορήγησης επιδομάτων για αλλοδαπούς. Η επεξεργασία του Σχεδίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά το καυτό θέμα της ανεργίας, η κ. Αιμιλιανίδου σημειώνει ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα αυξηθεί, ενώ υπάρχει μπροστά το ζήτημα των τραπεζών.
«Όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει, όμως, προγραμματισμός γιατί τα προβλήματα είναι ορατά», τονίζει. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τρία σχέδια στήριξης της απασχόλησης και μελετώνται νέα. Από το 2014, πάντως, η Κύπρος θα έχει στη διάθεσή της περισσότερα κονδύλια, μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014 -2020.
Τέλος η κ. Αιμιλιανίδου προαναγγέλλει τη σύνταξη ενός έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων.
Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
–Η κυπριακή κοινωνία βιώνει με ένταση την αύξηση της ανεργίας. Πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης;
Μέλημα της κυβέρνησης είναι η αναχαίτιση της ανεργίας και εδώ επικεντρώνεται η μεγάλη προσπάθεια. Πριν από δύο χρόνια η Κύπρος ζούσε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Στο Υπουργείο Εργασίας όλες οι δομές ήταν προσαρμοσμένες σε αυτές τις συνθήκες. Σήμερα βρεθήκαμε να είμαστε μπροστά σε 14% ανεργία. Αυτό είναι πρωτοφανές για την Κύπρο. Δυστυχώς, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας και το θέμα των τραπεζών. Θα δούμε να αυξάνονται και οι μακροχρόνια άνεργοι και σε κάποιες ηλικίες πιθανά να αυξάνεται περισσότερο. Όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει, όμως, προγραμματισμός γιατί τα προβλήματα είναι ορατά. Έχουν εξαγγελθεί τρία Σχέδια, τα οποία είναι τώρα σε τροχιά υλοποίησης αλλά παράλληλα ναι γίνονται σκέψεις για επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, για τα οποία όμως είναι πολύ νωρίς να ανακοινώσω οτιδήποτε, αφού είναι ακόμη στο στάδιο της μελέτης και του σχεδιασμού.
–Υπάρχει ένα έλλειμμα στο δίχτυ προστασίας των ανέργων. Για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας παρέχεται μόνο για έξι μήνες, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης πλεονασμού. Θα υπάρξουν αλλαγές υπέρ των ανέργων ειδικά τώρα που αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι;
Καταρχάς να σημειώσω ότι στόχος της πολιτικής μας είναι ο μη εγκλωβισμός των ανέργων στα επιδόματα. Στόχος είναι η εξεύρεση θέσεων εργασίας. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα των μακροχρόνια ανέργων και μελετούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2014, με τη νέα προγραμματική περίοδο θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα και αυξημένα κονδύλια για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση νέων σχεδίων, με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. Από τώρα μελετούμε νέα σχέδια που θα περιλαμβάνουν και τους μακροχρόνια ανέργους. Σε ό,τι αφορά τους πλεονασμούς, είναι γεγονός ότι υπάρχει μια καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων για πληρωμή λόγω πλεονασμού, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονται. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν άμβλυνση του προβλήματος και προς την κατεύθυνση αυτή ψάχνουμε τις καλύτερες λύσεις υπό τις περιστάσεις. Ήδη έχουν ληφθεί κάποια μέτρα ενίσχυσης του Κλάδου Πλεονασμού με μετακινήσεις προσωπικού εντός των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τονίζω ότι μέλημά μας είναι η αντιμετώπιση αυτή του προβλήματος και εξετάζονται διάφορα μέτρα.
–Το Μνημόνιο μιλάει για εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα προς αντιμετώπιση της προβλεπομένης μεγάλης αύξησης στις δαπάνες των συντάξεων. Η νέα αναλογιστική μελέτη θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Η Συμφωνία παροχής οικονομικής βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, προνοεί τη διεξαγωγή αναλογιστικής μελέτης για το Γενικό Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στόχος της αναλογιστικής μελέτης είναι να δώσει πρόσθετες επιλογές για μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Η αναλογιστική μελέτη θα πρέπει να προβάλλει την οικονομική κατάσταση του σχεδίου, ενώ δεν θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη οποιαδήποτε κρατική επιδότηση (δηλ. τη συνεισφορά του κράτους που σήμερα ανέρχεται σε 4,3% των αποδοχών των ασφαλισμένων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την απόδοση των συσσωρευμένων πλασματικών αποθεμάτων του Ταμείου κατά την έναρξη της περιόδου προβολής) με εξαίρεση τις πιστωμένες εισφορές και τις εισφορές που καταβάλλει η κυβέρνηση ως εργοδότης. Από την πλευρά των δαπανών, η μελέτη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη μόνο τις παροχές που έχουν σχέση με πληρωμένες και πιστωμένες εισφορές. Η μελέτη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και θα υποβληθεί για αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013, όπως προνοείται στο Μνημόνιο. Θα διεξαχθεί σφαιρική μεταρρύθμιση του Γενικού Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο την επίτευξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2013 και να τεθεί σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2014.
