Απειλή της ανεξαρτησίας της ΚΤ βλέπει ο Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει τις αλλαγές στη διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που προωθούν τα συγκυβερνώντα κόμματα. Η γνώμη που απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επί των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Βουλής, δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Μάλιστα διαπιστώνει πιθανότητα παράβαση της Συνθήκης της ΕΕ σε σχέση με την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Αν περάσουν οι αλλαγές, με την ανάθεση εκτελεστικών εξουσιών σε δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, είναι πιθανή η παραπομπή της Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Ο Διοικητής δεν πρέπει να επηρεάζεται από εκτελεστικό σύμβουλο ή από τα μέλη του Συμβουλίου κατά την ενάσκηση των σχετικών με το ΕΣΚΤ καθηκόντων, τα οποία με βάση το εθνικό δίκαιο ανατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα στον Διοικητή», τονίζει ο Μάριο Ντράγκι στη γνωμάτευσή του.

Η ΕΚΤ καλεί την Κύπρο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της ΚΤΚ και των μελών των οργάνων λήψης αποφάσεων που συμμετέχουν στην εκπλήρωση των καθηκόντων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

Θεωρεί ότι το προταθέν σχέδιο νόμου στερείται σαφήνειας αναφορικά με τη φύση των εξουσιών των εκτελεστικών συμβούλων, την κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Συμβούλιο και τον Διοικητή και το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης.

Ζητούνται τροποποιήσεις ώστε να διευκρινιστεί το ακριβές πεδίο εφαρμογής των εξουσιών και των καθηκόντων που ανατίθενται στους εκτελεστικούς συμβούλους, το όριο των αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών συμβούλων και αν θα έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων και τη θέση των εκτελεστικών συμβούλων στη της ΚΤ.

Επίσης η ΕΚΤ δεν αντιλαμβάνεται γιατί αυξάνεται ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο κ. Ντράγκι υπενθυμίζει ότι «οι κυπριακές αρχές υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι κάθε τροποποίηση των νομοθετικών διατάξεων που διέπουν τις αποδοχές των μελών του Συμβουλίου της ΚΤΚ θα αποφασίζεται σε συνεργασία με την ΚΤΚ, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την γνώμη της ΚΤΚ, ώστε να προστατεύεται η αυτονομία της αναφορικά με ζητήματα που αφορούν το προσωπικό της, η οποία αποτελεί πτυχή της αρχής της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με το άρθρο 130 της Συνθήκης. Επιπλέον, προκειμένου να επιτυγχάνεται συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις της Συνθήκης σχετικά με την προσωπική ανεξαρτησία των μελών των οργάνων λήψεως αποφάσεων των ΕθνΚΤ που συμμετέχουν στην εκπλήρωση των καθηκόντων του ΕΣΚΤ, αναπροσαρμογές των αποδοχών δε θα πρέπει να επηρεάζουν τους όρους υπό τους οποίους τα εν λόγω μέλη διορίστηκαν».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.