Ο όρος «απαγωγή εταιρειών», που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπή Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, συμπυκνώνει τις διαπιστώσεις των βουλευτών στη συζήτηση που διεξήχθη στο σώμα για τον τρόπο λειτουργίας του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει αναδείξει στο παρελθόν η «Καθημερινή», με εκτενή ρεπορτάζ, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθεί η υπηρεσία, που έχουν ως αποτέλεσμα εταιρείες να αλλάζουν χέρια με μια απλή γνωστοποίηση
«Εξετάσαμε το θέμα», δήλωσε ο κ. Συλλούρης, «θα το εξετάσουμε ξανά και έχει ξεκαθαρίσει ότι τουλάχιστον δέκα εταιρείες φαίνεται ότι έχουν αλλάξει χέρια με πολύ ύποπτο τρόπο. Πρόκειται», προσέθεσε, «για ένα τεράστιο θέμα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί πάραυτα, διότι άπτεται της αξιοπιστίας του όλου συστήματός μας και σε μίαν κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που βιώνουμε τώρα. Εάν δεν λύσουμε αμέσως αυτό το θέμα, θα καταρρεύσει ολόκληρος ο τομέας των υπηρεσιών», προειδοποίησε. «Δεν είναι μια απλή διαφορά και ατέλεια του συστήματός μας αλλά ένα σοβαρότατο θέμα του οποίου πρέπει να επιληφθούμε και που πρέπει να επιλύσουμε», προσέθεσε.
Ο κ. Συλλούρης ερωτηθείς εάν είναι εύκολο με το υφιστάμενο σύστημα να μεταφερθεί μια εταιρεία από τον ένα ιδιοκτήτη σε άλλον, δήλωσε ότι «είναι πανεύκολο, μέχρι ανησυχητικού βαθμού. Είναι πολύ πιο εύκολο», είπε ο κ. Συλλούρης, «το να μεταφέρεις μίαν εταιρεία πολλών εκατομμυρίων από τον έναν στον άλλον παρά να εγγράψεις μίαν εταιρεία με τον υιό σου ότι κάνεις αλουμίνια».
Η συζήτηση
Ενώπιων της Επιτροπής τέθηκαν 10 καταγγελίες για κλοπές εταιρειών, αλλά στη συζήτηση που διεξήχθη ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν έχει εντοπίσει καμία ποινική ευθύνη σε περιπτώσεις αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος εταιρειών, αναφέροντας μάλιστα ότι αυτές οι περιπτώσεις εμπίπτουν στο ιδιωτικό δίκαιο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η έρευνα για τις έξι από τις δέκα ύποπτες μεταβιβάσεις ολοκληρώθηκαν και τέθηκαν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.
Ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών. Ένα από τα παράδοξα της διαδικασίας ήταν ο Έφορος, Σπύρος Κόκκινος, έκανε την εμφάνισή του συνοδευόμενος από ένα αστυνομικό, ο οποίος τυγχάνει να είναι συγγενής 1ου βαθμού υφισταμένης του.
Οι βουλευτές
«Εχουν διαπιστωθεί συγκεκριμένα προβλήματα και παραθυράκια στη νομοθεσία, τα οποία έχουν επιτρέψει να γίνουν κάποιες αλλαγές σε εταιρείες, οι οποίες πιθανόν να έχουν και σχέση με την έρευνα, την οποία διεξάγει και η Moneyval για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ως επίσης μπορεί να έχουν γίνει αλλαγές διευθυντών ή και μετόχων σε εταιρείες, για τις οποίες πιθανόν να προκύψουν εναντίον τους κάποιες διαδικασίες με βάση τα οικονομικά εγκλήματα τα οποία έχουν επισυμβεί στην πατρίδα μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, είπε ότι χαιρετίζει
«Ζητούμε από το αρμόδιο Υπουργείο, που είναι το Εμπορίου, να ασχοληθεί επισταμένως με αυτό το ζήτημα και ταυτοχρόνως ζητούμε από τις διωκτικές Αρχές και ιδιαιτέρως από τη ΜΟΚΑΣ να κινηθούν αυτεπάγγελτα, να εξετάσουν αυτά τα ζητήματα, διότι, στο τέλος της ημέρας, το διακύβευμα είναι το καλό όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού,.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Φύτος Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι «από της σημερινής ενημέρωσης της οποίας έτυχαν από τον Υπουργό Εμπορίου, αλλά και από τον Έφορο Εταιρειών, εξάγεται ένα συμπέρασμα: ότι υπάρχουν κενά στη διαδικασία αλλαγής διοικήσεων εταιρειών. Αυτά τα κενά», είπε ο κ. Κωνσταντίνου, «οδήγησαν δυστυχώς μέχρι σήμερα σε παράτυπες ή και παράνομες αλλαγές διοικήσεων και συμφωνήθηκε στην Επιτροπή ότι το όλο σύστημα χρήζει εκσυγχρονισμού ή καλύτερα προσπάθειας εξεύρεσης εκείνων των τρόπων, που θα συμβάλουν στη βελτίωσή του».
«Ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει και σε αυτό το θέμα να προχωρήσει και να ορίσει διερευνητική επιτροπή, η οποία να εξετάσει κατά πόσον σκόπιμα δεν έχει γίνει ο εκσυγχρονισμός για να δίδεται η ευκαιρία σε κάποιους επιτήδειους να προωθούν την αλλαγή εταιρειών από το ένα πρόσωπο σε άλλο, εταιρειών οι οποίες έχουν τεράστια περιουσιακά στοιχεία και πιθανόν να ομιλούμε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Φειδίας Σαρίκας,
Ο Συνδέσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος χαιρέτισαν το διορισμό από το Υπουργείο Εμπορίου επιτροπής με σκοπό τη μελέτη για εκσυγχρονισμό του θεσμού.
Τι λέει το Μνημόνιο
Στη παράγραφο 1.17 του Μνημονίου, που αφορά στη χρηματοπιστωτική διαφάνεια, αναφέρεται ότι για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες ότι κυπριακές εταιρείες και εμπιστεύματα μπορεί να τύχουν κακής χρήσης, Κυπριακές αρχές θα δημιουργήσουν στις εποπτικές αρχές μητρώα εμπιστευμάτων και θα διενεργήσουν αξιολόγηση της λειτουργίας του τμήματος του Εφόρου Εταιρειών και Επισήμου Παραλήπτη από ανεξάρτητους ειδικούς.
Τα μητρώα εμπιστευμάτων θα αφορούν όλα τα εμπιστεύματα που δημιουργούνται δυνάμει της Κυπριακής νομοθεσίας, θα τηρούνται από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές για να διευκολύνονται στην άσκηση των καθηκόντων τους και θα περιλαμβάνουν το όνομα του εμπιστεύματος και το όνομα και διεύθυνση του επιτρόπου (trustee).
Αναρτήθηκε στον ιστότοπο http://www.kathimerini.com.cy στις 2 Ιουλίου 2013