–Οι συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλές, πολλές φορές κάτω από το όριο της φτώχειας. Στο υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο υπάρχει δυνατότητα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων;
Η νομοθεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων διασφαλίζει την καταβολή κατώτατης σύνταξης σε όλους τους ασφαλισμένους του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων νοουμένου ότι ικανοποιούνται οι σχετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Το μηνιαίο ύψος της κατώτατης σύνταξης ισούται σήμερα με €352,88. Σε περίπτωση προσώπου που δεν δικαιούται σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, χορηγείται κοινωνική σύνταξη νοουμένου ότι ικανοποιούνται οι σχετικές προϋποθέσεις διαμονής στην Κύπρο. Το μηνιαίο ύψος της κοινωνικής σύνταξης ανέρχεται σε €336,28. Από το 2009 εφαρμόζεται το Σχέδιο Ενίσχυσης των Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, το οποίο στηρίζει τα νοικοκυριά των συνταξιούχων που έχουν συνολικά εισοδήματα κάτω από το καθορισμένο όριο της φτώχιας. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Σχεδίου που ισχύουν για το 2013, επίδομα δικαιούνται τα νοικοκυριά συνταξιούχων με συνολικό μηναίο εισόδημα κάτω από 794 ευρώ για νοικοκυριό ενός συνταξιούχου ή 1.191 ευρώ για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων. Το μηνιαίο ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 75 μέχρι 150 ευρώ ανάλογα από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το Σχέδιο εφαρμόζεται από την Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
–Σε ποια κατεύθυνση θα γίνει η μεταρρύθμιση του συστήματος ευημερίας, ένας πρόσθετος μνημονιακός στόχος;
Με βάση το Μνημόνιο η παροχή όλων των επιδομάτων θα πρέπει να μεταφερθεί στο Υπουργείο Εργασίας. Συνεπώς θα γίνει μια αναθεώρηση όλων των επιδομάτων. Αυτή η εργασία ξεκινά από τη Δευτέρα, με τη συνδρομή και του ΔΝΤ, ώστε να καταλήξουμε μέχρι το τέλος του χρόνου στην αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής. Όταν ολοκληρωθεί ο εξορθολογισμός στην επιδοματική πολιτική θα καταφέρουμε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερες ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη ή να επανεξετάσουμε πολιτικές που αφορούν τους μακροχρόνια ανέργους, για να επεκταθεί περισσότερο –πιθανά– ο χρόνος λήψης του επιδόματος ανεργίας. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί η ανάγκη εξορθολογισμού των προνομιακών παροχών στην Κύπρο. Από μελέτες που έχουν γίνει τόσο από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας όσο και από άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες φαίνεται να παρουσιάζουν στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο προνομιακό σύστημα, αφού κάποιοι επωφελούμενοι λαμβάνουν περισσότερες από μια παροχή, ενώ άλλα άτομα, τα οποία έχουν ανάγκη δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το υφιστάμενο σύστημα. Με τη νέα κατάσταση πραγμάτων θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν οι προτεραιότητες και οι ομάδες εστίασης ώστε τα επιδόματα να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες αυτών που επηρεάζονται ή θα πληγούν περισσότερο από την κρίση. Πέραν αυτών, κρίνεται αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι τα επιδόματα εξυπηρετούν τον σκοπό τους και δεν οδηγούν στη μη εργασία. Ως εκ τούτου η μεταρρύθμιση του προνομιακού συστήματος επιδιώκει την κοινωνική δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση με περισσότερα στοχευόμενα προγράμματα τα οποία να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες λόγω της οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας παράλληλα ενεργούς και οικονομικά και κοινωνικά ενταγμένους πολίτες. Μια πρώτη αλλαγή αφορά τον τρόπο χορήγησης επιδομάτων για αλλοδαπούς, που θα γίνει τον Ιούνιο, με αλλαγή της νομοθεσίας. Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η επεξεργασία Σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου θα προωθηθεί με την κατάθεσή του για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, παράλληλα με τις αναγκαίες τροποποιήσεις της Νομοθεσίας που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το εν λόγω Σχέδιο μεταξύ άλλων προνοεί ώστε οι βασικές υλικές ανάγκες υποδοχής να καλύπτονται με συνδυασμό κουπονιών για είδη όπως τροφή, ένδυση και στέγαση αντί καταβολής ενοικίου, σε κρατικά κτήρια ή ενοικιαζόμενα υποστατικά όπως και καταβολή μικρού ποσού επιδόματος, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 173 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τις επιχειρήσεις, διότι τα κουπόνια θα εξαργυρώνονται στις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν συμμετοχή.
–Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κάνει σαφή την ανάγκη περιστολής των δαπανών. Αυτή η νέα πραγματικότητα πόσο επηρεάζει τους σχεδιασμούς σας;
Καταρχάς η περιστολή των δαπανών δεν επηρεάζει τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, από όπου χρηματοδοτούνται τα σχέδιά μας. Σε ό,τι αφορά την επιδοματική πολιτική, αυτή ούτως ή άλλως πρέπει να ασκείται με ορθά κριτήρια, με εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να μην υπάρχουν σπατάλες, αλλά και να λαμβάνουν επιδόματα εκείνοι που πραγματικά τα χρειάζονται. Δεν θεωρώ ότι η οποιαδήποτε μείωση θα επηρεάσει τα καλώς νοούμενα επιδόματα που δίνονταν μέχρι σήμερα. Θα δώσουμε έμφαση στην ποιότητα με καλύτερη στόχευση. Όχι επιδόματα, αλλά ένταξη σε θέσεις εργασίας.
–Παρά τα όσα έγιναν στην Κύπρο από τον Μάρτιο και μετά και την αύξηση της ανεργίας, η εργασιακή ειρήνη διατηρείται. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε και τη νέα συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία. Σας απασχολεί το θέμα της διατήρησης της εργασιακής ειρήνης;
Είναι πράγματι ένα μεγάλο θέμα. Στις καθημερινές μου επαφές με εργοδοτικές οργανώσεις και συντεχνίες βλέπω ότι υπάρχει μια πλήρης αντίληψη των καταστάσεων. Αυτή η αντίληψη οδήγησε και στη συμφωνία στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, η οποία προβλέπει μειώσεις μισθών. Σε πορεία ολοκλήρωσης είναι και η νέα συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία. Διαπιστώνουμε μια αμοιβαία κατανόηση σε όλα τα θέματα. Έχουμε συμφωνήσει με τους κοινωνικούς εταίρους να αρχίσει ένας κοινωνικός διάλογος για την κατάρτιση ενός έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων. Συμφωνήσαμε στο Σχέδιο, που θα έχει διάρκεια δύο ετών, να τεθούν αρκετά θέματα επί τάπητος ώστε να υπάρξει μια καλύτερη οργάνωση των εργασιακών σχέσεων. Ο κοινωνικός διάλογος είναι απαραίτητος.
–Ωστόσο δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι οργανωμένοι σε συντεχνίες. Υπάρχουν σκέψεις παρέμβασης σε κλάδους με εντεινόμενα προβλήματα, ώστε οι συμβάσεις να είναι υποχρεωτικές;
Υπήρχε ένα νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στη Βουλή. Αποσύρθηκε προς επανεξέταση, αλλά δεν νομίζω ότι σε αυτό το στάδιο οι οποιοσδήποτε λύσεις πρέπει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Το θέμα, πάντως, επανεξετάζεται
–Έχετε εικόνα για την πορεία υλοποίησης των σχεδίων που ανακοινώσατε πρόσφατα;
Η πορεία υλοποίησης των τριών Σχεδίων που προκηρύχθηκαν στις 7 Μαΐου παρακολουθείται επί καθημερινής βάσης. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα βρισκόμαστε για τα δύο Σχέδια από τα τρία, στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής τους, που είναι η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που αφορούν τις αιτήσεις φαίνεται, και ήταν αναμενόμενο, ότι ο αριθμός των αιτήσεων από ανέργους είναι αρκετά μεγάλος. Στις 24 Μαΐου που έληξε η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων, είχαν υποβληθεί 3.360 αιτήσεις από άνεργους για το «Σχέδιο Τοποθέτησης Άνεργων Νέων Πτυχιούχων για Απόκτηση Εργασιακής Πείρας σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς» και 2.991 μέχρι 28 Μαΐου για το «Σχέδιο Επιδότησης της Απασχόλησης με Ευέλικτες Ρυθμίσεις». Υπενθυμίζεται ότι για το «Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων στην Ξενοδοχειακή, Επισιτιστική και εν γένει Τουριστική Βιομηχανία» δεν υποβάλλονται αιτήσεις από ανέργους, αλλά οι υποψήφιοι προς εργοδότηση αντλούνται από τα μητρώα ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Όσον αφορά τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας ή θέσεις για απόκτηση εργασιακής πείρας, για το «Σχέδιο Τοποθέτησης Άνεργων Νέων Πτυχιούχων για Απόκτηση Εργασιακής Πείρας σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς» επιδείχθηκε ενδιαφέρον από 485 επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν 2.312 συνολικά πτυχιούχους για απόκτηση εργασιακής πείρας. Σύντομα θα αρχίσει η αντιστοίχιση των ειδικοτήτων των ανέργων με τα προσόντα που απαιτούν οι προσφερόμενες θέσεις. