Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Η Ελλάδα έχει εδραιωθεί ως πρώτος εμπορικός εταίρος της Κύπρου, με τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών να ενισχύονται, παρά την επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας το 2012, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και συνακόλουθα των εισαγωγών. Το άλμα έγινε τη διετία 2010 – 2011, όταν δεκάδες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναζήτησαν διέξοδο στις εξαγωγές για να μπορέσουν να επιβιώσουν. H Κύπρος ήταν η πιο προφανής νέα αγορά, ειδικά για τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.
«Παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα όλοι, σε συνθήκες επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος, όσο και έντονων τριγμών στο οικοδόμημα της ευρωζώνης, η Ελλάδα παραμένει ο πρώτος προμηθευτής καταναλωτικών αγαθών της Κύπρου», ανέφερε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλης Παπαιώνου σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδος, που ήταν αφιερωμένη στους εταίρους της εμπορικής – οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαιώνου, το 2011, το διμερές εμπόριό, αυξήθηκε κατά 14,4% έναντι του 2010 και έφθασε στην αξία του 1,67 δις ευρώ. Η Ελλάδα διατήρησε τη θέση του πρώτου εμπορικού εταίρου της Κύπρου, αντιπροσωπεύοντας, διαχρονικά, το 25% περίπου των συνολικών κυπριακών εισαγωγών.
«Για το οκτάμηνο του 2012 έχουμε μια πτωτική πορεία (μείον 13,2%) σε σύγκριση με το 2011. Η αξία, όμως, κινείται πάντοτε σε θετικά ικανοποιητικά επίπεδα, στο ύψος των 985 εκατ. ευρώ (από 1,1 δις ευρώ). Ταυτόχρονα, το σύνολο των ελληνικών άμεσων επενδύσεων στην Κύπρο ανέρχεται σε 3,1 δις ευρώ», ανέφερε ο έλληνας πρέσβης. Το ποσό αυτό προκύπτει από τις επενδύσεις 100 ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
«Οπωσδήποτε, η οικονομική κρίση αποτελεί και ευκαιρία βελτιώσεων για τις χώρες μας», προσέθεσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% των ελληνικών εταιρειών έγιναν μέσα σε τρία χρόνια πιο εξωστρεφείς, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου , θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της απώλειας της ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009. Εφέτος, για τους πρώτους οκτώ μήνες (Ιανουάριος-Αύγουστος) η Ελλάδα πέτυχε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Και η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε την Ελλάδα \κατά 11 θέσεις υψηλότερα από πέρυσι στον κατάλογο χωρών «doing business 2013» (78η από 89η επί συνόλου 185).
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2001, η Ελλάδα κατέστη πρώτος προμηθευτής σε αγαθά της Κύπρου, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση παραδοσιακά μεγάλες οικονομικές & εξαγωγικές δυνάμεις όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η Κύπρος με τη σειρά της, παρά το μικρό μέγεθος της αγοράς της, αποτελεί τον τέταρτο εμπορικό εταίρο της Ελλάδος μετά τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Μάλιστα μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Έ, το 2004, ο όγκος εμπορίου (διμερείς εισαγωγές& εξαγωγές) μεταξύ των δύο χωρών είναι ο σημαντικότερος όλων των αντίστοιχων δεικτών μεταξύ Κύπρου και των λοιπών εμπορικών της εταίρων, ενώ μέχρι και το 2011 ήταν σε συνεχή ανοδική τάση», εξηγεί ο επικεφαλής του Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Βασίλης Σκρόνιας.
«Λόγω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε και στην Κύπρο, η ανοδική τάση του όγκου εμπορίου Ελλάδος/Κύπρου φαίνεται ότι εφέτος έφθασε τα όρια της, αλλά αυτός ο δείκτης παραμένει πρώτος, ο μεγαλύτερος μεταξύ των αντίστοιχων δεικτών που αφορούν το διμερές εμπόριο της Κύπρου με τους λοιπούς εμπορικούς εταίρους της», προσέθεσε ο κ. Σκρόνιας.
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 2 Δεκεμβρίου 2012