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει και η διαδικασία των τοποθετήσεων των πτυχιούχων σε οργανισμούς και επιχειρήσεις. Για το «Σχέδιο Επιδότησης της Απασχόλησης με Ευέλικτες Ρυθμίσεις» υποβλήθηκαν κάποιος αριθμός αιτήσεις που παρουσιάζουν αυξητική τάση στον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονται από εργοδότες ανά ημέρα, και δεδομένου ότι η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει τον Οκτώβριο 2014 ίσως να είναι λίγο πρόωρο να εξαχθούν οποιαδήποτε ασφαλή συμπεράσματα ως προς την πορεία υλοποίησής του Σχεδίου. Ήδη άρχισε η διαδικασία εργοδότησης ανέργων στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Τέλος, όσον αφορά το «Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων στην Ξενοδοχειακή, Επισιτιστική και εν γένει Τουριστική Βιομηχανία» οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για πρόσληψη 1.000 περίπου ανέργων μέσω του Σχεδίου, αλλά θα πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης για τις κενές θέσεις που δηλώθηκαν από τους επιχειρηματίες του τομέα, και να δούμε πόσες άλλες κενές θέσεις θα δηλωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα εφόσον η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει στις 28 Ιουνίου 2013. Μέσα στο πλαίσιο του «Σχεδίου Επιδότησης της Απασχόλησης με Ευέλικτες Ρυθμίσεις» θα επωφεληθεί και η κατηγορία των δημοσιογράφων. Η προσπάθεια γίνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της εξαγγελίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για εργοδότηση άνεργων δημοσιογράφων.
–Υπάρχει η προοπτική μεταφορά πόρων από σχέδια με χαμηλή ζήτηση σε άλλα με υψηλή.
Κονδύλια του σχεδίου για την τουριστική βιομηχανία που τυχόν δεν θα απορροφηθούν ενδέχεται να διοχετευθούν στο σχέδιο για τους άνεργους πτυχιούχους, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στα μέτρα που μελετούνται είναι και η πιθανότητα ετοιμασίας Σχεδίου επιδότησης, το οποίο θα απευθύνεται σε άτομα με ακαδημαϊκά προσόντα μέσω του οποίου θα τους παρέχεται η ευκαιρία απόκτησης πρακτικής άσκησης σε επαγγέλματα, στα οποία απαιτείται. Για παράδειγμα αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σήμερα σε πρακτική άσκηση.
–Οι αριθμοί δείχνουν αύξηση της ανεργίας. Υπάρχουν σκέψεις για σχέδια προκειμένου να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας;
Αυτή τη στιγμή το πρώτο μας μέλημα είναι οι άνεργοι. Με τα υφιστάμενα οικονομικά
δεδομένα μπορούμε να κινηθούμε μόνο με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα να μπορέσουμε να χαράξουμε την πολιτική μας. Πρέπει, πάντως, να επισημάνω ότι το σχέδιο ευέλικτων μορφών έχει όφελος και για τις επιχειρήσεις. Όταν μια επιχείρηση μπορεί να προσλάβει προσωπικό με επιδότηση 65% του μισθολογικού κόστους, το κόστος για την επιχείρηση υποχωρεί στα 100 -120 ευρώ ανά εργαζόμενο.
–Με το κεφάλαιο κατάρτιση πώς κινείστε; Οι ανάγκες στην οικονομία έχουν αλλάξει. Παλιές δεξιότητες δεν έχουν ζήτηση.
Το Κέντρο Παραγωγικότητας και η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού προβαίνουν σε μελέτες για το πού πρέπει να προσανατολιστούμε στην κατάρτιση. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει το θέμα της ελληνικής γλώσσας, το οποίο πιθανά να μπει ως επαγγελματικό προσόν για την τουριστική βιομηχανία. Κάνουμε ήδη βήματα για το πού πρέπει να στοχεύσουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι. Αναφέρω ενδεικτικά ότι στον τομέα της ενέργειας ήδη γίνονται βήματα και με τον υπουργό Εμπορίου έχουμε πλάνα για περαιτέρω κατάρτιση σε κλάδους που πολύ σύντομα θα χρειαστούν στην Κύπρο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή (Κύπρου) στις 2 Ιουνίου 2013.